#1 HP EliteBook 8460p - Brak reakcji na włącznik, migajaca dioda zasilania
FileEX • 21 Червня 2022, 16:04
Witam, postanowiłem zakupić starego laptopa aby móc zacząć bawić się z elektroniką w praktyce. Jestem po kursach z forbota i blogów, po projektach z płytkami stykowymi i jakąś tam wiedzę mam. Z naprawą doczynienia mam pierwszy raz.
Laptop nie reaguje na włącznik, a po podłączeniu zasilacza dioda zasilania świeci na biało i miga na pomarańczowo.
Wykonałem kilka podstawowych pomiarów - Napięcie na złączu baterii jest 19.7V, komunikacja przez 3.3v jest na pozostałych pinach też. Pomierzyłem kondensatory/diody/rezystory i napięcia jakie znalazłem to 3.3v 5v i jakieś 0.8v
Pomierzyłem dławiki i kondensatory w okolicy procesora i mostu - Nie dochodzi tam żadne napięcie, totalnie 0.
Rezystancja na dławikach procesora to 0.27, 0.27 i 0.28
Historia płyty nie jest mi znana, zalania nie widać, nic spalonego też nie ma. Historia jest taka, że po prostu pewnego razu się już nie włączył.
Jakie dalej poczynić kroki? Mam schemat i boardview
Dokładny model płyty: CLASH-6050a2398801-MB-A02
Z góry dzięki
Laptop nie reaguje na włącznik, a po podłączeniu zasilacza dioda zasilania świeci na biało i miga na pomarańczowo.
Wykonałem kilka podstawowych pomiarów - Napięcie na złączu baterii jest 19.7V, komunikacja przez 3.3v jest na pozostałych pinach też. Pomierzyłem kondensatory/diody/rezystory i napięcia jakie znalazłem to 3.3v 5v i jakieś 0.8v
Pomierzyłem dławiki i kondensatory w okolicy procesora i mostu - Nie dochodzi tam żadne napięcie, totalnie 0.
Rezystancja na dławikach procesora to 0.27, 0.27 i 0.28
Historia płyty nie jest mi znana, zalania nie widać, nic spalonego też nie ma. Historia jest taka, że po prostu pewnego razu się już nie włączył.
Jakie dalej poczynić kroki? Mam schemat i boardview
Dokładny model płyty: CLASH-6050a2398801-MB-A02
Z góry dzięki