• Do czego używa się mikroskopu?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Do czego używa się mikroskopu?

by Pcfan 28 April 2011, 15:51
Witam!!
Mam pytanie.
Do czego dokładnie używa się mikroskopu w elektronice ? Głównie chodzi mi o BGA.
Jaki mikroskop oraz w jakie cenie można dostać już wiem. Ale nie do końca wiem dlaczego jest on taki niezbędny.
Będę wdzięczny, jeśli koledzy wypisaliby, do czego go się używa. Przy czym jest niezbędny?
Co mogę nim zrobić/zaobserwować przy reballingu ?

Z góry dzięki.

Re: Do czego używa się mikroskopu?

by Google Adsense [BOT] 28 April 2011, 15:51

#2 Re: Do czego używa się mikroskopu?

by arvika 28 April 2011, 15:55
Na pewno nie do obserwacji gwiazd ;)

Za pomocą mikroskopu możesz sprawdzić czy układ siadł równo. Oczywiście na podstawie brzegowych kulek. W skrócie, sprawdzić jakość wlutu.

#3 Re: Do czego używa się mikroskopu?

by Vogelek23 28 April 2011, 16:12
Mikroskop służyć może także pomocą przy odbudowie ścieżek, padów, przelotek, przy oględzinach miejsc korozji, przy lutowaniu slotów pamięci, MXM itd.
Zastosowań mikroskopu jest w elektronice bez liku.

#4 Re: Do czego używa się mikroskopu?

by marcinek 28 April 2011, 19:05
Moj wzrok nie jest najlepszy. I dlatego przymierzem Sie do takiego sprzetu. Sa te na allegro po 100 ale czytalem o opcji kamery net i lornetki teatralnej, dzieki temu mozna zachowac dystans. Ja juz nie widze tak dobrze jak dziesiec lat temu :D

#5 Re: Do czego używa się mikroskopu?

by Pcfan 28 April 2011, 21:15
arvika --> właśnie o takie informacje mi chodziło.
Jeśli możesz rozszerzyć informacje na temat sprawdzania poprawności wlutu to byłbym wdzięczny

#6 Re: Do czego używa się mikroskopu?

by arvika 28 April 2011, 22:17
Możesz sprawdzić to bardzo prosto. Porównaj układ własnie wlutowany z układem wlutowanym fabrycznie ;)
Im więcej podobieństw tym lepiej.

#7 Re: Do czego używa się mikroskopu?

by Usunięty Użytkownik 402 28 April 2011, 22:46
Mikroskop jest idealny do inspekcji płyty po zalaniach, widać szczególnie skorodowane elementy które na pierwszy rzut oka są ok.
Obadanie całej płyty zajmuje 30 min i wszelkie nieciekawe miejsca można sobie flamastrem zaznaczyć i pod mikroskopem dokonywać pomiaru multimetrem - szczególnie rezystory które niby ładnie wlutowane, a skorodowane w sposób niemal nie widoczny gdzie przerwa jest jest na wierzchniej jego części.

Re: Do czego używa się mikroskopu?

by Google Adsense [BOT] 28 April 2011, 22:46
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).