• HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez kiwaczek 15 czerwca 2021, 08:53
Witam, piszę z prośbą o pomoc w sprawie laptopa HP 15 - ba016nw , problem
z laptopem polega na tym że wszystkie zmiany w sekcji
opcje bootowania, przywróć wartości domyślne
po ustawieniu sekwencji na legacy mode wyłączeniu secure boot
i próbie zapisania zmian bios ich nie zapisuje, bios został
zmieniony na ostatni jaki jest dostępny. Podczas próby instalacji
nowej wersji win 10 na dysku ssd Crucial 480gb i wybraniu opcji boot mogę wymusić instalację z płyty cd wybierając BOOT FILE wskazuję po kolei katalogi i startuje instalacja z cd kiedy instalacja dobiega końca wyskakuje komunikat o błędzie w ustawieniu opcji rozruchu, z bootowalnego pendrivea nie mogę uruchomić takiej instalacji jak z cd wybieram BOOT FILE i wyskakuje od razu błąd że brak nośnika do bootowania, próbowałem tworzyć w rufus obrazy we wszystkich konfiguracjach, ze względu na brak możliwości zmiany opcji
rozruchu w bios instalacji nie startuje z pendrivea. Laptop działa na oryginalnie zainstalowanym fabrycznie systemie na dysku HDD 1 TB, próby instalacji na dysku ssd i na zwykłym HDD są niemożliwe przez brak możliwości zmiany opcji rozruchu i zapisania ich w bios. zaznaczę że bateria cmos jest nowa jedyne co po zmianie bios zapisuje to data i godzina.

Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez Google Adsense [BOT] 15 czerwca 2021, 08:53

#2 Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez Vogelek23 15 czerwca 2021, 19:15
Z jakiego powodu BIOS został zaktualizowany do nowej wersji? Zrobiłeś backup oryginalnego wsadu BIOS?

#3 Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez kiwaczek 15 czerwca 2021, 21:08
Witam, ani na starej wersji biosu ani na nowej nie można zapisać żadnych zmian, bios aktualizowałem z myślą że po zmianie problem z zapamiętaniem wprowadzonych zmian w sekcji boot zniknie, nie robiłem backupu.

#4 Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez Vogelek23 15 czerwca 2021, 23:37
kiwaczek napisał(a):ani na starej wersji biosu ani na nowej nie można zapisać żadnych zmian
Obawiam się, że problem jest sprzętowy - wygląda to tak, jakby pamięć CMOS była resetowana przy każdym uruchomieniu laptopa, zatem albo uszkodzony jest hybrydowy procesor, albo rozładowana bateria RTC (w tym modelu jest zdaje się CR2032). To drugie łatwo wykluczyć.

#5 Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez kiwaczek 16 czerwca 2021, 00:08
Już napisałem że bateria cmos jest nowa.

Nie jest to moja pierwsza przygoda z laptopem więc mam jakieś doświadczenie, pokombinowałem i tak skopiowałem system z innego działającego laptopa na 2 różne dyski zwykły HDD i SSD, następnie kolejno próbowałem je uruchomić w tym HP 15 i niestety nic efekt to biały ekran po starcie i nie można nawet wybrać opcji wejścia do biosu F10 ani wybrać bootowania F9 laptop jest zawieszony. Jak pisałem jedyne co udało mi się uruchomić to opcja Efi Boot File z płyty wybieram kolejno zakładki zatwierdzam i na końcu klikam klawiszem uruchamiając instalację , potem trwa zwykła instalacja która po czasie kończy się info o błędzie z konfiguracją opcji rozruchu, dalej próbowałem anulując instalację zrobić naprawę systemu i tu otrzymuję komunikat że w napędzie nie ma płyty instalacyjnej i żebym zainstalował sterownik ? jest chyba normalne bo wymuszając z opcji Efi Boot File laptop wyszukuje pliki czyli odwołuje się do napędu gdzie jest instalka? a po błędzie kiedy opcje w zakładce Boot Option nie są ustawione na Legacy więc nie widzi już ponownie płyty w napędzie? same znaki zapytania pierwszy raz spotykam się z takim problemem.

#6 Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez Vogelek23 16 czerwca 2021, 00:45
Przelutuj procesor do rozpływu kulek - jeśli to nie pomoże, to najprawdopodobniej CPU jest uszkodzony.

#7 Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez kiwaczek 16 czerwca 2021, 06:27
Dziękuję za odpowiedź i radę, wyjmę płytę i jak piszesz spróbuję z tym grzaniem i jak nic nie pomoże to wymiana tego procesora amd raczej nie wchodzi w grę? wtedy tylko nowa płyta? Bawiłem się jeszcze w nocy i próbowałem instalować z wymuszeniem instalacji , po uruchomieniu płyty ruszyła instalacja ale wpiąłem też pendrivea z instalką win 10 w trybie gpt, kiedy instalacja doszła do momentu gdzie mogłem podzielić dysk instalator zrobił tak: jeden dysk podzielił systemie plików MBR a następny tak jakby przygotowywał kolejne miejsce na system czyli miejsce na system, miejsce odzyskiwania i partycja do instalowania. po uruchomieniu instalacji zapytał czy chcę instalować bo dyski są źle ustawione w konfiguracji rozruchu GPT? potem ruszyła instalacja i na finiszu błąd o konfiguracji rozruchu.

#8 Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez Vogelek23 16 czerwca 2021, 17:12
kiwaczek napisał(a):i jak nic nie pomoże to wymiana tego procesora amd raczej nie wchodzi w grę? wtedy tylko nowa płyta?
To zależy, czy masz maszynę BGA, umiejętności lutowania układów BGA oraz dostęp do części. Jeśli nie, pozostaje wymiana płyty.

#9 Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez kiwaczek 13 sierpnia 2021, 12:44
Jeszcze w temacie tego laptopa po dokładnych próbach instalacji systemu wyszedł jeszcze jeden problem, mianowicie laptop uruchamia się tylko z dwiema pamięciami w bankach? w żadnej innej konfiguracji nie startuje, muszą być zajęte oba banki wtedy dopiero można uruchomić laptopa? nie wiem co jest powodem nie mam innych pamięci DDR4 żeby podstawić i sprawdzić ani nie mam gdzie sprawdzić obu pamięci z tego HP ?

#10 Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez kiwaczek 22 października 2021, 11:02
Temat do zamknięcia, dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu ale niestety nie udało się ,laptop został podzielony na części .

Re: HP 15 - ba016nw problem z ustawieniem bios.

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2021, 11:02