Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Re: Lenovo z51-70 startuje ale nie uruchamia się.
przez Google Adsense [BOT] • 6 lutego 2022, 16:28
Przylutuj, tylko tak żeby nie dotykał n.4.
Piny 1, 2 i 3 są wspólne, piny 5, 6, 7 i 8 też są wspólne.
Lutuj na miejscu PQ301 nie na PU
Może coś wyjaśnię.
Zdjęcie z płyty PQ303 ma na celu przerwanie ciągłości obwodu, a tym samym niedopuszczenie do przepłynięcia prądu po wbudowanej diodzie PQ303. (zamiast PQ303 można zdjąć PR302, co jest może i lepszym pomysłem i daje taki sam, a nawet lepszy efekt).
Brak napięcia pomiędzy PQ301 i PQ303 skutkuje brakiem zasilania na n.3 PU301 pompy ładunkowej wbudowanej w ten układ, która ma podwyższyć napięcie na bramkach PQ301 i PQ303 do żądanych 25-26V.
Możesz oczywiście nie robić tych testów i wlutować nowy układ PQ301, ale jeżeli go nie posiadasz lepiej wiedzieć co jeszcze jest uszkodzone i kupić za jednym zamachem.
Piny 1, 2 i 3 są wspólne, piny 5, 6, 7 i 8 też są wspólne.
Trust napisał(a):Jak te piny zmostkować ?
Na n.4 PU301 ?
Lutuj na miejscu PQ301 nie na PU
Może coś wyjaśnię.
Zdjęcie z płyty PQ303 ma na celu przerwanie ciągłości obwodu, a tym samym niedopuszczenie do przepłynięcia prądu po wbudowanej diodzie PQ303. (zamiast PQ303 można zdjąć PR302, co jest może i lepszym pomysłem i daje taki sam, a nawet lepszy efekt).
Brak napięcia pomiędzy PQ301 i PQ303 skutkuje brakiem zasilania na n.3 PU301 pompy ładunkowej wbudowanej w ten układ, która ma podwyższyć napięcie na bramkach PQ301 i PQ303 do żądanych 25-26V.
Możesz oczywiście nie robić tych testów i wlutować nowy układ PQ301, ale jeżeli go nie posiadasz lepiej wiedzieć co jeszcze jest uszkodzone i kupić za jednym zamachem.
Wymień PQ301 i PQ303 być może PU301 też jest uszkodzony, ale w tym momencie nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić bez choćby jednego sprawnego mosfetu wejściowego.
//EDIT
Mamy pewność że żaden klucz przetwornicy nie jest przebity, więc możesz wlutować ten PQ303 (zworka na PQ301 zostaje), podłączyć zasilanie i powtórnie zmierzyć napięcie na n.4 PQ303.
Jeżeli będzie 25V zmierz napięcie na n.5 PU301 (BQ780).
//EDIT
Mamy pewność że żaden klucz przetwornicy nie jest przebity, więc możesz wlutować ten PQ303 (zworka na PQ301 zostaje), podłączyć zasilanie i powtórnie zmierzyć napięcie na n.4 PQ303.
Jeżeli będzie 25V zmierz napięcie na n.5 PU301 (BQ780).
Dopiero teraz przeczytałem to co dopisałeś, za chwilę wykonam sprawdzenie.
Pomierzyłem zdjęte PQ303 i PQ301. Oba na pinach od 1 do 3 napięcie 0,5v do bramki = 0v / 1 do 4/
Pomierzyłem resztę mofsetów na płycie i na każdym pomiar na pinach 1 do 4 /bramka/ daje jakiś wynik i nie jest to 0v. Na pinach od 1 do 3 jest napięcie ok. 0,5v. Płyta była odłączona od zasilania. Tylko na PQ502 wartości na pinach od 1 do 3 są inne 0,18v.
Czy jak mierzę pin nr 1 do nr 4 /bramka/ to powinno być 0v, czy ma pokazywać napięcie / np 1v/?
Pomierzyłem zdjęte PQ303 i PQ301. Oba na pinach od 1 do 3 napięcie 0,5v do bramki = 0v / 1 do 4/
Pomierzyłem resztę mofsetów na płycie i na każdym pomiar na pinach 1 do 4 /bramka/ daje jakiś wynik i nie jest to 0v. Na pinach od 1 do 3 jest napięcie ok. 0,5v. Płyta była odłączona od zasilania. Tylko na PQ502 wartości na pinach od 1 do 3 są inne 0,18v.
Czy jak mierzę pin nr 1 do nr 4 /bramka/ to powinno być 0v, czy ma pokazywać napięcie / np 1v/?
Trust napisał(a):Czy jak mierzę pin nr 1 do nr 4 /bramka/ to powinno być 0v, czy ma pokazywać napięcie / np 1v/?W tranzystorach typu mosfet bramka jest izolowana nie powinna nic pokazać w teście spadku napięcia na diodzie.
Jeżeli jest jakiś spadek tranzystor jest uszkodzony.
Trust napisał(a):Pomierzyłem resztę mofsetów na płycie i na każdym pomiar na pinach 1 do 4 /bramka/ daje jakiś wynik i nie jest to 0v.W obwodzie może się zachowywać różnie w zależności od obwodu, dlatego nie powinno się mierzyć w obwodzie tylko poza nim.
Mosfety wejściowe pełnią rolę przełączników, natomiast inne dalej pełnią rolę kluczy.
Trust napisał(a):Pomierzyłem zdjęte PQ303 i PQ301. Oba na pinach od 1 do 3 napięcie 0,5v do bramki = 0v / 1 do 4/Mosfety sprawdza się na pomiarze rezystancji pomiędzy pinami nie na teście diody.
PQ303 jest sprawny charger też, możesz w tym stanie spróbować uruchomić laptopa.
Sprawdź czy laptop ładuje baterię.
Czy są jakieś zmiany w odniesieniu do stanu początkowego?
Docelowo należy wymienić PQ301 (zworka może zostać tylko do testów).
WPROWADZIŁEM CIĘ W BŁĄD NIE POWINNO SIĘ WYKONYWAĆ TESTÓW Z TĄ ZWORKĄ NALEŻY WLUTOWAĆ SPRAWNE PQ301
Sprawdź czy laptop ładuje baterię.
Czy są jakieś zmiany w odniesieniu do stanu początkowego?
Docelowo należy wymienić PQ301 (zworka może zostać tylko do testów).
WPROWADZIŁEM CIĘ W BŁĄD NIE POWINNO SIĘ WYKONYWAĆ TESTÓW Z TĄ ZWORKĄ NALEŻY WLUTOWAĆ SPRAWNE PQ301
Wymieniłem PQ301 - stan bez zmian. Po naciśnięciu na przycisk start, świeci się dioda zasilania i nic się nie dzieje. Napięcia na nogach 20,5v na 4 nodze 26,5v. Po podłączeniu zasilania pozostałe mofsety 0v.
To pomiary z pierwszego postu. W nawiasach aktualne:
PL402 3,4v /3,4v/
PL404 5,08v /0,7v/
PL1102 1,8v piszczy /0v/
PL502 1,37v dziwne raz zapiszczy, raz nie /1v/
PL802 1,05v dziwne raz zapiszczy, raz nie /0v/
PL302 0v /0,2v/
PL902 0v piszczy /0v/
PL903 0v piszczy /0v/
PL904 0v piszczy /0v/
C178 5,06v /0v/
C170 5,06v /0v/
CV170 0v piszczy /0v/
C343 0v piszczy /0v/
Brak napięcia 5v. Mam zaprogramowany KBC do tego modelu. Wymienić go?
Zmiana zasilanie zaczęła się w czasie pomiarów KBC z włączonym zasilaniem.
To pomiary z pierwszego postu. W nawiasach aktualne:
PL402 3,4v /3,4v/
PL404 5,08v /0,7v/
PL1102 1,8v piszczy /0v/
PL502 1,37v dziwne raz zapiszczy, raz nie /1v/
PL802 1,05v dziwne raz zapiszczy, raz nie /0v/
PL302 0v /0,2v/
PL902 0v piszczy /0v/
PL903 0v piszczy /0v/
PL904 0v piszczy /0v/
C178 5,06v /0v/
C170 5,06v /0v/
CV170 0v piszczy /0v/
C343 0v piszczy /0v/
Brak napięcia 5v. Mam zaprogramowany KBC do tego modelu. Wymienić go?
Zmiana zasilanie zaczęła się w czasie pomiarów KBC z włączonym zasilaniem.
Re: Lenovo z51-70 startuje ale nie uruchamia się.
przez Google Adsense [BOT] • 20 lutego 2022, 17:14