• HUAWEI MateBook D 15 - Nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HUAWEI MateBook D 15 - Nie uruchamia się

przez lock99 23 marca 2022, 16:16
Płyta: H98T DAH98TMBAC0 Rev. C

Cześć
Proszę o pomoc w naprawie laptopa jak w temacie.
Laptop prawdopodobnie po małym zalaniu przy włączniku, brak śladów cieczy na płycie głównej
Po podpięciu zasilania napięcie na mierniku skacze do 20V, pobór prądu 0A, świeci się dioda przy kablu zasilającym.
Po wciśnięciu przycisku zasilania prąd skacze do 1.2A i po około 5sek. spada do 0.5A, po kolejnych 20sek spada do 0A i od razu znowu do 1.2A i tak w kółko.
Napięcia i rezystancje z cewek zaznaczyłem na zdjęciu.
Nie mogę znaleźć wsadu kości BIOS do tej płyty głównej.
Czy ktoś z kolegów może pomóc w naprawie?
Obrazek

Re: HUAWEI MateBook D 15 - Nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 23 marca 2022, 16:16

#2 Re: HUAWEI MateBook D 15 - Nie uruchamia się

przez matic 23 marca 2022, 16:45
lock99 napisał(a):brak śladów cieczy na płycie głównej
Have you inspected the motherboard from both sides?
There is some white stuff on the screw holes on the right side of the APU hybrid. It looks like a spill residues.
Obrazek

lock99 napisał(a):Nie mogę znaleźć wsadu kości BIOS do tej płyty głównej.
It's a Winbond chip in WSON package located near the Touchpad FFC connector.

Are the voltage measurements on the coils in the following picture correct?
Obrazek

#3 Re: HUAWEI MateBook D 15 - Nie uruchamia się

przez lock99 24 marca 2022, 14:33
Tak, na cewce nr.4 podałem błędne napięcie :oops: już poprawiłem. Gdy prąd pobierany przez płytę spada do 0.5A, na cewkach od 1 do 3 napięcie spada do 1.3V na cewce nr 4 bez zmian 1.8. Zapomniałem napisać, że po wciśnięciu włącznika cały czas świeci klawisz caps i FN. Płyta przed dotarciem do mnie była w innym serwisie, gdzie podobno została dokładnie wyczyszczona, więc ciężko mi znaleźć ślady zalania, na drugiej stronie płyty niczego nie widać. Przy wkrętach od chłodzenia rzeczywiści widać jakieś ślady, ale nie wiem czy to nie jakiś klej, cała płyta była oklejona czarną folią.
Na początek chciałem przeprogramować BIOS, ale nie mogę znaleźć wsadu do tej płyty głównej :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#4 Re: HUAWEI MateBook D 15 - Nie uruchamia się

przez matic 25 marca 2022, 11:35
lock99 napisał(a):Na początek chciałem przeprogramować BIOS, ale nie mogę znaleźć wsadu do tej płyty głównej
You can open a new topic in "ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS" and ask for the BIOS dump. Don't forget to specify the major ICs markings according to the rules.

#5 Re: HUAWEI MateBook D 15 - Nie uruchamia się

przez lock99 4 kwietnia 2022, 10:16
Niestety, zamieściłem post z prośbą o wsad BIOS ale na razie brak odzewu. Na zagranicznych forach również nie mogę znaleźć. Ślady przy hybrydzie mogą świadczyć o jej uszkodzeniu ale jak się upewnić, że to ona? Trochę utknąłem z tą płytą - nowej nie mogę znaleźć, hybryda (SRK05) do kupienia tylko z inną działającą płytą :(

Re: HUAWEI MateBook D 15 - Nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 4 kwietnia 2022, 10:16
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).