• Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema e la domanda.
  3. Non è consentito pubblicare allegati con documentazione completa o file BIOS né collegamenti a siti Web di terze parti che ospitano tali file. È consentito pubblicare solo una piccola parte della documentazione (fino a una pagina per post).
  4. Puoi descrivere solo un problema per argomento. Per ogni altro problema dovresti aprire un nuovo argomento.
  5. È severamente vietato richiedere qualsiasi tipo di documentazione o file BIOS. Per tali richieste si prega di utilizzare il sottoforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

da N3Star 15 settembre 2021, 15:07
Witam, wymyśliłem sobie, że chciałbym umieć naprawiać układy BGA, czy to z laptopów, czy to z konsol itp. Sprawiłem sobie tytułowy podgrzewacz, miałem już hot air Zhaoxin 858D i jakieś podstawowe podstawki do reballingu. No i tu się zaczynają schody. Korzystając z porad użytkownika "grisza69" położyłem płytę od PS3 (tak wiem, trudne na początek :) ) podgrzełem ją do ~150 stopni na podgrzewaczu i zaatakowałem od góry; dysza niekoniecznie jest idealna do RSX, bo jest tylko 41x41, no i... nic. Na podgrzewaczu 210, hot-air temperatura 280 stopni, nawiew dochodzi do 4, na termometrze obok procesora ~235 stopni, zeszło mi się z tym w sumie jakieś 15 minut, a ten ani nie drgnie. A zatem moja prośba: macie może jakieś porady na początek zabawy?

Jeszcze tak swoją drogą, gdzieś czytałem, że niektóre podgrzewacze mają problem z termoparą przekłamującą temperaturę, może to jest problem z tą jednostką?

Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

da Google Adsense [BOT] 15 settembre 2021, 15:07

#2 Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

da Vogelek23 17 settembre 2021, 23:21
Przeczytaj ten post, zaadaptuj jego treść do swoich "maszyn" i przestań katować tę płytę: post257051.html#p257051

#3 Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

da N3Star 18 settembre 2021, 14:23
Poczytałem, przydatne wiadomości, "profil" podgrzewacza miałem ok, problemem okazała się być temperatura na wylocie dyszy - po środku była za niska, po bokach to nawet nie wspominam, a sam podgrzewacz trochę zbyt mocno podgrzewa płytę - na wyświetlaczu 180 stopni, a termopara pod RSX około 210 stopni. Co do płyty, to ktoś przede mną zdążył już ją zakatować :) - nieudany delid.

Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

da Google Adsense [BOT] 18 settembre 2021, 14:23
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).