• LA-E892P Problem z Sata i USB 3.0 Acer a515-51g-579N

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 LA-E892P Problem z Sata i USB 3.0 Acer a515-51g-579N

przez MrMuniez 29 maja 2022, 20:19
Witam. Dostałem laptopa Acer model a515-51g-579N. Klient zgłaszał problem z systemem operacyjnym (nie uruchamiał się). Sprawdziłem dysk twardy i wszystko było z nim w porządku.
Przy próbie uruchomienia komputera z penDrive pod USB 3 komputer nie widzi nośnika na USB. Pod USB 2 wszystko działa.
Przemierzyłem cewki z zasilaniem i każde zasilanie się pojawia.
Jakieś wskazówki co moze być?
Moje obawy to uszkodzone CPU/Mostek.
Jeśli to CPU/Mostek to czy płyta LA-E892P Rev 1C jest zamienna z rewizją 1A ?

Re: LA-E892P Problem z Sata i USB 3.0 Acer a515-51g-579N

przez Google Adsense [BOT] 29 maja 2022, 20:19

#2 Re: LA-E892P Problem z Sata i USB 3.0 Acer a515-51g-579N

przez Vogelek23 30 maja 2022, 19:46
MrMuniez napisał(a):Przy próbie uruchomienia komputera z penDrive pod USB 3 komputer nie widzi nośnika na USB. Pod USB 2 wszystko działa.
Jesteś pewny, że BIOS obsługuje uruchamianie z USB 3.0 i nie są potrzebne żadne sterowniki, aby aktywować ten port? Zainstaluj świeży system na dysku testowym (z pendrive na USB 2.0), doinstaluj wszystkie sterowniki i sprawdź, czy port USB 3.0 zadziała - jeśli nie, to wtedy trzeba się martwić i diagnozować przyczynę niesprawności. Jeśli tak, to najprawdopodobniej BIOS nie inicjuje portu USB 3.0 podczas uruchamiania - zauważ, że port USB 3.0 jako jedyny ma linie sygnałowe (USB 2.0) przepuszczone przez dodatkowy układ US10, podczas gdy pozostałe dostępne porty USB 2.0 są połączone bezpośrednio z hybrydowym CPU.

#3 Re: LA-E892P Problem z Sata i USB 3.0 Acer a515-51g-579N

przez MrMuniez 31 maja 2022, 21:27
Problem dotyczy również SATA. Przy wymianie dysku np na SSD pokazuje 0mb wolnego 0mb całkowitej pojemności. Oryginalny dysk niby wykrywa poprawnie, lecz nie można na nim zainstalować systemu. Przy próbie instalacji systemu zatrzymuje się na drugim etapie i koniec, 0% nie pójdzie dalej. Dlatego moje podejrzenia trafiają na CPU z którym jak wnioskuje po rewizji płyty 1A (schemat znaleziony na forum) Sata i USB łączą się bezpośrednio z hybrydą.

#4 Re: LA-E892P Problem z Sata i USB 3.0 Acer a515-51g-579N

przez Vogelek23 31 maja 2022, 23:36
MrMuniez napisał(a):Oryginalny dysk niby wykrywa poprawnie, lecz nie można na nim zainstalować systemu.
Czy napięcia +3VS i +5VS_HDD na złączu dysku są poprawne?

MrMuniez napisał(a):Dlatego moje podejrzenia trafiają na CPU z którym jak wnioskuje po rewizji płyty 1A (schemat znaleziony na forum) Sata i USB łączą się bezpośrednio z hybrydą.
No jak bezpośrednio do CPU? Coś słabo patrzyłeś w schemat - akurat linie sygnałowe SATA dla HDD są połączone z re-driverem SATA (układ UO2), a dopiero tenże re-driver jest podłączony do mostka w procesorze.

Zanim zaczniesz wymieniać procesor, skup się na tańszych i dużo łatwiejszych w wykonaniu operacjach - na przykład zainstaluj dysk PCIe na złączu mSATA i sprawdź, czy na nim też będą problemy z zainstalowaniem Windowsa. Zweryfikuj, czy instalator Windows jest sprawny i można z niego zainstalować system na dowolnym innym urządzeniu.

#5 Re: LA-E892P Problem z Sata i USB 3.0 Acer a515-51g-579N

przez MrMuniez 1 czerwca 2022, 19:00
Aktualnie nie mam nic na M2. Po sprawdzeniu zasilania na wtyczce Sata wystepuje , pin 7,8,9 = 5V, pin 11=2.5V ? Czy na pinie 11 nie powinno byc 0V (masa)?

#6 Re: LA-E892P Problem z Sata i USB 3.0 Acer a515-51g-579N

przez Vogelek23 2 czerwca 2022, 02:41
MrMuniez napisał(a):Po sprawdzeniu zasilania na wtyczce Sata wystepuje , pin 7,8,9 = 5V, pin 11=2.5V ?
Zamieść zdjęcie tej wtyczki - gdzie konkretnie mierzyłeś te napięcia? Mi chodzi o napięcia na złączu JHDD2 (piny 4, 5, 6 oraz 9, 10, 11).

Re: LA-E892P Problem z Sata i USB 3.0 Acer a515-51g-579N

przez Google Adsense [BOT] 2 czerwca 2022, 02:41
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).