• Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: natančen model nosilca podatkov in kratek opis napake.
  2. Objava teme mora vsebovati: podroben opis problema, kaj je bilo narejeno, rezultate teh dejavnosti in oblikovano poizvedbo.
  3. Nalaganje vseh popolnih navodil/shem ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takimi datotekami, je prepovedano. V eni temi ne smete objaviti več eno stran navodil/shem.
  4. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.

#1 Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

Napisal/-a Trante011 3 Avgust 2021, 21:32
Dysk działał poprawnie, za ktorymś razem po podłączeniu słyszalny był odgłos zwarcia oraz woń z okolicy wtyku MOLEX. Przyczyną mógł być wtyk molex w zasilaczu który czasem przerywał.

Na wtyku MOLEX dysku było zwarcie pomiędzy 5V a masą oraz parzył układ:

Slika

Odpiąłem wszystkie tasiemki od elektroniki, zwarcie na molex zniknęło. Podpinałem kolejno za każdym razem sprawdzając czy zwarcie wróci , jednak nie wróciło a wyżej wymieniony układ przestał się mocno nagrzewać. Lekko cieplejszy od pozostałych jest układ:

Slika

Sprawdzałem napięcia w okolicy MOLEX przed i po zwarciu - nie zmieniły się. W punktach pomiarowych jest obecne 5V i 12V., 3,3V. Wyrywkowo sprawdzałem czy dochodzą napięcia do innych układów - zazwyczaj były obecne.

Objaw od początku jest taki sam. Przez moment kręci silnikiem od talerzy i wyłącza się. Nie jest wykrywany w BIOS.

Slika

Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 3 Avgust 2021, 21:32

#2 Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

Napisal/-a Kaleron 4 Avgust 2021, 10:50
Czy słyszysz tylko talerze, czy też silnik krokowy, bo z tego, co pamiętam, w tym modelu pozycjonowanie głowic odbywało się jeszcze z wykorzystaniem silnika krokowego?
Zwróć uwagę na diody i opisz, czy i jak mrugają. Spróbuj sprawdzić, czy podczas uruchomienia tego dysku będziesz miał jakąś reakcję rejestru stanu i rejestru błędów - możesz te rejestry obserwować np. w MHDD.

#3 Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

Napisal/-a baner81 4 September 2021, 12:13
Z tego co widać na pierwszym zdjęciu to układ ma wypalona dziurę na literce "e" w napisie "apaptec". Sprawdź czy to nie jakiś nalot, ale skoro się grzał i ma dziurę to układ do wymiany.

#4 Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

Napisal/-a Trante011 13 September 2021, 20:15
Z tego co widać na pierwszym zdjęciu to układ ma wypalona dziurę na literce "e" w napisie "apaptec". Sprawdź czy to nie jakiś nalot, ale skoro się grzał i ma dziurę to układ do wymiany.

Był to paproch który zszedł pod paznokciem. Po rozeznaniu w cenach tego układu uznałem naprawę za nieopołacalną.

Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 13 September 2021, 20:15

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov