• Laptop Hp 15-cb013nw płyta dag75ambad0 rev.D nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Laptop Hp 15-cb013nw płyta dag75ambad0 rev.D nie uruchamia się

przez Krzys 25 stycznia 2022, 15:18
Trafił do mnie laptop jak w temacie Hp 15-cb013nw płyta dag75ambad0 rev.D który się nie uruchamia. Myślałem, że naprawa będzie prosta bo po otwarciu zobaczyłem spuchniętą baterię ale okazało się, że problem jest bardziej skomplikowany. Niestety jest brak schematu wiec bazuję tylko na własnym doświadczeniu. Napięcie 19V jest obecna na płycie ale pozostałych napięć brak, na włączniku jest jakieś 1,4V. Przemierzyłem wszystkie cewki i na dwóch jest zbyt mała rezystancja bo na jednej jest 1 ohm, na drugiej 1 ohm i na nodze 11 KBC (IT8987E ) jest 2,3 ohm.
Wydaje mi się, że udało mi się ustalić co to za przetwornice jedna robi 3,3V, a druga 1,05V. Przeprowadziłem próbę zwarciową na każdej z nich i element który robił się ciepły to mostek SR30W ale nie jest gorący.
Czy stawialibyście, że to ten mostek jest uszkodzony ?
Obrazek

Re: Laptop Hp 15-cb013nw płyta dag75ambad0 rev.D nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 25 stycznia 2022, 15:18

#2 Re: Laptop Hp 15-cb013nw płyta dag75ambad0 rev.D nie uruchamia się  [ROZWIĄZANY]

przez yasiu83 25 stycznia 2022, 16:29
Cześć. Wszystko wskazuje na uszkodzony most bo 1.05V to zasilanie mostu. Wylutuj go z płyty i ponów pomiar rezystancji na tych dwóch dławikach.

#3 Re: Laptop Hp 15-cb013nw płyta dag75ambad0 rev.D nie uruchamia się

przez Krzys 22 lutego 2022, 14:25
Wymiana mostu załatwiła sprawę i laptop wrócił do żywych.

Re: Laptop Hp 15-cb013nw płyta dag75ambad0 rev.D nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 22 lutego 2022, 14:25