• HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez shog 25 kwietnia 2022, 17:44
Płyta: DAX31MB1AA0 REV: A
CPU: i7-7500U

Dzień dobry,
laptop po delikatnym zalaniu, nie widać wizualnych uszkodzeń, reaguje na włącznik, grzeje się CPU, brak obrazu na matrycy.

Po podpięciu zasilacza, przed włączeniem napięcie jedynie na PL13 - 5V.
Napięcia po włączeniu/ rezystancje na cewkach:
PL15 - 3.38V/ 16k Ohm
PL13 - 5.05V / 139 Ohm
PL22 - 13.2V / 24k Ohm
PL18 - 1.20V / 440 Ohm
PL4 - 1.02V / 32k Ohm
PL2 - 0.80V / 15 Ohm
PL3 - 0.88V / 7.88 Ohm
PL7 - 0V / 6.19 Ohm -- +VCCGT

Z tego co rozumiem za napięcie na tej cewce jest odpowiedzialne PU5. Dostaje VCC na pinie 4 - 5V; i dostaje sygnał EN na pinie 3 - 4.9V.

Oznakowanie elementów wziąłem z tego BoardView: schemat-hp-specter-x360-series-quanta-x31-da0x31mbaf0-dax31mb1aa0-t56467.html?hilit=DAX31MB1AA0

Proszę o pomoc :)

Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez Google Adsense [BOT] 25 kwietnia 2022, 17:44

#3 Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez shog 26 kwietnia 2022, 16:05
Machine napisał(a):Measure the voltages on pins 1, 2 of PU5.

Dziękuję za odpowiedź.

PU5:
PIN 1 - 4.97 V
PIN 2 - 0 V

#5 Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez shog 26 kwietnia 2022, 17:33
Na tej płycie brak PL8 / PU6.

Z innych istotnych informacji:

1.Płyta działa jedynie podłączona pod port CN2, na CN1 nie ma zasilania płyty

2. Zlokalizowałem 4 kondensatory z przyczerniałymi stykami - PC59, PC57, PC26, PC24. Być może tam było zalanie. Nie ma na nich zwarć do masy. Wszystkie powiązane są z +VIN_VCC_CORE. Czy mogą robić problem przy włączeniu?
Płyn ze zdjęć to mój topnik/IPA, wcześniej były suche. Przed zdjęciami trochę je czyściłem

Obrazek
Obrazek

3. Układ CPU nagrzewa się do ~70 °C bez radiatora

4. Czy jest szansa że ta płyta działa a problem leży po stronie matrycy?

Na układzie U2:
pin 4 - PCH_DISP_ON - 3.3V
pin 6 - +3VLCD_CON - 3.3V, te napięcie jest również na złączu matrycy

Nie mam jak na razie sprawdzić czy płyta daje obraz na zewnętrzny monitor, nie mam monitora pod USB-C, ani przejściówki USB-C-HDMI

#6 Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez shog 28 kwietnia 2022, 09:19
Czy jest jeszcze coś co powinienem sprawdzić?

#7 Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez Machine 28 kwietnia 2022, 11:33
On pin 2 of PU5 you must have a voltage.
Measure the resistance to ground on pin 2 of PU5.
f it is low it desolders pu5 and remeasures the resistance. If it becomes high replace PU5.
Can you measure, with an oscilloscope, the signal on pin 2 of PU5?

#8 Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez shog 28 kwietnia 2022, 13:13
Machine napisał(a):Measure the resistance to ground on pin 2 of PU5.

Rezystancja pinu 2 na PU5 - 4.6M Ohm

Na oscyloskopie coś widać - (przepraszam że krzywo)
Obrazek

Problem z PU8?

EDIT:
Przepraszam, ten sygnał to śmieci generowane z kiepskiego zasilacza impulsowego który mam podłączony obok do gniazdka, po odpięciu go ten sygnał ze zdjęcia ginie. Dla porównania na 22 pinie PU8 mam ładny sygnał PWM

#10 Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez shog 28 kwietnia 2022, 14:45
Machine napisał(a):Measure the voltages on pins 31, 32, 33, 34, 35, 36 of PU8.

PU8:
31 - 1.01 V
32 - 0.97 V
33 - 0.97 V
34 - 0.94V
35 - 4.89 V
36 - 0.42 V

#12 Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez shog 29 kwietnia 2022, 13:20
Machine napisał(a):I can't find the ncp81208 (PU8) datasheet to study the operation. Try replacing it.

Wymieniłem układ PU8. Płyta zachowuje się trochę inaczej. po włączeniu resetuje się co ~15 sekund.
Dalej brak VCCGT, ale
Na PU5 na pinie 2 jest 2V

PU5:
1 - 4.89 V
2 - 2.01 V
3 - 5.01 V
4 - 4.9 V
5 - 5V
6 - 0V
7 - 0V
8 - 0V

EDIT:
Na cewce PL7 po włączeniu laptopa pojawiło się 0.3V na ułamek sekundy, stwierdziłem więc że warto podłączyć matrycę i pojawił się obraz, co jest już dużym sukcesem :D Dziękuję za pomoc

#14 Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez shog 29 kwietnia 2022, 20:59
Machine napisał(a):Measure the signal on pin 5, 7, 8 of PU5 with an oscilloscope if you detect pulses.
If not, try replacing PU5, PQ4 and PQ7.

Nie wiem czy doczytałeś to co napisałem po EDIT we wcześniejszym poście, ale wygląda na to że laptop po wymianie PU8 działa :)
Nie mam do niego na razie dysku M.2, ale Linux Mint pod USB chodzi, jedynie problem z dźwiękiem, ale możliwe że przez sterowniki

#16 Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez shog 30 kwietnia 2022, 19:56
Machine napisał(a):I had not read the addition.
I'm glad the laptop is working now.

Pod Windowsem również mam problem z dźwiękiem, więc możliwe że problem sprzętowy, ale poza tym wszystko działa. Jeśli sobie nie poradzę pewnie założę nowy temat.

Dziękuję Ci za pomoc!

Re: HP Spectre X360 - po zalaniu, brak +VCCGT

przez Google Adsense [BOT] 30 kwietnia 2022, 19:56