• Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 26 lipca 2021, 14:06
Witam
na stole Dell 3541 ma problem z wykrywaniem oryginalnego zasilacza sieciowego
podłączony pod drugi oryginalny 130W bez zmian
w biosie informacja o zasilaczu - nieznanym
laptop z baterią pracuje normalnie - brak ładowania
laptop z zasilacza obniża taktowanie do 0.8Ghz i bardzo wolno pracuje

w czasie podłączenia pod zasilaczem i włożeniu baterii - następuje ładowanie na 1s po czym laptop pracuje tylko na zasilaniu bateryjnym

Specyfikacja:
Laptop : DELL Inspirion 3541
Płyta :CEDAR AMD MB 13283-1 rev:A00
CPU: AM6310ITJ44JB
GPU: 216-0841084
KBC: NPCE285PA0DX

co zrobiłem do tej pory :
- podmieniłem dwa zasilacze oryginalne
- wymieniłem gniazdo zasilania na nowe
- wymieniłem baterie
- upgrade biosu na najnowszy

Prosił bym o pomoc w diagnostyce problemu

Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez Google Adsense [BOT] 26 lipca 2021, 14:06

#2 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez stomek 26 lipca 2021, 16:36
Podaj napięcia do masy na PQ4201 i PD4203 przy włączonym laptopie z zasilacza

#3 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 26 lipca 2021, 16:58
PQ4201
Obrazek

D-3,20V
G- 5,14V
S-3,20V

PD4203 19,46V

#4 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez stomek 26 lipca 2021, 17:15
Na PD4203 nie może być 19V
Być może źle zlokalizowałeś ten element, ale to nieistotne w zasadzie już.
Jeśli masz oscyloskop to możesz sprawdzić oscylogramy na źródle i drenie PQ4201 czy jest komunikacja pomiędzy KBC a zasilaczem.
Jeśli nie masz to wymień PQ4201.
Możesz diagnostycznie zewrzeć jego dren ze źródłem i zobaczyć czy jest poprawnie wykrywany zasilacz.

#5 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 26 lipca 2021, 17:30
Wylutowałem PQ4201 i zwarłem piny D i S niestety zasilacz nadal nie jest wykrywany w biosie - wciąż pisze nieznany
Oscyloskopu niestety nie posiadam
PD4203
D-3,35
S-3,29
G-0V

w podobnym temacie wyczytałem że w takim przypadku przy takich wynikach należy sprawdzić czy jest ciągłość pomiędzy Drenem PQ4201 a pinem z zasilacza
Zmierzyłem na ciągłość Dren - jest przejście
ten PQ4201 mogę zastąpić FDV301N ?
Jakieś inne pomysły ?

#6 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez stomek 26 lipca 2021, 20:51
Zmierz rezystancję PR4205 , ewentualnie rezystancję pomiędzy źródłem PQ4201 a pinem 99 KBC.
Powinno być 33Ω.
Jeśli jest tyle to chyba zostaje Ci wymienić KBC.
FDV301N może być.

#7 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 27 lipca 2021, 14:34
Zrobiłem grafikę z pomiarami napięć na poszczególnych elementach mam nadzieje że to nieco pomoże w diagnostyce
Obrazek
jeśli coś innego pomierzyć to nie ma problemu

#8 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez matic 27 lipca 2021, 16:11
Please, post a clear picture of the same area from another side of the board.

#9 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 27 lipca 2021, 17:23
Druga strona
Obrazek

#10 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez matic 27 lipca 2021, 19:12
- Check the continuity between central pin of the DC socket and pin 1 of transistor PQ4201. It is best to use a HP or Dell service cable to check the continuity.
- Measure the resistance between pin 3 of transistor PQ4201 and pin 99 of KBC chip.

Transistor PQ4201 pin count:
Obrazek

#11 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 28 lipca 2021, 10:11
Mierząc przez gniazdo środkowy pin aż do PQ4201 środkowego pinu jest ciągłość - sprawdzałem już to wcześniej

z tym układem KBC może kolega powiedzieć która to będzie noga 99 i czy mierzyć odlutowaną nogę 99 czy pada pod nogą 99

#12 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez matic 28 lipca 2021, 11:13
mikiziko napisał(a):z tym układem KBC może kolega powiedzieć która to będzie noga 99 i czy mierzyć odlutowaną nogę 99 czy pada pod nogą 99
Pin 99 is highlighted on the picture below. Measure on this pin without desoldering anything.
Obrazek

#13 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 28 lipca 2021, 12:33
pomiar do 99 nogi KBC
wykazał 108k Ω

#14 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez matic 28 lipca 2021, 12:56
mikiziko napisał(a):pomiar do 99 nogi KBC
wykazał 108k Ω
Is this resistance measured between pin 3 of transistor PQ4201 and pin 99 of KBC chip?

#15 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 28 lipca 2021, 14:06
od pinu nr3 do kbc n 99 wskazuje 8k Ω

#16 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez matic 28 lipca 2021, 16:25
Use a continuity tester and check, if one pin of the highlighted resistor (picture below) is connected to pin 3 of transistor PQ4201 and the other pin of this resistor to pin 99 of the KBC chip.
Obrazek

#18 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 29 lipca 2021, 11:12
Wymieniłem PQ4201 pomiary napięcia się nie zmieniły na nim po wymianie
Przedłużyłem sobie 3 nogę tego PQ4201 i miernikiem na ciągłość sprawdziłem do wspomnianego rezystora z prawej strony jest przejście do niego
z lewej niestety nie ma

pomiar z lewej strony rezystora do nogi KBC n99 również brak połączenia

#19 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez psikus123 29 lipca 2021, 15:39
Zobacz na schemat.
Sprawdź wartość rezystora PR4205 czy ma 33 Ohm.
Sprawdź ciągłość od rezystora w obie strony.
Obrazek
Zajrzyj do tematu tu jest dokładny opis kolegi ADAMK101 jak to działa, jest kilka elementów do sprawdzenia, KBC tylko oscyloskopem sprawdzisz.
https://www.elvikom.pl/dell-inspiron-5558-mb-la-b843p-nie-laduje-w-bios-nie-rozpoznaje-zasilacza-t64296.html

#20 Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez mikiziko 29 lipca 2021, 16:24
Ciągłości na nim nie ma chyba że mam jakiś miernik do bani

wskazuje mi jak przyłożę obie sondy do niego 1,8 kΩ pomiar wykonany na wylutowanym rezystorze - wymienić go ?

Czytałem ten link co wkleiłeś poprzednio jednak tam temat zakończył się wymianą gniazda - po jego lekturze pierwsze co wpadło mi do głowy to wymiana profilaktycznie przewodu z gniazdem mimo iż oryginalny przewód również działa poprawnie na przejście na środkowym pinie

Edit:
wylutowałem ten rezystor z płyty dałem taki który jak pisaliście wcześniej "ma przejście" i po przyłożeniu sond miernika ma 33Ω - wchodzę do biosu i pokazuje mi wykryty zasilacz 65W
tak wiec jeden problem rozwiązany

zasilacz jest poprawnie wykrywany laptop ma już normalne taktowanie w Windowsie
jednak po podłączeniu baterii - laptop przełącza się na samą baterie ma odpowiednie taktowanie ale nie jest ładowany akumulator - na symbolu baterii nie ma wtyczki

wchodząc do biosu komunikat z "nieznana bateria" zmienił się na 65W ( podłączony tylko zasilacz sieciowy)
a po włożeniu baterii zmienia się status na NONE

mogę wtedy wyjąc kabel zasilający a laptop dalej pracuje na baterii podobnie jak w systemie

EDIT2:
Możliwe że znalazłem przyczynę :)
Po podłączeniu baterii i pomiarach od gniazda aż do najbliższej cewki mam 12,10v jak rozumiem to jest napięcie bezpośrednio z samego ogniwa - przerwa pojawia się natomiast na mosfetach 8067H symbol na płycie to PU4405 i PU4406

na samym zasilaczu na PU4405 mam na wejsciu 19.5v na wyjściu jest 2,28v
na podłączonej bateri na PU4405 na wejściu jest 19.5v na wyjściu 12,10v

co ciekawe jak mam włożoną baterie do laptopa - i podłączony zasilacz sieciowy a laptop jest wyłączony - to po jakis powiedzmy 30 minutach potrafi naładować się z 80% na 90% oczywiście po jego uruchomieniu nadal w systemie się nie ładuje ale czas pracy na baterii - przy podłączonym kablu zasilacza to bagatela 21h (przynajmniej takie mam sugestie po najechaniu na baterie)

wiec zakładam że to może być sprawka tych mosfetów - i tu pojawia się problem bo znalazłem je jedynie w chinach - czy można czymś zastąpić 8067H lub TPCC8067-H

p.s na płycie z acera - w podobnym układzie mam podobną konfiguracje mosfetów może one się nadadzą ?

Re: Dell Inspiron 3541 Nie wykrywa zasilacza Oryginalnego Nie ładuje

przez Google Adsense [BOT] 29 lipca 2021, 16:24
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).