Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Re: ASUS X540UBR REV. 2.0 nie włącza się
przez Google Adsense [BOT] • 15 grudnia 2021, 12:51
Element podstawiony na 7702A
pobór nadal skacze 0 do 0.14A pstrykanie nadal słychać
poprzednie pomiary na oryginale M0930M
noga 1 skacze 0 do 0.15V
noga 4 skacze 0 do 0.16V
noga 8 skacze 3.7 V do 8.6V
aktualne pomiary na 7702A
noga 1 do 3 skacze 0.38 V do 0.56 V
noga 4 skacze 0.16V do 0.20 V
noga 8 skacze 3.7 V do 8.6 V
pobór nadal skacze 0 do 0.14A pstrykanie nadal słychać
poprzednie pomiary na oryginale M0930M
noga 1 skacze 0 do 0.15V
noga 4 skacze 0 do 0.16V
noga 8 skacze 3.7 V do 8.6V
aktualne pomiary na 7702A
noga 1 do 3 skacze 0.38 V do 0.56 V
noga 4 skacze 0.16V do 0.20 V
noga 8 skacze 3.7 V do 8.6 V
Zamknij zworki PJP8702 i PJP8704.
Zworkę PJP8303 zostaw otwartą, podłącz zasilanie i zmierz napięci na cewkach, zwróć uwagę czy skaczą czy są stabilne. Jakie jest napięcie na cewce obok rozlutowanej zworki?

Zworkę PJP8303 zostaw otwartą, podłącz zasilanie i zmierz napięci na cewkach, zwróć uwagę czy skaczą czy są stabilne. Jakie jest napięcie na cewce obok rozlutowanej zworki?
bazant82 napisał(a):Tak dokładnie, To jest symbol tego w czarnej ramce, załączam zdjęcieNie to nie jest ten w czarnej ramce bo na moim zdjęciu nie ma tak blisko kondensatora i ma ine wyprowadzenia (powiększyłem zdjęcie).

Osz .. Faktycznie.. moje przeoczenie...
po zalutowniu zworek
Ten układ to: 7549P25
Noga 1 0V
Noga 2 5V
Noga 3 5V
Noga 4 3V
Noga 5 1V
Noga 6 5V
Noga 7 5V
Noga 8 5V
na cewce obok rozlutowanej zwory PJP8303 nie ma napięć ale za to mam napięcia na cewkach 3V i 5V, mam zasilanie na bateri 3,3 V
pobór 0,100 A układ VGA robi się ciepły
po zalutowniu zworek
Ten układ to: 7549P25
Noga 1 0V
Noga 2 5V
Noga 3 5V
Noga 4 3V
Noga 5 1V
Noga 6 5V
Noga 7 5V
Noga 8 5V
na cewce obok rozlutowanej zwory PJP8303 nie ma napięć ale za to mam napięcia na cewkach 3V i 5V, mam zasilanie na bateri 3,3 V
pobór 0,100 A układ VGA robi się ciepły
Re: ASUS X540UBR REV. 2.0 nie włącza się
przez Google Adsense [BOT] • 20 grudnia 2021, 18:54