• AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

da Cytryndor 9 settembre 2021, 19:04
Witam. Zakupiłem w promocynej cenie od starszej holenderki magnetofon kasetowy z roku 1977. Jest w bardzo dobrym stanie wizualnym dlatego chciał bym to naprawić. Światełka świecą, diody, przyciski, itp wszystko działa tylko problem w tym że nie ma dźwięku gdy odpalam kasetę . Wymieniłem pasek który był w słabym stanie z tego co czytałem to główny powód czemu nie gra ale jednak to nie to. Nie mam już pomysłów co mogę więcej z tym zrobić. Każde możliwe kombinacje sprawdziłem słuchawki, din , mikrofony wszędzie cisza jedynie jak nacisne off to słychać taki pisk który cichnie w 2 sekundy jak by się coś rozładowywało.Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrawiam.

Immagine
Immagine

Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

da Google Adsense [BOT] 9 settembre 2021, 19:04

#2 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

da Vogelek23 9 settembre 2021, 23:40
Zakładam, że taśma jest przesuwana poprawnie (szpulki się obracają). Po pierwsze należy sprawdzić, czy kaseta, którą odtwarzasz, nie jest skasowana - zdarzyło mi się w mojej praktyce serwisowej, że mechanizm nie trzymał głowicy kasującej w odpowiedniej odległości od taśmy i zapis ulegał wykasowaniu w trakcie odtwarzania (głowica kasująca jest zwykle, o ile nie zawsze, umiejscowiona PRZED głowicą odtwarzającą). Po drugie, zmierz rezystancję cewek głowicy odtwarzającej/zapisującej - powinny zawierać się w granicach 140-200Ω. Po trzecie, sprawdź, czy potencjometry VR2 (50kΩ - regulacja poziomu sygnału odtwarzania) nie są ustawione w pozycję minimalną (suwaki przywarte do masy).

#3 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

da Cytryndor 10 settembre 2021, 03:33
Tak wszystko się kręci. Obydwie głowice po 160Ω, potencjometry sprawdzone. Dzięki za odpowiedź. Kombinowałem jeszcze i odkryłem jakieś przebicie, jak puszczam z komputera przez input i podłącze słuchawki z przodu to słychać muzykę ale strasznie cicho, potencjometrem normalnie mogę ją ściszyć.

#4 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

da Cytryndor 1 ottobre 2021, 00:14
Posprawdzałem inne kasety dalej tak samo. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

#5 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

da matic 1 ottobre 2021, 21:24
Measure the resistance to ground at the negative pole of capacitors C1 and C1b.
Do you have an oscilloscope?

#6 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

da Cytryndor 3 ottobre 2021, 13:19
I saw only C1 - 00,5Ω. i Dont have oscilloscope.

#7 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.

da matic 9 ottobre 2021, 14:11
Cytryndor ha scritto:I saw only C1 - 00,5Ω.
Did you measure on the right component?
Immagine

#8 Re: AKAI CS-702D Brak dźwięku z kasety.  [RISOLTO]

da Cytryndor 10 ottobre 2021, 08:16
Wymieniłem parę kondensatorów ( 1000uf/24v, 2200uf/35v, 470uf/25v) i tranzystor (2SC1449) i gra aż miło. Dziękuje wszystkim za pomoc.