• Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

от mtbz 17 Февраль 2022, 23:26
Witam.
Mam problem, pobrałem schemat do Gigabyte GV-N1660GAMING OC-6GD Rev 1.0 ,
Na stronie 21 opis złącza hdmi, ja mam spalone na pcb Q514 to jest dobrze opisane, ale rezystory zaraz za złączem są opisane następująco : "R34 5.1/4" i nic więcej, kilka elementów takich samych mam spalone. Rozmiarowo jest to chyba smd 0402 ale co to jest 5.1 ? 5.1 kohm ? ohm ? i co to jest to 4 . Nie wiem co zamówić.

Re: Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

от Google Adsense [BOT] 17 Февраль 2022, 23:26

#2 Re: Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 18 Февраль 2022, 02:53
Są to rezystory 5.1Ω w obudowie 0402. Jeśli na schemacie nie ma przy wartości rezystora litery K (kilo) lub M (mega), to wartość jest zawsze w Ω. Natomiast rozmiar obudowy determinowany jest przez pojedynczą cyfrę, aby maksymalnie skrócić opis elementu - cyfra 1 to obudowa 01005, 2 = 0201, 4 = 0402, 6 = 0603, 8 = 0805. Czasami projektanci rezygnują z zera wiodącego w oznaczeniu obudowy i na schematach oznaczają rozmiar elementu jako np. 201, 603 itd.

#3 Re: Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

от mtbz 18 Февраль 2022, 11:56
Dziękuję za szybką odpowiedź ;)

Re: Problem z identyfikacją rezystorów na schemacie

от Google Adsense [BOT] 18 Февраль 2022, 11:56