• Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez skrzatoo 14 czerwca 2022, 12:19
Witam,
Dziś pacjent z dziwnym objawem. Zbita matryca BOE NT156WHM-N32 V8.0, wymieniona na identyczny model. Na zbitej podświetlanie jest, na nowej brak. Odesłana do dystrybutora, który stwierdził, że matryca jest sprawna (na dowód przysłał film) i odesłał. Dla testu podstawiłem Samsunga LTN156AT39 L04, obraz jest widoczny. Podmieniałem taśmę matrycy, efekt ten sam, nowa nie podświetla, inne tak. Pomierzyłem napięcia i sygnały na złączu matrycy na płycie (NM-A982) na działającej i niedziałającej matrycy i wyniki takie same:
1,2 (+LEDVDD) 20,03V
14 (DISPOFF#) 3,3V
16 (INVT_PWM) 2,04V
20 (+3VS) - 0V (wg schematu elementów łączących tu nie ma, więc 0 możliwe)
21,22 (+LCDVDD_CON) 3,3V
23 (+3VS) 3,3V
30 (+3VS_CMOS) 3,3V

Co może być przyczyną takiej szopki? Poniżej zdjęcia opisów obu matryc (dolna stara, górna nowa)
Obrazek

Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez Google Adsense [BOT] 14 czerwca 2022, 12:19

#2 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez baner81 14 czerwca 2022, 12:25
Różnica jest w rewizji matrycy i wsadzie edid. Wyciągnij wsad ze starej i wgraj do nowej. Oczywiście zachowaj oryginalny wsad nowej matrycy by w razie czego go przywrócić.

#3 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez skrzatoo 14 czerwca 2022, 12:40
A czy obie te matryce nie mają tej samej rewizji V8.0?

#4 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez baner81 14 czerwca 2022, 13:36
Faktycznie, przeoczenie, czyli tylko EDID i powinno być ok.

#5 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez skrzatoo 15 czerwca 2022, 11:16
I tu leży pies pogrzebany. Nie mam takiego programatora i końcówek, które mogły by to zrobić. Czym to programować?

#6 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez baner81 15 czerwca 2022, 16:36
A jaki masz programator? Od biedy możesz zamienić kości eprom.

#7 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez wof 16 czerwca 2022, 09:36
You can make cable for lcd programming yourself....
Kod: Zaznacz całyhttps://youtu.be/lGfmfE4S0EA

#8 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez skrzatoo 17 czerwca 2022, 10:54
Mam MiniPro TL866CS. Zamiana kości nie wchodzi w rachubę. Nowa matryca na gwarancji.

#9 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez skrzatoo 23 czerwca 2022, 11:47
Chciałbym zrobić kabel do programatora lecz mam problem z namierzeniem jaki układ do programowania jest w tej matrycy i czy mój programator (MiniPro TL866CS) obsłuży ten układ. Poniżej zdjęcia elektroniki ze zbitej matrycy (BOE NT156WHM-N32 V8.0).

Obrazek

Obrazek
Obrazek

#10 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez Vogelek23 23 czerwca 2022, 16:55
To jest pamięć GT24C32A firmy Giantec w obudowie UDFN (widoczna na pierwszym zdjęciu, oznaczenie GT 45A 642). Programator chyba nie ma na liście tego układu, ale zaprogramujesz go, wybierając dowolną pamięć serii 24C32.

#11 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez skrzatoo 29 czerwca 2022, 13:15
Próbowałem dopasować połączenia między układem pamięci, a złączem w matrycy, ale opisy sygnałów są dla mnie zbyt rozbieżne. Opis złącz pamięci wziąłem z poniższego datasheet
Obrazek
a matrycy z tego
Obrazek
Napięcie i masa wiadomo gdzie, ale gdzie SDA i SCL na złączu matrycy?

#12 Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez baner81 29 czerwca 2022, 15:17
Także dorobienie kabla nie wchodzi w grę, wyprowadzenia kości nie są fizycznie podpięte pod piny matrycy, dane EDID transportowane są poprzez kanał AUX. Trzeba bezpośrednio wpiąć się w kość EPROM.

Re: Lenovo IDEAPAD 310-15IKB - brak podświetlania matrycy

przez Google Adsense [BOT] 29 czerwca 2022, 15:17
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).