• Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez krzysztof000 12 kwietnia 2022, 02:55
Model laptopa: Lenovo 310-15ISK
Model płyty głównej: NM-A751 Rev: 1.0 2016-01-14

Witam,

Laptop potrafi się samoistnie wyłączyć i potem się nie włącza.
Jak odczekamy z 30min. to potem się uruchomi.
Podłączyłem zasilacz do laptopa (jak się nie włącza) i na termowizji zauważyłem, że grzeje się tylko układ realtek8111gul, czy to może być przyczyną? Czy mogę wylutować układ i sprawdzić?

Jak laptop działa włączony normalnie to zauważyłem na termowizji, że grzeją się dwa mosfety nikos pk632ba i osiągają temperaturę ok. 45 stopni...Czy te mosfety mogą być uszkodzone? I czy to jest normalna temperatura pracy?

Dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam :)

Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez Google Adsense [BOT] 12 kwietnia 2022, 02:55

#2 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez clops35 12 kwietnia 2022, 04:04
Cześć,
krzysztof000 napisał(a):Podłączyłem zasilacz do laptopa (jak się nie włącza) i na termowizji zauważyłem, że grzeje się tylko układ realtek8111gul, czy to może być przyczyną? Czy mogę wylutować układ i sprawdzić?
Ten układ możesz zdjąć z płyty i bez obaw podłączyć zasilanie, oraz uruchomić laptopa.
W ten sposób potwierdzisz, albo wykluczysz awarię karty LAN.
krzysztof000 napisał(a):Jak laptop działa włączony normalnie to zauważyłem na termowizji, że grzeją się dwa mosfety nikos pk632ba i osiągają temperaturę ok. 45 stopni...Czy te mosfety mogą być uszkodzone? I czy to jest normalna temperatura pracy?
Jest to raczej normalna temperatura pracy. Które to są mosfety? Podaj oznaczenie z płyty głównej.

#3 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez krzysztof000 13 kwietnia 2022, 01:55
Model płyty głównej: NM-A751 Rev: 1.0 2016-01-14
Jak laptop jest włączony i działa normalnie to na termowizji grzeją się następujące układy:

nikos pk632ba (ok. 45 stopni, 2 mosfety), oznaczenie na płycie PQ802

Zdjęcie:
Obrazek

s32b g971m (ok. 45 stopni), oznaczenie na płycie PU701
Nie wiem co to za element? Prośba o identyfikację?

Zdjęcie:

Obrazek

Czy to są normalne temperatury tych układów, które zaznaczyłem na zdjęciach na czerwono?

#4 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez clops35 13 kwietnia 2022, 02:45
krzysztof000 napisał(a):nikos pk632ba (ok. 45 stopni, 2 mosfety), oznaczenie na płycie PQ802
Czy na pewno grzeją się te układy? Może grzeje się warstwa miedzi pod nimi, a one nagrzewają się przy okazji? Tam przepływa dość duży prąd. To raczej normalne.
krzysztof000 napisał(a):s32b g971m (ok. 45 stopni), oznaczenie na płycie PU701
Ten układ częściowo zasila kartę grafiki.
Odłącz zasilacz, oraz baterię od płyty i zmierz rezystancję do masy na zworce PJ702, następnie podłącz zasilanie i zmierz napięcie na n.4 i 7 PU701.
krzysztof000 napisał(a):Nie wiem co to za element? Prośba o identyfikację?
Jak nie wiesz przecież napisałeś jego nazwę :) ten układ to G971MF11U

Sprawdzałeś czy laptop nadal się wyłącza i nie chce włączyć po zdjęciu tego Realteka?

#5 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez krzysztof000 13 kwietnia 2022, 03:24
Dziękuję za informację.
Czy mozesz wskazać, która to jest noga 4 i 7 dla PU701? Jak to rozróżnić? :) to podam pomiary :)

Obecnie jestem w fazie testów laptopa bez realteka i zobaczymy :)

#6 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez clops35 13 kwietnia 2022, 09:22
Na układzie PU701 jest znacznik w postaci kropki na jednym z rogów, oznacza on 1 pin układu, kolejne liczymy odwrotnie do ruchu wskazówek zegara. W tym przypadku również na płycie jest znacznik w postaci kreski by przy wymianie układu na inny można go było poprawnie zorientować w odpowiednią stronę. Tą zasadę liczenia pinów stosuje się praktycznie na wszystkich układach, jednakże od każdej zasady są wyjątki i niektóre układy np. w obudowach sot3 liczymy inaczej. Można to sprawdź w arkuszach dawnych układu.

#7 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez krzysztof000 13 kwietnia 2022, 10:47
Bardzo dziękuję Ci za informację i to, że pomagasz dla użytkowników typowo początkujących :)

Chciałbym dobrze zrozumieć liczenie tych nóżek.
Czy dobrze zaznaczyłem numery tych pinów na PU701?

Zdjęcie:

Obrazek

#8 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez clops35 13 kwietnia 2022, 11:00
krzysztof000 napisał(a):Czy dobrze zaznaczyłem numery tych pinów na PU701?
Dokładnie tak.
Jeżeli masz jakieś pytania ogólne, są jakieś niejasności lub chciałbyś się dowiedzieć jak działa konkretny układ i za co odpowiada, na forum jest dział przeznaczony do tego typu pytań tu masz link piaskownica-f319.html

#9 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez krzysztof000 14 kwietnia 2022, 01:34
Dziękuję za informację.

Po zdjęciu realteka nadal laptop się samoistnie wyłącza. Wyłączył się nawet przy instalacji systemu.

Odłączyłem zasilanie, baterię od płyty i baterię bios i zmierzyłem rezystancję do masy na zworce PJ702. Ustawiłem multimetr na 200k i pokazało 01,6

Obrazek
Obrazek

Podłączyłem zasilacz bez podłączonej baterii, ale z baterią bios i zmierzyłem napięcie do masy i na n.4 pokazuje 0,00 i na n.7 pokazuje też 0,00 dla PU701. Mam nadzieję, że dobrze robię pomiar. Co oznaczają te wyniki?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Dodam, że jak laptop się wyłączy to nie mogę jego w ogóle już włączyć. Muszę odczekać ok. 20 minut, a potem odpala.

#10 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez clops35 14 kwietnia 2022, 02:00
Przepraszam kolego, mój błąd nie dopisałem abyś napięcie na PU701 zmierzył po uruchomieniu laptopa.
Pomiary robisz jak najbardziej poprawnie.

Zmierz rezystancję do masy na wszystkich cewkach gdy masz pewność że gdybyś wcisnął włącznik to laptop by się uruchomił, i doprowadź laptopa do stanu by się wyłączył, odczekaj około 5 minut i ponownie zmierz rezystancję na tych samych cewkach. Zwróć uwagę czy będą różnice.

Zmierz napięcia na n.1, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 19, 24 i 28 na układzie PU301 po tym jak laptop się wyłączy i nie chce się włączyć, podłączony tylko zasilacz.

#11 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez krzysztof000 16 kwietnia 2022, 15:24
Zauważyłem, ze przy podłączonej baterii i zasilacza gdy laptop jest włączony to grzeją się na termowizji układy w okolicach gniazda baterii i osiągają ok. 65 stopni, chyba za dużo?
Testowałem 8 godzin laptopa na furmarku pod obciążeniem bez podłączonej baterii i się nie wyłączył :)
Na samym zasilaczu działa.

#12 Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez clops35 16 kwietnia 2022, 15:50
krzysztof000 napisał(a):Zauważyłem, ze przy podłączonej baterii i zasilacza gdy laptop jest włączony to grzeją się na termowizji układy w okolicach gniazda baterii i osiągają ok. 65 stopni, chyba za dużo?
Czy jesteś w stanie sprecyzować które układy się nagrzewają i czy jest to gdy bateria się ładuje?
Jeśli jest problem z opisami na płycie wstaw zdjęcie.

Re: Lenovo 310-15isk - wyłącza się samoistnie

przez Google Adsense [BOT] 16 kwietnia 2022, 15:50
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).