• AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Napisal/-a Cytryndor 9 September 2021, 19:04
Witam. Zakupiłem w promocynej cenie od starszej holenderki magnetofon kasetowy z roku 1977. Jest w bardzo dobrym stanie wizualnym dlatego chciał bym to naprawić. Światełka świecą, diody, przyciski, itp wszystko działa tylko problem w tym że nie ma dźwięku gdy odpalam kasetę . Wymieniłem pasek który był w słabym stanie z tego co czytałem to główny powód czemu nie gra ale jednak to nie to. Nie mam już pomysłów co mogę więcej z tym zrobić. Każde możliwe kombinacje sprawdziłem słuchawki, din , mikrofony wszędzie cisza jedynie jak nacisne off to słychać taki pisk który cichnie w 2 sekundy jak by się coś rozładowywało.Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrawiam.

Slika
Slika

Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 9 September 2021, 19:04

#2 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Napisal/-a Vogelek23 9 September 2021, 23:40
Zakładam, że taśma jest przesuwana poprawnie (szpulki się obracają). Po pierwsze należy sprawdzić, czy kaseta, którą odtwarzasz, nie jest skasowana - zdarzyło mi się w mojej praktyce serwisowej, że mechanizm nie trzymał głowicy kasującej w odpowiedniej odległości od taśmy i zapis ulegał wykasowaniu w trakcie odtwarzania (głowica kasująca jest zwykle, o ile nie zawsze, umiejscowiona PRZED głowicą odtwarzającą). Po drugie, zmierz rezystancję cewek głowicy odtwarzającej/zapisującej - powinny zawierać się w granicach 140-200Ω. Po trzecie, sprawdź, czy potencjometry VR2 (50kΩ - regulacja poziomu sygnału odtwarzania) nie są ustawione w pozycję minimalną (suwaki przywarte do masy).

#3 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Napisal/-a Cytryndor 10 September 2021, 03:33
Tak wszystko się kręci. Obydwie głowice po 160Ω, potencjometry sprawdzone. Dzięki za odpowiedź. Kombinowałem jeszcze i odkryłem jakieś przebicie, jak puszczam z komputera przez input i podłącze słuchawki z przodu to słychać muzykę ale strasznie cicho, potencjometrem normalnie mogę ją ściszyć.

#4 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Napisal/-a Cytryndor 1 Oktober 2021, 00:14
Posprawdzałem inne kasety dalej tak samo. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

#5 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Napisal/-a matic 1 Oktober 2021, 21:24
Measure the resistance to ground at the negative pole of capacitors C1 and C1b.
Do you have an oscilloscope?

#6 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Napisal/-a Cytryndor 3 Oktober 2021, 13:19
I saw only C1 - 00,5Ω. i Dont have oscilloscope.

#7 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Napisal/-a matic 9 Oktober 2021, 14:11
Cytryndor napisal/-a:I saw only C1 - 00,5Ω.
Did you measure on the right component?
Slika

#8 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.  [REŠENO]

Napisal/-a Cytryndor 10 Oktober 2021, 08:16
Wymieniłem parę kondensatorów ( 1000uf/24v, 2200uf/35v, 470uf/25v) i tranzystor (2SC1449) i gra aż miło. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov