• Apple MacBook Pro 15" 2018 A1990 820-01041-A - brak podświetlenia ekranu, ale...

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1Apple MacBook Pro 15" 2018 A1990 820-01041-A - brak podświetlenia ekranu, ale...

przez Vogelek23 13 listopada 2021, 01:05
Witajcie. Utknąłem z jednym sprzętem...

Tytułowy MacBook Pro, w którym nie działa podświetlenie ekranu, ale... no właśnie. Nie działa tylko gdy bateria jest naładowana powyżej 1%. Jeśli bateria jest rozładowana poniżej 1%, podświetlenie ekranu działa - pokazuje się normalnie symbol rozładowanej baterii przy próbie włączenia. Gdy bateria jest naładowana, po włączeniu widać (pod światłem zewnętrznym) logo Apple, więc płyta uruchamia się z obrazem.

Co zrobiłem:
- wymiana U8400 (sterownik napięcia podświetlenia);
- przekulkowanie U9850 (GMUX) i U9801 (GMUX expander) - to z uwagi na sugestie, znalezione w sieci;
- podstawienie innego, sprawnego ekranu;
- przełożenie płyty do innego kadłubka (wykluczenie baterii, klawiatury i innych peryferiów);

Napięcie EDP_BKLT_EN obecne (3.3V), napięcie PPVOUT_S0_LCDBKLT obecne (55V). W tym miejscu zgłupiałem. Proszę o pomoc. Dla osoby, która przyczyni się do namierzenia przyczyny usterki przewiduję nagrodę - 100 Punktów, z możliwością zamiany na 100zł (PayPal lub przelew PL, UK).

Re: Apple MacBook Pro 15" 2018 A1990 820-01041-A - brak podświetlenia ekranu, ale...

przez Google Adsense [BOT] 13 listopada 2021, 01:05

#2 Re: Apple MacBook Pro 15" 2018 A1990 820-01041-A - brak podświetlenia ekranu, ale...

przez clops35 13 listopada 2021, 10:58
Cześć,
czy możesz wypisać różnicę w napięciach na złączu matrycy gdy podświetlenie działa prawidłowo i kiedy nie podświetla?

#3 Re: Apple MacBook Pro 15" 2018 A1990 820-01041-A - brak podświetlenia ekranu, ale...

przez Vogelek23 13 listopada 2021, 17:15
Niestety, to nie jest takie proste - konstrukcja gniazd z obu stron taśmy uniemożliwia podejście bezpośrednio do pinów. Dodatkowo, wiele z punktów pomiarowych poza gniazdami jest niedostępnych z uwagi na heatpipe - a nie chciałbym ryzykować uruchamiania płyty ze zdjętym radiatorem. Wymieniłem na wszelki wypadek sam flex LVDS, ale bez rezultatu.

Sprawdziłem sygnały zamknięcia klapy (LID_OPEN_LEFT, LID_OPEN_RIGHT, IPD_LID_OPEN). Reakcja na zamykanie i otwieranie klapy poprawna (brak napięć przy klapie zamkniętej, 1.8V przy otwartej). Przekulkowałem T2 - bez zmian. Na moment miałem podświetlenie na ekranie logowania do Biurka - wykorzystałem ten moment i przetestowałem oba czujniki zamknięcia klapy magnesami zewnętrznymi i oba działają poprawnie. Po restarcie komputera powrót problemu. Czyżby GPU?

#4 Re: Apple MacBook Pro 15" 2018 A1990 820-01041-A - brak podświetlenia ekranu, ale...

przez Vogelek23 15 listopada 2021, 00:02
Problem rozwiązany - "gruz" pod PMU (foto poniżej) powodował taką właśnie dziwną usterkę. Po umyciu i przekulkowaniu układu podświetlenie wróciło. Dziękuję kol. clops35 za podjęcie tematu.
Obrazek

Re: Apple MacBook Pro 15" 2018 A1990 820-01041-A - brak podświetlenia ekranu, ale...

przez Google Adsense [BOT] 15 listopada 2021, 00:02