• Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Napisal/-a jonyhdtv 13 Julij 2022, 19:06
Dell e7270 i7 płyta AAZ50 LA-C451P Rev: 1.0
Laptop po uruchomieniu systemu automatycznie wyłącza się. Zauważyłem że w menadżerze urządzeń brakuje Intel Management Engine. Wogóle go nie ma na liście urządzeń. Aktualizacjia BIOS w górę jak i w dół nie rozwiązuje tego problemu. Gdzie szukać rozwiązania?

Re: Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 13 Julij 2022, 19:06

#2 Re: Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Napisal/-a ctro 14 Julij 2022, 10:55
Spróbuj podmienić bios na inny z czystym ME. Miałem taki sam przypadek wyłączania się komputera (nie sprawdzałem, czy było lub nie IME) i winny był uszkodzony wsad bios.

#3 Re: Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Napisal/-a Swiety 14 Julij 2022, 11:08
Miałem kiedyś podobny przypadek i winny okazał się czujnik zamknięcia klapy.

#4 Re: Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Napisal/-a jonyhdtv 14 Julij 2022, 15:51
ctro napisal/-a:Spróbuj podmienić bios na inny z czystym ME. Miałem taki sam przypadek wyłączania się komputera (nie sprawdzałem, czy było lub nie IME) i winny był uszkodzony wsad bios.

Ta płyta ma jeden czy dawa układy dot. BIOS'u. Rozumiem że aktualizacje nie pomagała w twoim przypadku? Nasuwa mi się jeszcze pytanie, gdzie w ogóle znajduje się IME? Czy ktoś ma wsad do Dell e7270 ?

#5 Re: Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Napisal/-a Vogelek23 14 Julij 2022, 16:55
jonyhdtv napisal/-a:Ta płyta ma jeden czy dawa układy dot. BIOS'u.
Dwa, ale kość główna to układ 16MB. Układ 8MB to kość rezerwowa.

jonyhdtv napisal/-a:Nasuwa mi się jeszcze pytanie, gdzie w ogóle znajduje się IME?
Region ME znajduje się w kości głównej 16MB.

jonyhdtv napisal/-a:Czy ktoś ma wsad do Dell e7270 ?
To nie jest pytanie na ten dział (zasady działu p. 6).

#7 Re: Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Napisal/-a jonyhdtv 24 Julij 2022, 15:15
ctro napisal/-a:Tak, był potrzebny nowy wsad.

E7270 i E7470 współdzielą bios.
dell-latitude-e7470-mb-compal-la-c461p-rev-1-0-a00-t52892.html?hilit=E7470

Prewencyjnie wyczyść ME region.

Jak prewencyjnie wyczyścić region ME?

Używając programatora wgrałem nowy BIOS z xxxxxxxx. Laptop się już nie uruchamia próbowałem różnych wersji BIOS (od e7470) bez rezultatu. Miga 2xorange i 1x biała dioda od baterii. Co to może oznaczać?

#8 Re: Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME  [REŠENO]

Napisal/-a Vogelek23 25 Julij 2022, 10:43
jonyhdtv napisal/-a:Miga 2xorange i 1x biała dioda od baterii. Co to może oznaczać?
Ustawiłeś sobie Service Level = 3, więc nie powinieneś pytać o tak podstawowe rzeczy, które w minutę można znaleźć w internecie. Miganie diody w sekwencji "2x orange, 1x white" oznacza uszkodzony procesor.

Oczywiście nadal nie wyklucza to usterki BIOS jako głównego "sprawcy" problemu, ale do tego potrzebujemy oryginalny wsad do diagnostyki, który powinieneś zamieścić w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS. Natomiast wgrywanie przypadkowych wsadów bez wyczyszczenia regionu ME to proszenie się o kłopoty - jeśli nowy wsad ma region ME w niższej wersji, niż oryginał, to istnieje ryzyko przyblokowania ("zbrickowania") PCH, który w Twojej płycie jest zintegrowany z procesorem. A wtedy to już często pozostaje wymiana hybrydy, co w Twoim przypadku jest ekonomicznie wątpliwą sprawą.

#9 Re: Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Napisal/-a jonyhdtv 25 Maj 2023, 18:56
Tak jak napisałeś Vogelek23 najlepszą czynnością i zarazem rozwiązaniem tego problemu jest wyczyszczenie ME a zarazem jego ponowne dogranie do wsadu.
Dziękuje za pomoc, temat zamknięty.

Re: Dell e7270 i7 automatycznie wyłacza się po uruchomieniu systemu brak IME

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 25 Maj 2023, 18:56

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov