• DELL Inspiron 5577 I7 DAAM9AMB8CO VER:C nie włącza się po aktualizacji

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DELL Inspiron 5577 I7 DAAM9AMB8CO VER:C nie włącza się po aktualizacji

przez Bohdek 2 września 2021, 11:10
Witam, piszę pierwszy post na Waszym forum więc proszę o wyrozumiałość. Notebook DELL Inspiron 5577 I7 DAAM9AMB8CO VER:C w czasie pobierania opcjonalnych aktualizacji do Win 10 prawdopodobnie próbował upgridować oprogramowanie BIOS. Po automatycznym restarcie pojawił się komunikat aktualizacji sterowników ekran zgasł wiatraki zaczęły obracać się z maksymalną prędkością po około 30 sec komputer wyłączył się. Obecnie nie startuje. Próby naprawy biosu poprzez sekwencję klawiszy Esc. Ctrl. nieskuteczne. Po naciśnięciu klawisza zasilania na ok. 1 sek. zapala się podświetlenie klawiatury. Prawdopodobnie został uszkodzony BIOS czy jak kto zwał UEFI. Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Obawiam się, że bios do tej płyty może być nieosiągalny.

Re: DELL Inspiron 5577 I7 DAAM9AMB8CO VER:C nie włącza się po aktualizacji

przez Google Adsense [BOT] 2 września 2021, 11:10

#2 Re: DELL Inspiron 5577 I7 DAAM9AMB8CO VER:C nie włącza się po aktualizacji  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 2 września 2021, 12:37
Bohdek napisał(a):Obawiam się, że bios do tej płyty może być nieosiągalny.
Bez przesady - na forum mamy co najmniej 4 wątki, zawierające wsady BIOS do tej płyty, w tym jeden z pozytywną oceną: dell-inspiron-15-7559-mb-quanta-am9a-daam9amb8d0-rev-d-t53993.html - należy tylko przenieść ME Region z oryginalnego wsadu, bo pewnie ME Region nie jest wyczyszczony.

#3 Re: DELL Inspiron 5577 I7 DAAM9AMB8CO VER:C nie włącza się po aktualizacji

przez Bohdek 2 września 2021, 13:59
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ściągnąłem ten BIOS ale miałem obawy czy będzie działał pod moją płytą. Zajmuje się głownie software i mam małe doświadczenia w naprawach hardwarowych acz lutować potrafię. Czy mogę prosić o bliższą informację na temat przeniesienia ME region. Czy zaleca Pan wlutowanie obu kości pamięci do zaprogramowania?

-- Posty scalono --

Moje obawy z powodu dostępności biosu wynikają z faktu, ze service tag nie występuje w zasobach DELL . Jest duże prawdopodobieństwo w związku z historią pochodzenia komputera, że jest to wersja tz. inżynierska posiada nalepki nie do dalszej odsprzedaży.

-- Posty scalono --

Witam, mam problem ze znalezieniem sposobu na zamianę regionu we wsadzie jak w moim poście "WSAD BIOS] Dell inspiron 15-7559, MB: Quanta AM9A, DAAM9AMB8D0, Rev.: D" . Wsad według MA Analizer powinien otwierać się pod wersją 11.0.0.1171 Flash Image Tools, taka wersja dla mnie nie jest dostępna. Wersja 11.0.0.1173 nie czyta. Proszę o pomoc jeśli to możliwe. Z wyrazami szacunku.

#4 Re: DELL Inspiron 5577 I7 DAAM9AMB8CO VER:C nie włącza się po aktualizacji

przez Vogelek23 4 września 2021, 18:29
Bohdek napisał(a):mam problem ze znalezieniem sposobu na zamianę regionu we wsadzie
Najlepiej jest to robić w HxD (edytor HEX). Podam na przykładzie plików 3018_ORI.bin (zgrany z komputera) i 3018_DONOR.bin (ściągnięty z forum):

1. Najpierw otwierasz oryginalny, zgrany z kości wsad w ME Analyzer i sprawdzasz długość ME Regionu:
Obrazek

2. Następnie sprawdzasz, czy docelowy wsad, który chcesz wgrać, ma taką samą długość ME Regionu:
Obrazek

3. Jeśli długości obu ME Regionów są identyczne, to kolejnym krokiem jest otwarcie OBU plików w aplikacji HxD:
Obrazek

4. Teraz w pliku oryginalnym wyszukujesz frazę $FPT - najczęściej zaczyna się od adresu 0x1010 lub 0x2010:
Obrazek

5. Ustawiasz kursor na początku adresu 0x1000 (lub 0x2000) - czyli jedną linię NAD frazą $FPT - i klikasz prawym przyciskiem myszy, wybierając opcję ZAZNACZ BLOK oraz wpisując długość ME Regionu, którą podał ME Analyzer w 1 kroku (0x11F000):
Obrazek
Obrazek

6. Kopiujesz zaznaczoną wartość (HxD może dać Ci ostrzeżenie, że skopiowana zawartość będzie dostępna tylko w obrębie programu, ignorujesz to):
Obrazek

7. Przechodzisz do pliku docelowego i wykonujesz kroki 4 oraz 5 na tym pliku:
Obrazek

8. Po zaznaczeniu bloku o długości 0x11F000, klikasz nań prawym przyciskiem myszy i zamiast kopiowania jak w kroku 6, wybierasz WKLEJ PRZEZ NADPISANIE:
Obrazek

9. Zapisujesz plik pod nazwą np. 3018_meMOVED.bin - ten plik możesz użyć do zaprogramowania kości BIOS.

Powyższa procedura przeniesienia oryginalnego ME Regionu ma na celu niedopuszczenie do zablokowania mostka PCH w przypadku testowego programowania wsadem BIOS z ME Regionem o wyższej wersji. Zdarza się bowiem, że jeśli pobrany wsad nie działa poprawnie, to próba powrotu do oryginalnego wsadu (z niższym ME Regionem) kończy się czasami "zbrickowaniem" mostka PCH. Oryginalny wsad przestaje wtedy także działać, pomimo że np. wcześniej uruchamiał płytę a nie wykrywał karty WiFi.

#5 Re: DELL Inspiron 5577 I7 DAAM9AMB8CO VER:C nie włącza się po aktualizacji

przez Bohdek 5 września 2021, 20:13
Serdecznie dziękuję za przejrzysty tutorial.

Re: DELL Inspiron 5577 I7 DAAM9AMB8CO VER:C nie włącza się po aktualizacji

przez Google Adsense [BOT] 5 września 2021, 20:13