Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Re: Lenovo z51-70 startuje ale nie uruchamia się.
przez Google Adsense [BOT] • 20 lutego 2022, 18:27
Rozlutuj PJ401 i sprawdź po której stronie występuje zwarcie, i po stronie z niską rezystancją wykonaj próbę zwarciową opisaną tutaj: post5699.html#p5699
napięcie 1V prąd 1A szukaj co się grzeje, w razie potrzeby zwiększaj prąd co 0,5A.
Zwróć uwagę na KBC i mały rdzeń procesora.
napięcie 1V prąd 1A szukaj co się grzeje, w razie potrzeby zwiększaj prąd co 0,5A.
Zwróć uwagę na KBC i mały rdzeń procesora.
Trust napisał(a):Z próbą zwarciową będzie problem - nie mam zasilacza laboratoryjny.Będzie ogromny problem z namierzeniem zwartego elementu jeżeli nie będzie on po stronie przetwornicy.
Trust napisał(a):Z odlutowanym PU401 mogę podłączyć płytę do zasilania ?Niby tak, ale w jakim celu chcesz podłączać zasilanie do płyty bez tej przetwornicy? Rozumiem że chcesz sprawdzić ciągłość obwodu, ale do tego nie jest potrzebne napięcie na płycie.
PU401 to SYX196BQNC_QFN10_3x3. Znalazłem dwa pasujące:
1.https://mikrusy.pl/nowy-uklad-syx196bqnc-p-734.html
2.https://www.kocham-basie.pl/syx196bqnc-ri-p-1271.html
Czy obydwa będą pasować ? Różnią się ceną czy czymś jeszcze ?
1.https://mikrusy.pl/nowy-uklad-syx196bqnc-p-734.html
2.https://www.kocham-basie.pl/syx196bqnc-ri-p-1271.html
Czy obydwa będą pasować ? Różnią się ceną czy czymś jeszcze ?
Kupiłem zasilacz serwisowy i odesłałem do wymiany. Przyszedł uszkodzony. Czekam już trochę i chwilę to jeszcze potrwa.
Wykonałem pomiary rezystancji kondensatorów w układzie PU401:

1.to chyba PC412 ?
2.to PC404 czy PC413 ?
3.to PC401 czy PC405 ?
4.czy to PC403 ?
Możesz pomóc w identyfikacji ?
2 i 4 do masy jeden bok OL na drugim te same wskazania. Na obu. Po przyłożeniu sond do boków kondensatora OL. Po obu stronach. Czyli jest zwarty, brak przepływu prądu. Jeżeli się mylę to mnie popraw.
Po przyłożeniu sond do boków kondensatora na jednym z boków OL. Czy to oznacza zwarcie ?
Wykonałem pomiary rezystancji kondensatorów w układzie PU401:

1.to chyba PC412 ?
2.to PC404 czy PC413 ?
3.to PC401 czy PC405 ?
4.czy to PC403 ?
Możesz pomóc w identyfikacji ?
2 i 4 do masy jeden bok OL na drugim te same wskazania. Na obu. Po przyłożeniu sond do boków kondensatora OL. Po obu stronach. Czyli jest zwarty, brak przepływu prądu. Jeżeli się mylę to mnie popraw.
Po przyłożeniu sond do boków kondensatora na jednym z boków OL. Czy to oznacza zwarcie ?
1 - PC412,
2 - PC404,
3 - PC401 lub PC405 żeby mieć pewność musisz wylutować i zmierzyć pojemność,
4 - PC403.
Po stronie przetwornicy jest wszystko OK problem jest za PJ401, a tam ze 200 (lub więcej) elementów może powodować problem, dlatego bez zasilacza się nie obejdzie.
2 - PC404,
3 - PC401 lub PC405 żeby mieć pewność musisz wylutować i zmierzyć pojemność,
4 - PC403.
Trust napisał(a):2 i 4 do masy jeden bok OL na drugim te same wskazania. Na obu. Po przyłożeniu sond do boków kondensatora OL. Po obu stronach. Czyli jest zwarty, brak przepływu prądu. Jeżeli się mylę to mnie popraw.OL to znaczy open line, czyli brak odczytu (brak połączenia). Jeśli kondensator na pomiarze rezystancji wskazuje jakąś rezystancję (poniżej MΩ) tzn. że jest uszkodzony, mowa tu oczywiście o pomiarze poza obwodem, w obwodzie inne elementy wpływają na odczyt. Pomiar kondensatora w obwodzie nie jest miarodajny, czy to na zwarcie, czy też pojemność.
Po przyłożeniu sond do boków kondensatora na jednym OL. Czy to oznacza zwarcie ?
Po stronie przetwornicy jest wszystko OK problem jest za PJ401, a tam ze 200 (lub więcej) elementów może powodować problem, dlatego bez zasilacza się nie obejdzie.
Zalutuj zworkę PJ401 zdejmij z płyty PL402 i wlutuj się w pad z niską rezystancją (jest to duże pole).
Próbę zacznij od 1V i zabezpieczenie prądowe na 1A jeżeli nic nie będzie robić się ciepłe zwiększaj prąd po 0,5A jeżeli nadal nie będziesz mógł znaleźć, a zasilacz osiągnie maksymalną wydajność prądową możesz zwiększyć napięcie (nie przekrocz 3V).
Warunkiem powodzenia są kable o odpowiednim przekroju co najmniej 1,5mm2.
Próbę zacznij od 1V i zabezpieczenie prądowe na 1A jeżeli nic nie będzie robić się ciepłe zwiększaj prąd po 0,5A jeżeli nadal nie będziesz mógł znaleźć, a zasilacz osiągnie maksymalną wydajność prądową możesz zwiększyć napięcie (nie przekrocz 3V).
Warunkiem powodzenia są kable o odpowiednim przekroju co najmniej 1,5mm2.
clops35 napisał(a):Próbę zacznij od...Zamiast zamieszczania szczegółowego opisu w każdym poście, sugeruję linkować do działu SZKOLENIA - próba zwarciowa jest tam opisana bardzo dokładnie i nie ma potrzeby powielać wielokrotnie istniejącego tekstu. Zwłaszcza, że zasady działu p. 3 niejako wymuszają podaną tam lekturę.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Podlinkowałem w poście #42 lecz ze względu na to iż jest to początkujący adept sztuki (to jest jego pierwsza próba zwarciowa) wolałem mieć pewność że nie popełni błędu. A znając życie młodzi nie zawsze chcą czytać dział szkoleń, a to wielki błąd.
Próba zwarciowa - po ok 30 sekundach zaczyna grzać się rdzeń mostka na procesorze. Letnia temperatura w dotyku + ciepły robi się też układ PU401.
Prąd: 4 A i 1,5 v / może trochę więcej /. Nie ważne ile Volt ustawię na zasilaczu. Starałem nie przekraczać 4 A - zasilacz laptopa ma 4,3 A.
Wczwśniej wylutowałem KBC i podłączyłem ładowarkę laptopa. Nie grzał się procesor i układ PU401. Po wlutowaniu nowego zaprogramowanego KBC grzanie powróciło jak wcześniej.
Vogelek23 - czytałem o próbie zwarciowej w dziale szkoleń jak podlinkował clops35. Gdybym nie zapytał to wlutował bym się w rozlutowaną zworkę w jej dolną część / niska rezystancja /.
Teraz to już zostaje tylko wymiana APU.
Prąd: 4 A i 1,5 v / może trochę więcej /. Nie ważne ile Volt ustawię na zasilaczu. Starałem nie przekraczać 4 A - zasilacz laptopa ma 4,3 A.
Wczwśniej wylutowałem KBC i podłączyłem ładowarkę laptopa. Nie grzał się procesor i układ PU401. Po wlutowaniu nowego zaprogramowanego KBC grzanie powróciło jak wcześniej.
Vogelek23 - czytałem o próbie zwarciowej w dziale szkoleń jak podlinkował clops35. Gdybym nie zapytał to wlutował bym się w rozlutowaną zworkę w jej dolną część / niska rezystancja /.
Teraz to już zostaje tylko wymiana APU.
Trust napisał(a):Nie ważne ile Volt ustawię na zasilaczu. Starałem nie przekraczać 4 A - zasilacz laptopa ma 4,3 A.Właśnie na odwrót. Najważniejsze są Volty nie można przekroczyć wartości jaka jest na danej linii. Niekiedy żeby znaleźć zwarty element trzeba podać nawet 10A, choć zasilacz laptopa ma 3A.
Trust napisał(a):ciepły robi się też układ PU401.Czy zdjąłeś PL402? Nie powinien się grzać PU401. Czyżby przez FB na n.4? Zdejmij z płyty ten układ i ponów próbę zwarciową.
Zasilacz serwisowy to Zhaoxin RXN-305D. Ustawienie: 4 A i 2 V. Po podłączeniu do płyty / wlutowałem się kablem prądowym takim jakie są w ścianach - długość to 5 cm / amperaż nie zmienia się, a volty spadają do 1,5 / chyba, muszę jeszcze raz podłączyć się i sprawdzić /. Nawet jak ustawię 3 v to przy 4 amperach będzie tylko te 1,5v. Na zasilaczu załącza się automatycznie ograniczenie - zapala się czerwona lampka przy amperach. Gdy podłączam przewody do multimetru / masa, prąd / to zostaje 4A i 2V. Nie załącza się ograniczenie.
PL402 zdjęty. Wlutowałem się w pad po drugiej stronie PU401.
Ciepło z PU401 wyczuwalne jest też od spodu płyty. Nic nie parzy, jest po prostu wyczuwalne ciepło. Możliwe że to jakiś kondensator ale "śnieg" czy izopropanol niczego mi nie pokazały.
"Czyżby przez FB na n.4? " - co to jest ?
PU401 już wcześniej ściągałem z płyty / przy próbie zwarciowej był wlutowany / , chciałem sprawdzić rezystancję kondensatorów bez tego układu.
PC412 0,2 om ,a z wylutowanym PU401 1,5 om.
PU401:
n1. 0993 M om
n2. 99,9 K om
n3. OL
n4. 0 om
n5. 0,3 om
n6. OL
n7. 117 K om
n8. 2 M om
n9. 0 om
PL402 zdjęty. Wlutowałem się w pad po drugiej stronie PU401.
Ciepło z PU401 wyczuwalne jest też od spodu płyty. Nic nie parzy, jest po prostu wyczuwalne ciepło. Możliwe że to jakiś kondensator ale "śnieg" czy izopropanol niczego mi nie pokazały.
"Czyżby przez FB na n.4? " - co to jest ?
PU401 już wcześniej ściągałem z płyty / przy próbie zwarciowej był wlutowany / , chciałem sprawdzić rezystancję kondensatorów bez tego układu.
PC412 0,2 om ,a z wylutowanym PU401 1,5 om.
PU401:
n1. 0993 M om
n2. 99,9 K om
n3. OL
n4. 0 om
n5. 0,3 om
n6. OL
n7. 117 K om
n8. 2 M om
n9. 0 om
Trust napisał(a):n5. 0,3 omNa LDO też jest zwarcie do masy.
Do tego na pewno uszkodzone PU401 świadczy o tym:
Trust napisał(a):PC412 0,2 om ,a z wylutowanym PU401 1,5 om.
Zdejmij z płyty PU401 i zmierz rezystancję do masy na n.5 bez układu.
Trust napisał(a):"Czyżby przez FB na n.4? " - co to jest ?feedback - sprawdzenie kontrolne napięcia z za cewki tutaj opisane jako OUT.
Trust napisał(a):Wczwśniej wylutowałem KBC i podłączyłem ładowarkę laptopa. Nie grzał się procesor i układ PU401. Po wlutowaniu nowego zaprogramowanego KBC grzanie powróciło jak wcześniej.Wstaw zdjęcie KBC i najbliższych okolic.
PU401 zdjęty z płyty. Pomiary:
PU401:
n1. 0993 M om
n2. 99,9 K om
n3. OL
n4. 0,2 om
n5. 1,5 om
n6. OL
n7. 117 K om
n8. 2 M om
n9. 0 om
Zmiana wartości tylko na n4 i n5. Po wylutowaniu PL402 wszystko co z nim powiązane ma rezystancję 0,2 om, w tym n4 PU401.
Mały update aby nie pisać posta pod postem.
Wylutowałem KBC i zrobiłem pomiary rezystancji na padach wylutowanego układu PU401:
n1. 0993 M om
n2. 133 K om
n3. OL
n4. 0,2 om
n5. 23 k om
n6. OL
n7. 122 K om
n8. 2 M om
n9. 0 om
Widoczna zmiana wartości na n.5. Teraz mamy k Ω. Układ PU401 chyba jest sprawny. Wlutuję go i jeszcze raz zmierzę rezystancję / KBC wylutowany /.
Podłączyć po tym zasilacz serwisowy i sprawdzić płytę raz jeszcze ?
PU401:
n1. 0993 M om
n2. 99,9 K om
n3. OL
n4. 0,2 om
n5. 1,5 om
n6. OL
n7. 117 K om
n8. 2 M om
n9. 0 om
Zmiana wartości tylko na n4 i n5. Po wylutowaniu PL402 wszystko co z nim powiązane ma rezystancję 0,2 om, w tym n4 PU401.
Mały update aby nie pisać posta pod postem.
Wylutowałem KBC i zrobiłem pomiary rezystancji na padach wylutowanego układu PU401:
n1. 0993 M om
n2. 133 K om
n3. OL
n4. 0,2 om
n5. 23 k om
n6. OL
n7. 122 K om
n8. 2 M om
n9. 0 om
Widoczna zmiana wartości na n.5. Teraz mamy k Ω. Układ PU401 chyba jest sprawny. Wlutuję go i jeszcze raz zmierzę rezystancję / KBC wylutowany /.
Podłączyć po tym zasilacz serwisowy i sprawdzić płytę raz jeszcze ?
Re: Lenovo z51-70 startuje ale nie uruchamia się.
przez Google Adsense [BOT] • 16 marca 2022, 15:50