• Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

przez iT0mT0m 25 września 2021, 13:43
Witam,

Dostałem do zdiagnozowania w/w Macbooka(płyta 820-4924-A). Jego objawem jest nie uruchamianie się. Jest brak jakiejkolwiek reakcji na przycisk Power oraz po zwarciu padów SMC_ONOFF_L. Nie bardzo wiem od czego zacząć, aby namierzyć możliwą usterkę. Po podaniu zasilania bez baterii dioda na zasilaczu świeci się na zielono, a następnie pomarańczowo. Z podpiętą baterią świeci się cały czas na zielono. Jedynym grzejącym się elementem, który jest wyczuwalny na płycie jest układ APU. Prosiłbym o nakierowanie co musiałbym pomierzyć w celu diagnozy uszkodzenia.

//edit
Szczerze nie wiem co się wydarzyło, ale macbook się uruchomił. Odkręciłem chłodzenie od APU(pasta kamień), wyciągnąłem dysk i podłączyłem zasilanie, aby sprawdzić okolice APU jakie są napięcia na cewkach, kondensatorach itp. Po chwili usłyszałem typowy dźwięk uruchamiania Macbooka i aktualnie normalnie się uruchamia. Czyżbym czymś poruszył albo gdzieś będzie zimny lut?

Jednak nie, po odpaleniu podziałał może 2-3 minuty i z powrotem zachowuje się tak samo.

Re: Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2021, 13:43

#2 Re: Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

przez ado 26 września 2021, 08:50
Witam, zmierz czy PCH generuje PM_SLP_S4_L 3.3V ?
Wymagania wstępne 11+1 muszą być spełnione, zanim procesor Intel CPU/PCH wyśle ​​PM_SLP_S4_L.

#3 Re: Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

przez iT0mT0m 26 września 2021, 19:20
ado napisał(a):Wymagania wstępne 11+1 muszą być spełnione

Witam,
Nie bardzo rozumiem pojęcie wymagania wstępne 11+1.

ado napisał(a):Witam, zmierz czy PCH generuje PM_SLP_S4_L 3.3V ?

Po podaniu zasilania APU się grzeje i sprawdzając w BoardView występowanie tego napięcia to napięcie 3.3V w tej linii występuje(mierzyłem na rezystorze R8117 oraz na pinie nr 5 układu Q2090, do którego nic nie jest przylutowane).

#4 Re: Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

przez ado 26 września 2021, 20:29
iT0mT0m napisał(a):Nie bardzo rozumiem pojęcie wymagania wstępne 11+1.
Chodzi o 11+1 linii zasilających które musza być obecne by on powstał ale teraz nie jest to istotne skoro masz tam 3.3v.
Jaki masz stan na ALL_SYS_PWRGD, PP1V2_S3 , PP1V05_S0?

Obrazek

#5 Re: Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

przez iT0mT0m 26 września 2021, 21:00
Szczerze nie wiem co mogę powiedzieć, ale po rozkręceniu całego macbooka(wyjęcie płyty głównej), przeczyszczeniu z kurzu i z okruchów(nawet nie wiem czego) zaczął normalnie działać. Aktualnie od 30 minut jest włączony i nie ma żadnych problemów. Ostatnio jak się włączył to może podziałał 2-3 minuty i była zerowa na przycisk, zasilanie, brak kontrolki led na zasilaczu itd. Co mogło by sprawiać, aby go tak unieruchamiało?

//edit
Zauważyłem taką zależność, że nie ważne jak obciążę CPU to prędkość wentylatora stoi na wartości 1290-1310 RPM. Temperatura czasem dochodzi do 80-90 stopni, a program(TG PRO) nadal wskazuje stałą wartość prędkości wentylatora. Możliwe jest, że będzie jakiś zimny lut pod rdzeniem CPU albo pod całym APU i w momencie czyszczenia(lekki nacisk czyściwem na rdzeń) i nakładania pasty dochodzi do ponownego połączenia lutowia?

#6 Re: Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

przez ado 26 września 2021, 21:28
iT0mT0m napisał(a):Jest brak jakiejkolwiek reakcji na przycisk Power oraz po zwarciu padów SMC_ONOFF_L
Masz obecny PM_SLP_S4_L 3.3V wiec PCH chce przejść do S0.
Sprawdź czy poprawnie się sformowały PP1V2_S3 , PP1V05_S0 .
Jak ALL_SYS_PWRGD ma 3.3V to wymusi na EC uruchomienie CPU .
W stanie blokady sprawdź jakie napięcie masz obecne bo trudno jest coś wywnioskować bez konkretnych pomiarów.

#7 Re: Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

przez iT0mT0m 27 września 2021, 16:50
Aktualnie od wczoraj laptop się bez problemu odpala. Jedynie co zauważyłem niepokojącego to, że jak uruchomię jakiś stress test CPU to wentylator nie potrafi przekroczyć prędkości 1310 RPM. Gdy nie jest potrzebny to sprzęt go wyłącza, ale gdy wykryje wysoką temperaturę to go uruchamia, ale wg tego co tam wyświetla w programie od sensorów to nie zwiększa się jego prędkość i jest w granicach 1280-1310 RPM.

//edit
Jednak jest ok, po zalogowaniu się na konto administratora prędkość wentylatora wzrosła.

Re: Nie działający Macbook Pro Retina 13” A1502 - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 27 września 2021, 16:50
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).