• Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez czarny 30 grudnia 2021, 15:55
Witam,
Laptop nie zachowuje ustawień biosu po rozładowaniu baterii. Po rozkręceniu laptopa widoczne ślady zalania w okolicy złącza baterii CMOS (okolice PD1, DZ3, DZ4 i PU1500). Miejsce zalania umyłem, przelutowałem - wizualnie ok. Bateria CMOS sprawdzona, była ok, mimo tego podmieniłem na inną. Zaktualizowałem bios, wszystkie inne funkcje laptopa ok.
Napięcie na katodzie diody PD1 - 2,78V, na anodach: 2,95V i 0V.
Napięcia na elemencie RPE5:
1,2 - 2,78V
3,4,5,6 - 0V
7,8 - 2,75V
Napięcia mierzone na płycie z podłączoną jedynie baterią CMOS.
Prosiłbym o pomoc w ustaleniu czy do PCH dociera napięcie RTC (np. tak jak w tym wątku pomógł kolega Vogelek23 https://www.elvikom.pl/zasada-dzialania-podtrzymania-biosu-t62867.html).
Nie mogę też zlokalizować rezonatora kwarcowego na płycie...

Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2021, 15:55

#2 Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez matic 30 grudnia 2021, 19:44
czarny napisał(a):Napięcia na elemencie RPE5:
1,2 - 2,78V
3,4,5,6 - 0V
7,8 - 2,75V
Hello!
You probably counted the pins of this resistor in the wrong order.

czarny napisał(a):Nie mogę też zlokalizować rezonatora kwarcowego na płycie...
It is a quartz YC2 located under the APU hybrid (on another side of the board).
Measure the voltages to ground on both pins of that quartz. Beast with oscilloscope, if you don't have it measure with a multimeter.

#3 Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez Vogelek23 30 grudnia 2021, 19:44
Zmierz napięcia i rezystancje do masy na kondensatorach CC24 i CC25 (napięcia z podłączoną tylko baterią RTC, rezystancje z baterią RTC odłączoną od płyty).

#4 Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez czarny 30 grudnia 2021, 21:38
It is a quartz YC2 located under the APU hybrid (on another side of the board).
Measure the voltages to ground on both pins of that quartz. Beast with oscilloscope, if you don't have it measure with a multimeter.

Dzięki za pomoc w znalezieniu rezonatora.
Niestety nie posiadam oscyloskopu. Napięcia na obydwu pinach YC2 wynoszą 0,37V.

Zmierz napięcia i rezystancje do masy na kondensatorach CC24 i CC25 (napięcia z podłączoną tylko baterią RTC, rezystancje z baterią RTC odłączoną od płyty).

Tu mam problem, ponieważ nie jestem w stanie zlokalizować elementów CC24 i CC25, nie są podpisane na płycie...

#5 Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez Vogelek23 30 grudnia 2021, 22:52
czarny napisał(a):Tu mam problem, ponieważ nie jestem w stanie zlokalizować elementów CC24 i CC25, nie są podpisane na płycie...
Zeskrob soldermaskę z zaznaczonych pól i zmierz rezystancję pomiędzy tymi padami (CMOS1 - jeden z nich jest połączony z masą).
Obrazek

#6 Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez czarny 30 grudnia 2021, 23:17
Rezystancja pomiędzy padami (przy odłączonej baterii CMOS): 134 kΩ.
Napięcie pomiędzy padami (z baterią): 2,78V

#7 Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 31 grudnia 2021, 14:29
czarny napisał(a):Niestety nie posiadam oscyloskopu. Napięcia na obydwu pinach YC2 wynoszą 0,37V.
Niestety, ale tutaj potrzeba zdjąć oscylogramy z pinów YC2 - bez tego to można jedynie zasugerować wymianę mostu PCH. Zresztą wszystkie inne wyniki pomiarów wskazują na jego uszkodzenie.

#8 Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez czarny 1 stycznia 2022, 17:28
To niezbyt dobra informacja, mostu nie wymienię. Chciałbym jednak wymienić rezonator. Nie znalazłem takiego u siebie na płytach - z zakupem też jest problem. Czy mogę do testów wlutować taki cylindryczny o tych samych parametrach (32,768kHz 12,5pF)?

Obrazek

#10 Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez czarny 12 września 2022, 12:29
Po wymianie rezonatora (udało mi się znaleźć taki sam jak był na płycie) laptop działa prawidłowo. Dziękuję za pomoc.

Re: Dell e7470 płyta LA-C461P Rev. 1.0 nie trzyma ustawień biosu

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2022, 12:29