• ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von berto19 18 Dezember 2021, 22:34
Witam
Posiadam Asusa T200TA, urządzenie nie ładuje baterii, ma też problem z
uruchamianiem się(nie chce startować dioda miga na pomarańczowo-udało mi
się go uruchomić parę razy na podłączonej ładowarce, jeżeli nie został
wyłączony to działał normalnie bez ładowania oczywiście). Na tę chwilę
chciał bym rozwiązać problem ładowania, nie znalazłem żadnego zwarcia.
Od czego zacząć?
Napięcie SMB: 3,29V na 2 pinach
Napięcie BAT_CON: 0,92V na 3 pinach (czasem skacze do ponad 4V) - wydaję
mi się, że to na pewno niepoprawne napięcia.
Bateria oryginał ASUS 7.6V , 38Wh.

Platforma: T200TA 60NB06I0-MB1521
Rev: 2.0

Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von Google Adsense [BOT] 18 Dezember 2021, 22:34

#2 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von Vogelek23 19 Dezember 2021, 06:03
Wymień baterię na nową - sprawna bateria powinna dawać napięcie znamionowe na pinach BAT_CON (o ile na zaciskach + i - nie ma zwarcia).

#3 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von berto19 19 Dezember 2021, 10:59
Znalazłem wcześniej podobny wątek i chłopak pisał, że na zacisku baterii ma napięcia powyżej 8V bez podpiętej baterii, a tutaj jest 0.9V.
Przemierzyłem jeszcze raz płytę dokładniej i co się okazało, na mosfecie PQ8103 (P2003BEA) jest zwarcie bramki do masy co za tym idzie na układzie ładowania też się pojawiło zwarcie do masy sygnału LODRV. Wylutować mosfet i sprawdzić poza układem mosfet oraz układ ładowania?

#4 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von Vogelek23 19 Dezember 2021, 16:24
berto19 hat geschrieben:Wylutować mosfet i sprawdzić poza układem mosfet oraz układ ładowania?
No jak najbardziej.

#5 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von berto19 19 Dezember 2021, 17:33
Mosfet ma zwarcie do bramki, nie bardzo wiem jak sprawdzić układ ładowania czy jest sprawny.

#6 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von Vogelek23 19 Dezember 2021, 18:24
berto19 hat geschrieben:nie bardzo wiem jak sprawdzić układ ładowania czy jest sprawny.
Układ wlutuj z powrotem do płyty (nie wlutowuj PQ8103) i zmierz rezystancję między padami bramki i źródła - czyli tam, gdzie miałeś zwarcie, gdy tranzystor był wlutowany - na płycie. Jeśli tu nie będzie zwarcia, to zamontuj nowy PQ8103 i przetestuj ładowanie.

#7 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von berto19 19 Dezember 2021, 19:22
Nie ma zwarcia.
Teraz pytanie co mogę wstawić zamiast P2003BEA?
Czy ten się nada BSC020N03MSGATMA1?
Chyba, że masz jakąś inną propozycje bo niestety nie mam nic co mogę tam wstawić.

#8 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von Vogelek23 19 Dezember 2021, 19:35
berto19 hat geschrieben:Czy ten się nada BSC020N03MSGATMA1?
Nieee... No przecież na pierwszy rzut oka widać, że kompletnie różne obudowy. Ponadto, próbujesz zastąpić MOSFET 10-amperowy MOSFETem 170-amperowym - to jak strzelać z armaty do komara. Poszukaj tranzystorów DFN 3x3 (3mm x 3mm) na płytach-złomach z okolic zasilania, np. wejściowych tranzystorów zabezpieczających lub z przetwornic 1.1V, 1.5V, 1.8V.

#9 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von berto19 21 Dezember 2021, 00:01
Sytuacja wygląda następująco:
Mosfecik wymieniony, pojawiło się napięcie na złączu baterii 8,4V.
Bateria umarła, napięcie baterii odpiętej 0,002V :), wpiętej 0,02V.
Na wpiętej baterii płyta próbuje startować, wygląda to tak, że podświetla się matryca i gaśnie po chwili i na tym koniec, dioda sygnalizacyjna miga cały czas jednostajnie.
Bez baterii matryca w ogóle się nie podświetla.
Pytanie czy płyta może wystartować bez zasilania z baterii(odpięty wtyk) czy też nie?
Jeżeli tak to gdzie teraz szukać przyczyny?

Bez podłączonej baterii:
1. GND - 0
2. GND - 0
3. GND - 0
4. SMB0 Dat Bat Con - 3,29V
5. SMB0 Dat Clk Con - 3,29V
6. Bat Con - 8,4 V
7. Bat Con - 8,4 V
8. Bat Con - 8,4 V

Podłączona bateria:
1. GND - 0
2. GND - 0
3. GND - 0
4. SMB0 Dat Bat Con - 3,25V
5. SMB0 Dat Clk Con - 3,25V
6. Bat Con - 2,46 V
7. Bat Con - 2,46 V
8. Bat Con -2,46 V

Sprzęt udało mi się uruchomić, na zasilaczu działa, włącza się, ładuje baterię, pokazuje w systemie, że ładuje baterię ale w momencie kiedy wyciągam wtyczkę od zasilacza pokazuje pracę na baterii i wszystko gaśnie po 1 czy 2 sekundach. Co mogę z tym zrobić? Nie mam już żadnego pomysłu.
Na baterii się nie włącza, dioda miga 5 razy i nic.

Sie müssen angemeldet sein, um die an diesen Beitrag angehängten Dateien anzeigen zu können.

Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

von Google Adsense [BOT] 21 Dezember 2021, 00:01
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)