• Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

от N3Star 15 Сентябрь 2021, 15:07
Witam, wymyśliłem sobie, że chciałbym umieć naprawiać układy BGA, czy to z laptopów, czy to z konsol itp. Sprawiłem sobie tytułowy podgrzewacz, miałem już hot air Zhaoxin 858D i jakieś podstawowe podstawki do reballingu. No i tu się zaczynają schody. Korzystając z porad użytkownika "grisza69" położyłem płytę od PS3 (tak wiem, trudne na początek :) ) podgrzełem ją do ~150 stopni na podgrzewaczu i zaatakowałem od góry; dysza niekoniecznie jest idealna do RSX, bo jest tylko 41x41, no i... nic. Na podgrzewaczu 210, hot-air temperatura 280 stopni, nawiew dochodzi do 4, na termometrze obok procesora ~235 stopni, zeszło mi się z tym w sumie jakieś 15 minut, a ten ani nie drgnie. A zatem moja prośba: macie może jakieś porady na początek zabawy?

Jeszcze tak swoją drogą, gdzieś czytałem, że niektóre podgrzewacze mają problem z termoparą przekłamującą temperaturę, może to jest problem z tą jednostką?

Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

от Google Adsense [BOT] 15 Сентябрь 2021, 15:07

#2 Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

от Vogelek23 17 Сентябрь 2021, 23:21
Przeczytaj ten post, zaadaptuj jego treść do swoich "maszyn" i przestań katować tę płytę: post257051.html#p257051

#3 Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

от N3Star 18 Сентябрь 2021, 14:23
Poczytałem, przydatne wiadomości, "profil" podgrzewacza miałem ok, problemem okazała się być temperatura na wylocie dyszy - po środku była za niska, po bokach to nawet nie wspominam, a sam podgrzewacz trochę zbyt mocno podgrzewa płytę - na wyświetlaczu 180 stopni, a termopara pod RSX około 210 stopni. Co do płyty, to ktoś przede mną zdążył już ją zakatować :) - nieudany delid.

Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

от Google Adsense [BOT] 18 Сентябрь 2021, 14:23
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).