• ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 11 października 2021, 20:21
Dobry wieczór,

Mam laptop z płytą główną X541UVK rev 2.0. Pobór prądu 0A.
Za mosfetem PQ8901 nie mam żadnych napięć, zdjąłem go - między pinami S i D nie dzieje się nic, kiedy przykładam sondy miernika z uruchomionym pomiarem diody. (Jeśli robię coś źle prosiłbym o sprostowanie już na tym etapie).

Jeśli moja diagnoza jest słuszna - U siebie w scrapie nie mogę znaleźć takiego elementu. Nie mogę go poszukać też na żadnym z serwisów mi dostępnych. Byłbym wdzięczny gdybyście podpowiedzieli mi jakim tranzystorem dostępnym w Polsce jestem w stanie go zastąpić (gdziekolwiek byle go zamówić).

Dziękuję z góry i pozdrawiam :)

Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Google Adsense [BOT] 11 października 2021, 20:21

#2 Re: ASUS X541UV Uszkodzony mosfet

przez Vogelek23 11 października 2021, 20:52
Kamilz napisał(a):między pinami S i D nie dzieje się nic, kiedy przykładam sondy miernika z uruchomionym pomiarem diody. (Jeśli robię coś źle prosiłbym o sprostowanie już na tym etapie).
Z ustawionym Service Level = 2 pytasz się, czy dobrze zmierzyłeś element? Hmmm... Po pierwsze, nie określisz sprawności tranzystora MOSFET samymi pomiarami na zakresie diody - możesz w ten sposób jedynie określić, czy tranzystor nie ma zwarcia lub upływności na złączach D-S, G-S i G-D. Z uwagi na technologię produkcji MOSFETów, między drenem a źródłem w jednym kierunku można także "wyłapać" pasożytniczą diodę (jeśli tranzystor nie ma zintegrowanej diody Schottky'ego). Jakkolwiek jednak, sprawność tranzystorów typu MOSFET można stwierdzić wyłącznie poprzez testy dynamiczne (pod napięciem w obwodzie testowym).

Kamilz napisał(a):Byłbym wdzięczny gdybyście podpowiedzieli mi jakim tranzystorem dostępnym w Polsce jestem w stanie go zastąpić (gdziekolwiek byle go zamówić).
Jeszcze raz - Service Level = 2 zobowiązuje Cię do znajomości podstaw. Jeśli nie wiesz, jak szukać zamienników elementów, to tutaj masz konkretną instrukcję: post198619.html#p198619

Kamilz napisał(a):Jeśli moja diagnoza jest słuszna
Na razie to nie wykonałeś żadnej diagnozy. Wlutuj ten tranzystor z powrotem do płyty i zmierz - po podłączeniu zasilacza, bez baterii - napięcia do masy na bramce tego tranzystora oraz na n. 5, 6, 18, 24 i 28 układu PU8901 (w/g dokumentacji SN2867RUYR, może być też zamontowany BQ24780SR).

#3 Re: ASUS X541UVK Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 11 października 2021, 22:35
Dzięki za odpowiedź,

zredukowałem service level do 1, choć pytając o to bardziej próbowałem dociec czy kwalifikuje się on do wymiany bez dalszego pomiaru. Teraz już wiem, że nie. Co do szukania zamienników faktycznie zapomniałem o tej sprytnej wyszukiwarce na TME. Bije się w pierś. Oznaczenia uzupełniłem.

Co do płyty:

Na bramce PQ8901 mam 0V.
PU8901 (u mnie BQ24790SR)
5 - 0v
6 - 2,56V
18 - 6V
24 - 0V
28 - 18,79V

#4 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Vogelek23 11 października 2021, 23:48
Kamilz napisał(a):24 - 0V
Tu jest źle, powinno być ok. 6V. Wewnętrzny stabilizator nie pracuje poprawnie.

Kamilz napisał(a):28 - 18,79V
Trochę mało, mówiąc szczerze. Zmierz rezystancję rezystora PR8932 (zaznaczony na poniższym obrazku, poprawna wartość to 10Ω). Oczywiście zasilanie musi być całkowicie odłączone na czas pomiarów rezystancji.
Obrazek

Kamilz napisał(a):5 - 0v
6 - 2,56V
Napięcie na n. 6 jest powyżej 2.4V, więc sterownik powinien ustawić stan pinu 5 na wysoki (ok. 3V). Zmierz rezystancję do masy na pinie 24 kontrolera PU8901.

#5 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 12 października 2021, 06:57
PR8932 ma 10Ohm

Na nodze 24 PU8901 miernik pokazuje mi najpierw 300kOhm
Dodam, że sugerując się postem kolegi matic
(asus-x541u-no-power-no-led-mainboard-x541uvk-rev-2-0-t57779.html)
wymieniłem już PU8901 na nowe, lecz problem wysokiej rezystancji nie został tym rozwiązany.
Czy to wskazuje na to, że charger jest nadal uszkodzony? Wstawiłem nowy ale nigdy nie można wykreślić takiej opcji..

#6 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez matic 12 października 2021, 18:42
Kamilz napisał(a):Dodam, że sugerując się postem kolegi matic
(asus-x541u-no-power-no-led-mainboard-x541uvk-rev-2-0-t57779.html)
wymieniłem już PU8901 na nowe, lecz problem wysokiej rezystancji nie został tym rozwiązany.
Czy to wskazuje na to, że charger jest nadal uszkodzony? Wstawiłem nowy ale nigdy nie można wykreślić takiej opcji..
What is an actual resistance to ground on highlighted resistor from the linked topic?
If the resistance is low (in Ω range), perform a short circuit test described here on any pin of that resistor. For a short circuit test limit the voltage to 1V.

#7 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 12 października 2021, 18:51
matic napisał(a):What is an actual resistance to ground on highlighted resistor from the linked topic?
If the resistance is low (in Ω range), perform a short circuit test described here on any pin of that resistor. For a short circuit test limit the voltage to 1V.

Teraz jest to 2,40MΩ i spada.

#8 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez matic 12 października 2021, 21:24
Measure the resistances between listed pins of transistors PQ8901, PQ8902:
- Between pin 1 and pin 4.
- Between pin 1 and pin 8.
- Between pin 4 and pin 8.

Remeasure the voltages to ground on pins 1, 3, 4, 5, 6, 20, 24, 25, 28 of charger chip PU8901 with a new chip.

#9 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 13 października 2021, 18:40
Rezystancja PQ8901: (Nie ma pinów które podałeś niżej, zmierzyłem wszystkie możliwości)
Pomiędzy pinem 1 i 3: 240kΩ i wciąż rośnie
Pomiędzy pinem 1 i 2: 0,81MΩ
Pomiędzy pinem 2 i 3: 4Ohm

PQ8902:
Pomiędzy pinem 1 i 4: 4Ω
Pomiędzy pinem 1 i 8: 40Ω
Pomiędzy pinem 4 i 8: 43Ω

Napięcia PU8901:
1: 0V
3: 0V
4: 0V
5: 0V
6: 0V (Przy poprzednim pomiarze było 2,56V. Teraz zauważyłem, że napięcie pojawia się i znika co chwilę).
20: 0V
24: 0V
25: 5.96V
28: 18,79V

Dziękuję za pomoc!

#10 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Vogelek23 13 października 2021, 18:53
Kamilz napisał(a):Nie ma pinów które podałeś niżej, zmierzyłem wszystkie możliwości
No jak nie ma, jak są?
Obrazek

Kamilz napisał(a):6: 0V (Przy poprzednim pomiarze było 2,56V. Teraz zauważyłem, że napięcie pojawia się i znika co chwilę).
Zmierz przejście między środkowym pinem gniazda zasilania a anodą 1 diody PD8903. Z czego zasilasz płytę? Jeśli z ładowarki, to podłącz płytę pod zasilacz serwisowy. Jeśli z zasilacza serwisowego, to upewnij się, czy nie masz przypadkiem skręconego na minimum ograniczenia prądowego.
Obrazek

#11 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 13 października 2021, 19:28
Vogelek23 napisał(a):No jak nie ma, jak są?
Odkąd dałem wtope z liczeniem pinów lecę po boardview jeśli jest dostępny, więc mierzyłem tak:
Obrazek

Vogelek23 napisał(a):Zmierz przejście między środkowym pinem gniazda zasilania a anodą 1 diody PD8903. Z czego zasilasz płytę? Jeśli z ładowarki, to podłącz płytę pod zasilacz serwisowy. Jeśli z zasilacza serwisowego, to upewnij się, czy nie masz przypadkiem skręconego na minimum ograniczenia prądowego.

Przejście jest. Żeby wykluczyć uszkodzenie gniazdka (choć wlutowałem nowe - od tego się zaczęło) i kabla podlutowałem się jeszcze plusem bezpośrednio do płyty, nic to nie zmienia.
Płytę zasilam z zasilacza laboratoryjnego ustawionego na 19V, 800mA. Ograniczenie prądowe się nie załącza.

#12 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Vogelek23 13 października 2021, 19:45
Kamilz napisał(a):Płytę zasilam z zasilacza laboratoryjnego ustawionego na 19V, 800mA
A jaki amperaż, drogi Kolego, ma oryginalna ładowarka do tego modelu laptopa? I Ty się dziwisz, że Ci skacze napięcie ACDET na 6 nodze PU8901? Proszę ustawić ogranicznik prądu na katalogowe 1.75A i dopiero mierzyć jakiekolwiek napięcia.

#13 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 13 października 2021, 20:09
Vogelek23 napisał(a):A jaki amperaż, drogi Kolego, ma oryginalna ładowarka do tego modelu laptopa? I Ty się dziwisz, że Ci skacze napięcie ACDET na 6 nodze PU8901? Proszę ustawić ogranicznik prądu na katalogowe 1.75A i dopiero mierzyć jakiekolwiek napięcia.

Faktycznie napięcie na 6 nodze PU8901 przestało skakać, jest 2,56V. Pozostałe napięcia bez zmian. W jaki sposób to działa, skoro gniazdo nie ma pinu detekcji a pobór prądu tak czy inaczej wynosi 0A?

W międzyczasie przejrzałem całą płytę pod mikroskopem i znalazłem dziurkę w PU8001 mniejwięcej na wysokości 16-17 pinu, bliżej środka.
Obrazek
Lepszego zdjęcia nie zrobie, nie mam niestety kamery do mikroskopu a gołym okiem jest prawie niewidoczna.
Czy w związku z tym, że podłączałem zasilanie z takim układem powinienem wstawić również świeży BQ24780SR?
Czy jeśli ją zdejmę rezystancje pojedyńczych elementów powinny wrócić do normy?

#14 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Vogelek23 13 października 2021, 21:34
Kamilz napisał(a): W jaki sposób to działa, skoro gniazdo nie ma pinu detekcji a pobór prądu tak czy inaczej wynosi 0A?
0A, proszę Kolegi, to jest wynik pomiaru amperomierzem po scałkowaniu odczytanej wartości. Jeśli, na ten przykład, pobór prądu przez 10ms wzrośnie powyżej 1A, to zasilacz "podetnie" napięcie, przechodząc na bardzo krótki czas w tryb stabilizacji prądu i powodując natychmiastowy spadek prądu do 0A. Ale tak krótkie mrugnięcie diody CC (constant current) na zasilaczu zauważyłaby zapewne tylko mucha - ludzkie oko ma zbyt dużą bezwładność, aby to dostrzec (szacuje się, że ludzkie oko dostrzeże błysk diody, a mózg to zarejestruje, gdy czas świecenia diody jest nie krótszy, niż 20ms). Miernik jest jeszcze wolniejszy - potrzebuje aż 200-500ms, aby zmierzyć i przedstawić wynik pomiaru. Dla mierników - nawet średniej klasy - pojedyncze impulsy napięcia/prądu o czasie trwania 0-50ms po prostu nie istnieją, miernik ich "nie widzi".

Kamilz napisał(a):znalazłem dziurkę w PU8001
To układ jest zdecydowanie do wymiany. Proszę pamiętać, aby po jego zdemontowaniu nie podłączać pod żadnym pozorem napięcia do płyty - ponieważ jest to sterownik przetwornicy, podanie na płytę zasilania z wylutowanym którymkolwiek sterownikiem może doprowadzić do poważnych uszkodzeń na płycie, skutkujących nieopłacalnością naprawy (zwłaszcza, że ten "nieszczęśnik" ma hybrydowy procesor i praktycznie każda z przetwornic zasila po części CPU).

Kamilz napisał(a):Czy w związku z tym, że podłączałem zasilanie z takim układem powinienem wstawić również świeży BQ24780SR?
Na tym etapie diagnostyki nie ma takiej potrzeby. Sterownik chargera na razie spełnia swoje zadanie - odcina napięcie zasilania od uszkodzonych obwodów.

#15 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 18 października 2021, 18:34
Vogelek23 napisał(a):A, proszę Kolegi, to jest wynik pomiaru amperomierzem po scałkowaniu odczytanej wartości. Jeśli, na ten przykład, pobór prądu przez 10ms wzrośnie powyżej 1A, to zasilacz "podetnie" napięcie, przechodząc na bardzo krótki czas w tryb stabilizacji prądu i powodując natychmiastowy spadek prądu do 0A. Ale tak krótkie mrugnięcie diody CC (constant current) na zasilaczu zauważyłaby zapewne tylko mucha - ludzkie oko ma zbyt dużą bezwładność, aby to dostrzec (szacuje się, że ludzkie oko dostrzeże błysk diody, a mózg to zarejestruje, gdy czas świecenia diody jest nie krótszy, niż 20ms). Miernik jest jeszcze wolniejszy - potrzebuje aż 200-500ms, aby zmierzyć i przedstawić wynik pomiaru. Dla mierników - nawet średniej klasy - pojedyncze impulsy napięcia/prądu o czasie trwania 0-50ms po prostu nie istnieją, miernik ich "nie widzi".

Już teraz rozumiem. Niestety poza szkoleniem Elvikomu nie ma książki czy gotowego poradnika który o tym mówi. Idąc w tym sam uczę się z pomocą innych.

Co do tematu:
Układ przyszedł i od razu go wstawiłem (nie uruchamiałem płyty). Co prawda mam troszkę problem jeszcze z takimi QFN'ami bo często robię zwarcia/nie dolutowuję poszczególnych pinów - przed uruchomieniem sprawdzałem po 3 razy z każdej strony pod mikroskpem, czy dobrze usiadł. Płyta dalej nie pobiera prądu (a bynajmniej tego nie widzę na zasilaczu). Nie mam standby, brak reakcji na włącznik. Pomiary zostały tak jak w w.w postach, nie ma żadnych zmian jeśli chodzi o rezystancje/napięcie.

W jaki sposób mogę jeszcze dojść do uszkodzonego elementu? Za kilka godzin zmierzę jeszcze napięcia na nogach układu który wstawiłem i wyedytuję post.

#16 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Vogelek23 18 października 2021, 21:42
Kamilz napisał(a):Idąc w tym sam uczę się z pomocą innych.
Ależ po to właśnie jest forum Elvikom, aby uczyć tego, czego nie ma w książkach! Kto pyta, nie błądzi - tak, jak używanie działu PIASKOWNICA nie jest żadnym dyshonorem nawet dla osoby, która ma pojęcie o elektronice, ale chciałaby bardziej zgłębić pewne specyficzne zagadnienia. Tutaj nikt Ci nie napisze "poszukaj w Google", więc pytaj do woli i chłoń wiedzę oraz doświadczenie Kolegów z forum.

Kamilz napisał(a):Co prawda mam troszkę problem jeszcze z takimi QFN'ami bo często robię zwarcia/nie dolutowuję poszczególnych pinów
Praktyka czyni mistrza - nie ma innej drogi. Użyj nieco większej temperatury (dosłownie dodaj 10°C) i nieco więcej topnika (ale nie do przesady - topnik ma pomóc w równomiernym rozpływie temperatury i utrzymaniu cyny w zwartej formie, a nie służyć jako basen kąpielowy dla lutowanego układu).

Kamilz napisał(a):Płyta dalej nie pobiera prądu (a bynajmniej tego nie widzę na zasilaczu).
Mam rozumieć, że po wstawieniu nowego PU8001 wyniki pomiarów na PU8901 są identyczne, jak przed wymianą PU8001? Jeśli tak, to ponów pomiar rezystancji do masy na pinach 1 do 3 (na dowolnym z tych pinów) tranzystora PQ8901 (lub PQ8902 - oba są połączone ze sobą źródłami).

#17 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 21 października 2021, 23:03
Vogelek23 napisał(a):Mam rozumieć, że po wstawieniu nowego PU8001 wyniki pomiarów na PU8901 są identyczne, jak przed wymianą PU8001? Jeśli tak, to ponów pomiar rezystancji do masy na pinach 1 do 3 (na dowolnym z tych pinów) tranzystora PQ8901 (lub PQ8902 - oba są połączone ze sobą źródłami).

Tak. Po wymianie PU8001 pomiary na PU8901 wyszły mi tak samo.

Pomiar rezystancji PQ8901 względem masy:
1: 2,802 MΩ i spada
2: 2,5 MΩ i spada
3: 130kΩ i cały czas rośnie
Każdy z pinów mierzyłem po około 30-40 sekund. Czy to wystarczająco?

Na dwóch pinach PU8001 mam bardzo niskie wskazania:
-rezystancja 0,5Ω względem masy na 24 pinie (P_IMVP8_CORE_LX_30)
-rezystancja 0,3Ω względem masy na 13 pinie (P_IMVP8_VCC_20)
Czy tak powinno być?

#18 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Vogelek23 22 października 2021, 01:39
Kamilz napisał(a):-rezystancja 0,5Ω względem masy na 24 pinie (P_IMVP8_CORE_LX_30)
-rezystancja 0,3Ω względem masy na 13 pinie (P_IMVP8_VCC_20)
Czy tak powinno być?
No oczywiście, że nie powinno - zwłaszcza na pinie 13, bo to zasilanie układu PU8001. Wymontuj układ i ponów pomiary rezystancji na padach 24 i 13 (pomiary na płycie, w miejscu po wylutowanym układzie). Jeśli rezystancje znacząco wzrosną, to albo układ jest uszkodzony, albo wlutowałeś go niepoprawnie (np. obrócony o 90°).

#19 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet

przez Kamilz 22 października 2021, 09:51
Vogelek23 napisał(a):No oczywiście, że nie powinno - zwłaszcza na pinie 13, bo to zasilanie układu PU8001. Wymontuj układ i ponów pomiary rezystancji na padach 24 i 13 (pomiary na płycie, w miejscu po wylutowanym układzie). Jeśli rezystancje znacząco wzrosną, to albo układ jest uszkodzony, albo wlutowałeś go niepoprawnie (np. obrócony o 90°).

Układ zdjęty. Dam prawą rękę, że był dobrze wlutowany za pierwszym razem. Po zdjęciu układu nadal bardzo niska rezystancja na pinie 24 i 13. Oczywiście dalej w gałęzi tak samo - PL8102, PQH8102(pin 1), PQL8104(pin 3) - wszędzie mam po 0,5Ω.
Czy to pora na próbę zwarciową? W jakim punkcie najlepiej w tym wypadku?

Podniosłem z jednej strony cewkę PL8102. w.w rezystancje zmieniły się na 81kΩ (pin 24 PU8001) oraz 9kΩ(pin 13 pu8001).
Po drugiej stronie mam gałąź +VCCCORE w której mam nadal 0,5Ω. Widzę, że to idzie w kierunku CPU... Co mogę dalej zrobić? Nie chciałbym (jeśli jeszcze oczywiście nie jest) uszkodzić CPU.

#20 Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 22 października 2021, 12:34
Niestety, ale CPU jest najprawdopodobniej uszkodzony. Możesz zrobić próbę zwarciową w gałęzi +VCCCORE dla potwierdzenia diagnostyki. Być może będziesz miał odrobinę szczęścia i zwarty będzie któryś z licznych kondensatorów na tej linii.

Re: ASUS X541UVK rev 2.0 Uszkodzony mosfet  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2021, 12:34