• Zabezpieczenie elementów na płycie głównej

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Zabezpieczenie elementów na płycie głównej

от krzysztof000 9 Май 2022, 09:52
Witam,

Czym najlepiej jest zabezpieczyć elementy na płycie głównej, aby nie zdmuchnąć hotem kondensatorów obok układu, który zdejmujemy?
Dodam, że dotychczas zabezpieczałem taśmą kaptonową, ale to nie bardzo zdaje egzamin bo zdarza mi się coś zdmuchnąć i elementy się przesuwają, a działam na hot air quick :)
Jakie są inne sposoby zabezpieczeń?

Re: Zabezpieczenie elementów na płycie głównej

от Google Adsense [BOT] 9 Май 2022, 09:52

#2 Re: Zabezpieczenie elementów na płycie głównej

от Vogelek23 9 Май 2022, 11:51
krzysztof000 писал(а):bo zdarza mi się coś zdmuchnąć i elementy się przesuwają, a działam na hot air quick
Jaki Quick (model)? Po drugie, zredukuj nadmuch, bo masz po prostu ustawiony zbyt wysoko (albo średnica dyszy nie jest dobrana poprawnie). Poprawnie skonfigurowany hot-air nie powinien zdmuchiwać żadnych elementów, nawet przy dużym ich zagęszczeniu (np. PCB w iPhone).

#3 Re: Zabezpieczenie elementów na płycie głównej

от krzysztof000 9 Май 2022, 17:27
Mam stację QUICK-861DW-ESD 1000W.
Ustawiam siłę nadmuchu na 30 i temperaturę na 350 stopni i przy tych ustawieniach trochę zdmuchnąłem drobnicę wokoło układu, który wylutowałem.
Ale mam bardzo małą dyszę więc może tutaj leży problem?

Jak dobierać prawidłowo dysze do lutowania?

#4 Re: Zabezpieczenie elementów na płycie głównej

от ctro 9 Май 2022, 21:43
Mała dysza = wyższa prędkość, pewnie zbyt wysoka i może za blisko PCB.

#5 Re: Zabezpieczenie elementów na płycie głównej

от Vogelek23 10 Май 2022, 01:18
krzysztof000 писал(а):Ustawiam siłę nadmuchu na 30 (...) Ale mam bardzo małą dyszę (...)
Wiele osób, które znam lub z którymi wymieniałem doświadczenia z tą stacją, lutuje przy nadmuchu max. 20 z dyszą 8mm - jeśli ustawiasz nadmuch 30 przy dyszy 2.5-4mm, to nie ma się co dziwić, że drobnica Ci "odfruwa". Zmniejsz nadmuch do 20 i załóż większą dyszę (6mm co najmniej).

Re: Zabezpieczenie elementów na płycie głównej

от Google Adsense [BOT] 10 Май 2022, 01:18
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).