• Wybór stacji lutowniczej do BGA

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Thementitel sollte die kurze Beschreibung des Problems enthalten
  2. Die Themenmeldung sollte die ausführliche Problembeschreibung und auch die Frage enthalten.
  3. Es ist nicht gestattet, Anhänge mit der vollständigen Dokumentation oder BIOS-Datei zu veröffentlichen oder auf Websites von Drittanbietern zu verlinken, die solche Dateien hosten. Es darf nur der kleine Teil der Dokumentation (bis zu einer Seite pro Beitrag) gepostet werden.
  4. Sie können pro Thema nur ein Problem beschreiben. Für jedes andere Problem sollten Sie ein neues Thema eröffnen.
  5. Es ist strengstens untersagt, nach Dokumentationen oder BIOS-Dateien zu fragen. Für solche Anfragen nutzen Sie bitte das DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Unterforum.

#1 Wybór stacji lutowniczej do BGA

von Misiekud 18 April 2022, 17:45
Witam Was,

Do domowego warsztatu zamierzam sobie zakupić i potrenować ze stacją do BGA.
Stacja nie musi posiadać oszałamiającej mocy, mieć niezliczone funkcje, wystarczy jak pozwoli mi na wymianę BGA w płycie z laptopa, karty graficznej, itp.
Na oku mam dwie stacje, chciałbym prosić o pomoc w podjęciu decyzji doświadczonych kolegów.
Która z nich będzie dla mnie lepsza?

ACHI IR6500 - https://tiny.pl/98hwh
LY IR6500 v.2 - https://tiny.pl/98hwx

Jakoś bardziej przekonuje mnie ACHI, choć jest droższa, ma mniejszą moc i mniejsze pole grzewcze.
Wydaje się porządniejsza i chyba wystarczy do moich domowych zastosowań.
Poproszę kolegów o ewentualne porady i spostrzeżenia.
Z góry dziękuję.

Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

von Google Adsense [BOT] 18 April 2022, 17:45

#2 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

von Radek1990 18 April 2022, 19:24
Wydaję mi się, że dolny podgrzewacz 800W to co najmniej o połowę za mało.
Trafisz na płytę z grubszym laminatem i nie da rady jej rozgrzać.

#3 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

von Misiekud 18 April 2022, 21:41
Radek1990 hat geschrieben:Wydaję mi się, że dolny podgrzewacz 800W to co najmniej o połowę za mało.
Trafisz na płytę z grubszym laminatem i nie da rady jej rozgrzać.

Cześć, czyli z tych dwóch zdecydowanie sugerujesz tą LY?
Ma grzałkę 1800W, to powinno wystarczyć na początek.
Miałeś może kontakt z urządzeniami od tego producenta?

#4 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

von Radek1990 18 April 2022, 22:46
Znajomy ma coś takiego i ostatnio rozważał zmianę bo miał problem z PS4, finalnie musiał ustawić dół na 350*C, żeby płyta złapała 170*C.
Przy niższych temperaturach płyta nie była dogrzana i mu się wyginała, ja w swojej stacji mam dół 2400W i póki co nie miałem problemów.
Zaznaczę tylko, że żaden ekspert ze mnie, ja się zajmuję tym hobbystycznie i najczęściej robię starsze konstrukcję mało wymagające.

#5 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

von Misiekud 19 April 2022, 11:12
Radek1990 hat geschrieben:ja w swojej stacji mam dół 2400W i póki co nie miałem problemów.

Jaką stację Ty posiadasz?

#6 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA  [GELÖST]

von Radek1990 14 Juli 2022, 22:29
BGA TOUCHBGA GM330

Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA  [GELÖST]

von Google Adsense [BOT] 14 Juli 2022, 22:29