• Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

przez PitD 13 stycznia 2022, 20:56
Laptop Dell XPS 13 9300
Platforma: Compal FDQ30 LA-H811P Modena

Po włączeniu pojawia się logo DELL i tyle.
Niestety ta pyta nie posiada baterii CMOS żeby ja odłączyć i spróbować zresetować.

Nie reaguje na F2 ani F12.
Jedynie reaguje na D.
Wchodzi w tryb testowania matrycy. Zmieniają się kolory.
Wyjęcie dysku nie powoduje zmiany.
Odpiąłem główną baterię i trzymałem power przez ponad minutę.
Potem włożyłem zasilanie i uruchamia się tak samo. Też bez zmian.
Czy jest procedura resetu CMOS w tych modelach?

Re: Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

przez Google Adsense [BOT] 13 stycznia 2022, 20:56

#2 Re: Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

przez xamledyD 13 stycznia 2022, 21:19
Witam.
Jeśli faktycznie płyta nie posiada dodatkowej baterii podtrzymującej, to zapewne taką funkcję pełni bateria główna.
Próbowałeś przeprogramować BIOS?
Pozdrawiam

#3 Re: Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

przez PitD 14 stycznia 2022, 02:00
xamledyD napisał(a):Próbowałeś przeprogramować BIOS?

Widziałes go gdzieś na tym forum?

#4 Re: Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

przez Vogelek23 14 stycznia 2022, 03:48
PitD napisał(a):Widziałes go gdzieś na tym forum?
W internecie wsad BIOS do tego modelu jest do znalezienia. Ja na przykład też mam wsad do tej płyty, zgrany z działającej maszyny, ale nie mogę uploadować na forum, bo nie znam pełnej obsady układowej. Można więc zapytać o wsad BIOS w odpowiednim dziale (ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS), trzeba tylko mieć chęci.

#5 Re: Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

przez misiu11 14 stycznia 2022, 12:19
Hej
Czy wcześniej normalnie się uruchamiał czy w takim stanie dostałeś?
Mam podobny przypadek z innym Dellem.
Jeśli się uruchamiał to wyklucz uszkodzenie sprzętowe. Sprawdź na innym dysk. Odłącz wszystkie zewnętrzne urządzenia podłączone przez USB i inne złącza, taśmy/konektory na płycie (touchpad, podświetlenia itd.) Wszystko co jest zbędne na etapie uruchomienia systemu. Odłącz taśmę klawiatury a podłącz zewn. klawiaturę pod USB. Niektóre laptopy mają płytkę, która połączona jest z płytą główną zatrzaskiem (podobno w Asusach, np. ASUS X555L i często tylko na 1 śrubkę zamiast na dwie), który może się uszkodzić.
U mnie taki problem powoduje konektor dysku twardego. Wystarczy że rozkręcę laptopa, odłączę i podłączę konektor i uruchamia się normalnie. Natomiast problem pojawia się znowu jak wszystkie śrubki pokrywy są wkręcone (prawdopodobnie jakiś nacisk jest na taśmę), natomiast jeżeli wkręcę kilka śrubek, żeby przykręcić pokrywę to działa normalnie.

#6 Re: Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

przez PitD 18 lutego 2022, 10:52
Znalazłem w internecie dwa wsady. Wszystko co możliwe zostało odpiete.
Niestety laptop na nich niby sie uruchamia ale brak obrazu.

#7 Re: Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

przez Vogelek23 18 lutego 2022, 16:05
Ostatnio naprawiałem (bezskutecznie) dwa identyczne egzemplarze i doszedłem do wniosku, że albo uszkodzony jest procesor, albo laminat. Po podgrzaniu płyty do temperatury ok. 80 st.C ta startuje normalnie, natomiast gdy schłodzi się do <50 st. C to startować przestaje. Sporo ludzi na całym świecie ma takie same problemy z tym modelem i jak dotąd nie ma żadnej sensownej solucji.

#8 Re: Dell XPS 13 930 wisi na logo DELL

przez PitD 18 lutego 2022, 16:17
Vogelek23 napisał(a):Ostatnio naprawiałem (bezskutecznie) dwa identyczne egzemplarze i doszedłem do wniosku, że albo uszkodzony jest procesor, albo laminat. Po podgrzaniu płyty do temperatury ok. 80 st.C ta startuje normalnie, natomiast gdy schłodzi się do <50 st. C to startować przestaje. Sporo ludzi na całym świecie ma takie same problemy z tym modelem i jak dotąd nie ma żadnej sensownej solucji.

No to trudno. Laptop wraca do właściciela nie naprawiony.