• Do czego używa się mikroskopu?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Do czego używa się mikroskopu?

Pcfan 28 Квітня 2011, 15:51
Witam!!
Mam pytanie.
Do czego dokładnie używa się mikroskopu w elektronice ? Głównie chodzi mi o BGA.
Jaki mikroskop oraz w jakie cenie można dostać już wiem. Ale nie do końca wiem dlaczego jest on taki niezbędny.
Będę wdzięczny, jeśli koledzy wypisaliby, do czego go się używa. Przy czym jest niezbędny?
Co mogę nim zrobić/zaobserwować przy reballingu ?

Z góry dzięki.

Re: Do czego używa się mikroskopu?

Google Adsense [BOT] 28 Квітня 2011, 15:51

#2 Re: Do czego używa się mikroskopu?

arvika 28 Квітня 2011, 15:55
Na pewno nie do obserwacji gwiazd ;)

Za pomocą mikroskopu możesz sprawdzić czy układ siadł równo. Oczywiście na podstawie brzegowych kulek. W skrócie, sprawdzić jakość wlutu.

#3 Re: Do czego używa się mikroskopu?

Vogelek23 28 Квітня 2011, 16:12
Mikroskop służyć może także pomocą przy odbudowie ścieżek, padów, przelotek, przy oględzinach miejsc korozji, przy lutowaniu slotów pamięci, MXM itd.
Zastosowań mikroskopu jest w elektronice bez liku.

#4 Re: Do czego używa się mikroskopu?

marcinek 28 Квітня 2011, 19:05
Moj wzrok nie jest najlepszy. I dlatego przymierzem Sie do takiego sprzetu. Sa te na allegro po 100 ale czytalem o opcji kamery net i lornetki teatralnej, dzieki temu mozna zachowac dystans. Ja juz nie widze tak dobrze jak dziesiec lat temu :D

#5 Re: Do czego używa się mikroskopu?

Pcfan 28 Квітня 2011, 21:15
arvika --> właśnie o takie informacje mi chodziło.
Jeśli możesz rozszerzyć informacje na temat sprawdzania poprawności wlutu to byłbym wdzięczny

#6 Re: Do czego używa się mikroskopu?

arvika 28 Квітня 2011, 22:17
Możesz sprawdzić to bardzo prosto. Porównaj układ własnie wlutowany z układem wlutowanym fabrycznie ;)
Im więcej podobieństw tym lepiej.

#7 Re: Do czego używa się mikroskopu?

Usunięty Użytkownik 402 28 Квітня 2011, 22:46
Mikroskop jest idealny do inspekcji płyty po zalaniach, widać szczególnie skorodowane elementy które na pierwszy rzut oka są ok.
Obadanie całej płyty zajmuje 30 min i wszelkie nieciekawe miejsca można sobie flamastrem zaznaczyć i pod mikroskopem dokonywać pomiaru multimetrem - szczególnie rezystory które niby ładnie wlutowane, a skorodowane w sposób niemal nie widoczny gdzie przerwa jest jest na wierzchniej jego części.

Re: Do czego używa się mikroskopu?

Google Adsense [BOT] 28 Квітня 2011, 22:46
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей