• Dell Inspiron 7559, płyta AM9A . Zawisa po instalacji sterownik nvidii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Inspiron 7559, płyta AM9A . Zawisa po instalacji sterownik nvidii

przez matrixmm 15 maja 2022, 14:44
Mam na stole komputer Dell Inspiron 15-7559
Płyta: DAAM9AMB8D0 rev.D AM9A PN: 1P4N7
Procesor: SR2FQ (i7-6700)
grafika: GTX 960M (N16P-GX-A2)
Komputer trafił po innym serwisie. Klient powiedział, że wymienili grafikę, nic nie pomogło to oddali.
Objaw jest taki, że po zainstalowaniu sterownika nvidii, staje kursor i jest zwis. Kolejny restart odpal do momentu załadowania sterownika i zawisa kursor. Zacząłem od sprawdzenia pamięci i dysku. Są ok. Na innym dysku i innych pamięciach zainstalowałem czysty system i to samo. Instalowałem różne sterowniki nvidii. Zarówno dedykowane ze strony della jak i domyślne windows. Efekt ten sam. Kolejność wgrywania. najpierw intel potem nvidia albo odwrotnie. efekt zawsze ten sam. Freez po instalacji nvidii.
Próbowałem różne biosy i ME. Ale na żadnym innym niż moje z płyty, płyta się nie odpala.
Pomyślałem by wyczyścić ME. Tu poległem. Jak czytam za pomocą ME Analyzer zarówno dumpa z mojej płyty jak i inne EC z sieci zawsze na końcu mam komunikat:
Error: Firmware is incomplete/corrupted, expected 0xC00000 not 0x400000!
Warning: Firmware size exceeds Engine/Graphics region, possible data loss!
Note: Adjusted buffer to Flash Descriptor 0x0 - 0xC00000!

Nie wiem czy to istotne?

Jak próbuje otworzyć każdy jeden za pomocą Flash Image Tools (próbowałem różne wersie 11... 12...) to dostaję błędy:
Error 11: [CsmeBinaryGen] Buffer offset out of bounds.
Error 8: [BinActions] Failed to update image buffer offset.
Error 17: [CsmeBinaryGen] Error calling decomposition actions. data
Error 16: [CsmeBinaryGen] Error Decomposing attribute. data
Error 22: [CsmeBinaryGen] Error decomposing class. BiosRegionData
Error 16: [CsmeBinaryGen] Error Decomposing attribute. BiosRegionData
Error 22: [CsmeBinaryGen] Error decomposing class. RegionData
Error 16: [CsmeBinaryGen] Error Decomposing attribute. RegionData
Error 22: [CsmeBinaryGen] Error decomposing class. FlashLayout
Error 16: [CsmeBinaryGen] Error Decomposing attribute. FlashLayout.

Jak próbuje zrobić Build bez zmian też jest error:

Executing pre-build actions
Error 5: [CsmeBinaryGen] Error executing pre-build actions.
Error 15: Failed to build.
Failed to build!

Nie wiem już gdzie szukać przyczyny. Teraz zacząłbym od czyszczenia ME i zmiany BIOS ale na tym poległem.
Może ktoś podsunie jakiś pomysł.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Update

Ok znalazłem odpowiedź dlaczego mam błędy w czytaniu EC.
Może się komuś przyda.
Trzeba połączyć (np. hexeditorem) oba pliki, EC i BIOS. U mnie zadziałało połączenie na początek mniejszy plik a potem większy. Powstaje jeden plik 12Mb. ten plik jest czytany bez błędów zarówno przez ME Analyzer jak i Intel Flash Image Tools.
Działam dalej. :)

Re: Dell Inspiron 7559, płyta AM9A . Zawisa po instalacji sterownik nvidii

przez Google Adsense [BOT] 15 maja 2022, 14:44

#2 Re: Dell Inspiron 7559, płyta AM9A . Zawisa po instalacji sterownik nvidii

przez matrixmm 23 maja 2022, 09:46
Udało mi się wyczyścić ME. Próbowałem z innymi wsadami i zawsze to samo. Zwis po wejściu do systemu. Jak w awaryjnym wyłączę nvidię to wszystko działa ok.

#3 Re: Dell Inspiron 7559, płyta AM9A . Zawisa po instalacji sterownik nvidii

przez Lesio23 23 maja 2022, 12:09
Klient powiedział, że wymienili grafikę,

Grafika była wymieniana faktycznie ? Jeśli tak to albo wadliwy układ, lub źle wlutowany.
Błędy zdecydowanie wskazują na uszkodzenie GPU.

#4 Re: Dell Inspiron 7559, płyta AM9A . Zawisa po instalacji sterownik nvidii

przez ctro 23 maja 2022, 12:38
Sterowniki instalujesz oryginał ze strony Dell?
Wiem, że oficjalne sterowniki np. AMD potrafiły nie zawierać pci bus i były identyczne objawy tzw freeze.

Niektóre sterowniki z bazy Microsoft do HD graphics tez potrafią rzucić błędami.. na Nvidii może być coś podobnego na rzeczy.

#5 Re: Dell Inspiron 7559, płyta AM9A . Zawisa po instalacji sterownik nvidii

przez matrixmm 23 maja 2022, 18:33
ctro napisał(a):Sterowniki instalujesz oryginał ze strony Dell?

Tal, próbowałem różne stery i w różnej kolejności. Zawsze to samo.
Lesio23 napisał(a):Grafika była wymieniana faktycznie ? Jeśli tak to albo wadliwy układ, lub źle wlutowany.
Błędy zdecydowanie wskazują na uszkodzenie GPU.

No, od początku mam takie podejrzenia. Ale grafika wygląda na ładnie wlutowaną dlatego tak nie rwałem jej od razu.
Chyba, że ktoś zrobił tylko reball i się poddał. Wolałbym uniknąć podmiany grafy i być w tym samym miejscu :). Jednak, jak widzę chyba bez tego nie posunę się dalej w diagnozie. :)

Re: Dell Inspiron 7559, płyta AM9A . Zawisa po instalacji sterownik nvidii

przez Google Adsense [BOT] 23 maja 2022, 18:33
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).