• HP Elitebook 840 G5 COMPUTRO-6050A2945601-MB - pracuje tylko na baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP Elitebook 840 G5 COMPUTRO-6050A2945601-MB - pracuje tylko na baterii

przez djkostus 22 kwietnia 2022, 20:34
Witam.
Pacjent to HP Elitebook 850 G5 COMPUTRO-6050A2945601-MB (płyta główna taka sama jak w 840 i 830 G5).
Laptop trafił do mnie jako martwy. Po naładowaniu baterii z zewnątrz wstał i normalnie działa z baterii. W trakcie pracy na baterii, w Windowsie po podłączeniu zasilacza sygnalizuje podłączenie, ale bateria nie jest ładowana, a nawet się rozładowuje. Przyjrzałem się więc układowi zarządzającemu zasilaniem lub jak kto woli chargerowi (ISL9538H). Jego noga 18 (VDD), czyli wyjście z zewnętrznego stabilizatora LDO była zwarta do masy. Po wylutowaniu układu zwarcie ustąpiło, stało się więc jasne, że układ jest strzelony. Wymieniłem go na nowy i teraz na nodze 18 pojawiło się 5V, a laptop po podłączeniu ładowarki na kilka sekund podświetla włącznik. Pobór prądu po podłączeniu ładowarki około 20mA, potem na 3 sekundy skacze do około 0.3A, a następnie spada niemal do zera, no i brak jakiejkolwiek dalszej reakcji. W czasie, gdy pobiera te 0.3A, to laptop jakby próbował wstawać, między innymi przetwornica 3.3V startuje, lecz po tych 3 sekundach wszystkie napięcia zanikają. Czy ktoś ma jakieś sugestie? Sprawa nieco utrudniona ze względu na brak schematu, posiłkuję się schematem z Della z takim samym chargerem.
Dokonałem pomiarów napięć na każdej nodze ISLa w trzech przypadkach: zaraz po podłączeniu ładowarki, podczas startu laptopa (pobór prądu około 300 mA) oraz po tym, jak zdechnie po tych kilku sekundach. Nie widzę nic podejrzanego. Nie wiem już, czego się złapać. Podstawiłem nawet drugi ISL, ale z tego samego źródła zakupiony. Już się zastanawiam czy te ISLe nie są jakieś lewe, ale nie mam dostępu do jakiegoś pewnego z wylutu. Wyniki pomiarów poniżej.
Obrazek
Obrazek

EDIT:
EDIT: Po analizie tych napięć i sposobu uruchamiania się ISLa wydawało mi się, że to zanik ACOK może być przyczyną. Ale wykonałem test na podłączonej baterii do laptopa i na chwilę ISL się załącza, a następnie gaśnie, a ACOK dalej trzyma 3.3V. Nie mam już pomysłów na to, coraz bardziej podejrzewam, że zakupione chargery to jakieś wadliwe układy.
Poniżej dodaję jeszcze napięcia z opisem funkcji pinów dla ułatwienia, może coś komuś przyjdzie do głowy.
Obrazek
Obrazek

Re: HP Elitebook 840 G5 COMPUTRO-6050A2945601-MB - pracuje tylko na baterii

przez Google Adsense [BOT] 22 kwietnia 2022, 20:34

#2 Re: HP Elitebook 840 G5 COMPUTRO-6050A2945601-MB - pracuje tylko na baterii

przez matic 25 kwietnia 2022, 09:25
Hello!

Correct voltage on pin 16 of charger chip should be around 2.3V, but you have 19V.
There is probably short circuit somewhere on the board. Check the vicinity of charger chip for solder bridges, shifted components, etc..

Re: HP Elitebook 840 G5 COMPUTRO-6050A2945601-MB - pracuje tylko na baterii

przez Google Adsense [BOT] 25 kwietnia 2022, 09:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).