• Lenovo Y700-15ISK czarny ekran

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Y700-15ISK czarny ekran

przez ardax 17 stycznia 2022, 16:19
Witam serdecznie,
jestem nowym członkiem forum i piszę z prośbą o porady, pomoc z wymienionym w temacie problemem. Jest to moj debiut jesli chodzi o elektronikę laptopa, zazwyczaj pomagam rodzinie i znajomym w wymianach sprzętowych, wymianie past czy wymianie klawiatur itd.
Do sedna, dostałem laptopa, na którym nie ma obrazu. Laptop był w serwisie, diagnosta stwierdził, że matryca jest uszkodzona jednak nie chciał się podjąć wymiany twierdząc, że brak zamienników na rynku. Postanowiłem pomóc, zamówiłem matryce, jednak jak obrazu nie było tak nie ma. W oryginalnej matrycy całkowity brak reakcji, w nowej zapala się podświetlenie matrycy po załadowaniu systemu. Nowa matryca jest LED, stara pewnie LCD, mniemam, że to dlatego. Po przeanalizowaniu kilku wątków, próbowałem robić reflow grafiki, żeby zdiagnozować wadę karty, jednak nic to nie zmieniło. Nie mam możliwości zamienienia matrycy ani taśmy do innego laptopa, gdyż wszystkie w moim domostwie mają 40 pin a w tym lenovo jest 30 (zamówiłem także nową taśme lvds, która otrzymam jutro). Analizując wątek z października z tego forum przystąpiłem do wstępnych pomiarów i bardzo proszę o ich interpretacje i nakierowanie mnie do źródła problemu.

Napięcia na złączu JEDP1: pin 24,25,26 - 20 V
Rezystancja na złączu JEDP1:
pin 20 - 613 Ω
pin 23 - 114 Ω
pin 27 - nic (multimetr pokazuje 1 i nie reaguje)

Chip U9:
pin 5 - rezystancja do masy 440Ω,
w poprzednim wątku o tej tematyce była sugestia, że należy wykonać pomiary napięcia na chipie, gdy wartość rezystancji będzie w kΩ, tutaj ewidentnie nie jest, czy to oznacza problem z układem U9 ?

Taśma LVDS:
Napięcie na dwóch pinach, 27 i 28 po 20V
Rezystancja:
Pin 20 - 306Ω
Pin 23 - nic (multimetr pokazuje 1 i nie reaguje)
Pin 27 - 620Ω

Gniazdo matrycy, z podłączoną taśma:
Napięcia na 4 pinach od 25-28 (albo od 2-, po 20V
Rezystancja, brak na pinach 20,23,27 ale pewnie coś źle mierzę, w razie co powtórze pomiary.

Obrazek
Obrazek

Model płyty głównej: BY511 NM-A541
Grafika: Nvidia 960m, N16P-GX-A2
Matryca: Samsung LTN156HL09

Pozdrawiam

Re: Lenovo Y700-15ISK czarny ekran

przez Google Adsense [BOT] 17 stycznia 2022, 16:19

#2 Re: Lenovo Y700-15ISK czarny ekran

przez Vogelek23 17 stycznia 2022, 17:18
Proszę zmierzyć napięcia do masy na pinach 17, 20, 23, 24 i 27 złącza JEDP1 gdy laptop jest włączony.

#3 Re: Lenovo Y700-15ISK czarny ekran  [ROZWIĄZANY]

przez ardax 21 stycznia 2022, 12:58
Niestety, chcąc zrobić pomiary okazało się, że nie ma napięcia. Jak na amatora przystało, dzień przed spaliłem przy pomiarach rezystancji płytę główną, bo nie odłączyłem baterii i miernik zleciał z pinu i musiało się zrobić zwarcie... Po analizie z forum i pomiarze tranzystora PD104 oraz po jego wylutowaniu padło na spalony KBC. Zamówiłem nową (używaną ale sprawną) płytę główną, stara matryca pokazuje obraz, także wychodzi na to, że problem leżał po stornie układu BGA, trzeba było wykonać reballing albo wstawić nowy, no niestety, przez spalony KBC już nie chciałem się bawić. Przy okazji po diagnozie serwisu (uszkodzona matryca) zdążyłem odseparować matryce od szkła zanim przyszła nowa, okazało się, że przy demontażu lekko uszkodziłem matryce przy jednym rogu, którą teraz bym zamontował a oddał nową ograniczając koszt naprawy. Duża przestroga dla innych, pierwszy raz spotkałem się z klejoną matrycą, nie wiem co lenovo wymyśliło. Nie znalazłem oferty sprzedaży matrycy razem ze szkłem. Nie mówiąc ile czasu zajmuje odseparowanie matrycy od ramki a potem jej czyszczenie. Bardzo nieudany model lenovo, koszt części zamiennych nieproporcjonalnie wysoki, plus jak widać po wątkach wadliwe układy BGA oraz wklejone na amen matryce. Zabawne, że przy recenzjach tego modelu piali z zachwytu na youtubie, szkoda, że prawdziwe cechy produktu są widocznie dopiero po czasie. Nic, temat do zamknięcia, muszę się mocno podszkolić i może jeszcze wrócę.

Re: Lenovo Y700-15ISK czarny ekran  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2022, 12:58