• ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną

przez tomaszpo 30 stycznia 2022, 02:07
Laptop ASUS A540LA-XX1408T (procesor i3-5005U) mam problem po czystej instalacji Windowsa 10 (obojętnie czy MBR czy GPT) wszystko działa idealnie do momentu instalacji sterowników zintegrowanej karty graficznej. Po instalacji sterowników ekran pozostaje czarny i widać tylko kursor myszy lub występują dziwne przekłamania kolorów. Pamięć RAM sprawdzona programem memtest i w 100% sprawna, dysk SSD również w 100% sprawny.
Bios oczywiście zaktualizowany do najnowszej wersji 204.

Re: ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2022, 02:07

#2 Re: ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną

przez mayss 30 stycznia 2022, 03:58
Najnowszą wersją dla tego Vivobook A540LA jest wersja 304. Po czystej instalacji windowsa zainstaluj sterownik chipsetu ze strony producenta a następnie sterownik grafiki. Możesz przygotować pliki wcześniej na pendrive co by nie zaktualizowało się samo na początku. Jeżeli po tym zabiegu będzie to samo to do sprawdzenia kwarc przy CPU (częstotliwość czy działa), pomiar wszystkich napięć no i przelutowanie procesora (popękane luty pod BGA). Ostatecznie sprawdź krzem czy nie ma mocno brązowego kleju albo jasnych plamek co by świadczyło o przegrzaniu CPU. Wtedy już tylko wymiana.

#3 Re: ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną

przez tomaszpo 30 stycznia 2022, 06:59
mayss napisał(a):Najnowszą wersją dla tego Vivobook A540LA jest wersja 304. Po czystej instalacji windowsa zainstaluj sterownik chipsetu ze strony producenta a następnie sterownik grafiki. Możesz przygotować pliki wcześniej na pendrive co by nie zaktualizowało się samo na początku. Jeżeli po tym zabiegu będzie to samo to do sprawdzenia kwarc przy CPU (częstotliwość czy działa), pomiar wszystkich napięć no i przelutowanie procesora (popękane luty pod BGA). Ostatecznie sprawdź krzem czy nie ma mocno brązowego kleju albo jasnych plamek co by świadczyło o przegrzaniu CPU. Wtedy już tylko wymiana.

Mój błąd oczywiście BIOS w wersji 304. Zainstalowałem wszystko w kolejności, którą podałeś i problem nadal występuje. Czasami zdarzy się BSOD z błędem "video tdr failure". Krzem wygląda jak najbardziej spoko nie widać żadnych uszkodzeń/przebarwień. Zrobiłem reflow procesora, ale niestety nie przyniosło to żadnego efektu. Co do zmierzenia kwarcu niestety nie mam takiej możliwości. Tryb awaryjny systemu śmiga bez zarzutu.

W trybie awaryjnym ciekawostką którą zauważyłem jest to iż karta graficzna wydaje się być poprawnie zainstalowana.

#4 Re: ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną

przez Lesio23 30 stycznia 2022, 10:58
Tryb awaryjny systemu śmiga bez zarzutu

Wszystko wskazuje na to że masz uszkodzone GPU które jest zintegrowane z CPU.
Możesz dla pewności przeprogramować bios innym wsadem w programatorze.

#5 Re: ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną

przez tomaszpo 30 stycznia 2022, 16:52
Lesio23 napisał(a):
Tryb awaryjny systemu śmiga bez zarzutu

Wszystko wskazuje na to że masz uszkodzone GPU które jest zintegrowane z CPU.
Możesz dla pewności przeprogramować bios innym wsadem w programatorze.

Niestety, bios był aktualizowany oraz przeprogramowany, tylko teoretycznie BIOS chyba nie ma wpływu na to, że komputer bez sterowników chodzi dobrze, a ze sterownikami graficznymi się wykłada chyba dobrze myślę? Czyli mimo iż procesor działa dobrze GPU jest uszkodzone?

#6 Re: ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną  [ROZWIĄZANY]

przez Lesio23 30 stycznia 2022, 17:28
a ze sterownikami graficznymi się wykłada chyba dobrze myślę?

Teoretycznie tak, jeśli jednak bios byłby uszkodzony to dzieją się różne rzeczy.

Czyli mimo iż procesor działa dobrze GPU jest uszkodzone?

Jeśli w trybie awaryjnym działa poprawnie, gdzie działa wtedy na minimalnych obciążeniach oraz gdy po zainstalowaniu sterowników pojawią się problem , to tak, uważam że jest uszkodzony zintegrowany układ GPU i jedyną możliwością jest wymiana na sprawną sztukę.

#7 Re: ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną

przez tomaszpo 30 stycznia 2022, 19:03
Lesio23 napisał(a):
a ze sterownikami graficznymi się wykłada chyba dobrze myślę?

Teoretycznie tak, jeśli jednak bios byłby uszkodzony to dzieją się różne rzeczy.

Czyli mimo iż procesor działa dobrze GPU jest uszkodzone?

Jeśli w trybie awaryjnym działa poprawnie, gdzie działa wtedy na minimalnych obciążeniach oraz gdy po zainstalowaniu sterowników pojawią się problem , to tak, uważam że jest uszkodzony zintegrowany układ GPU i jedyną możliwością jest wymiana na sprawną sztukę.

Dziękuję bardzo za potwierdzenie moich przypuszczeń :)

Re: ASUS A540L - problem z zintegrowaną kartą graficzną

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2022, 19:03