Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.
Google Adsense [BOT] • 12 Березня 2011, 10:15
Wszystkie laptopy nie będą na tym pracowały.
Dell potrzebuje specjalnej pamięci, która poprzez ten pin (magistrala 1-wire) udostępnia laptopowi informację o modelu i mocy zasilacza (pamięć jest wbudowana w zasilacz), HP natomiast potrzebuje na tym pinie ściśle określonego napięcia stałego.
Do większości modeli HP wystarczy wlutować pomiędzy pin środkowy a plus rezystor o wartości 330kΩ, jednak z Dellem to nie będzie takie łatwe.
Dell potrzebuje specjalnej pamięci, która poprzez ten pin (magistrala 1-wire) udostępnia laptopowi informację o modelu i mocy zasilacza (pamięć jest wbudowana w zasilacz), HP natomiast potrzebuje na tym pinie ściśle określonego napięcia stałego.
Do większości modeli HP wystarczy wlutować pomiędzy pin środkowy a plus rezystor o wartości 330kΩ, jednak z Dellem to nie będzie takie łatwe.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Czyli nie ma recepty na zasilanie tych laptopów z zasilacza warsztatowego?
A jak sobie radzicie z takimi laptopami?
Do mnie np. trafił laptop HP do którego podłączono ładowarkę gdzie omawiany pin był podłączony pod +.
Trafił też Dell który się czasami włącza a czasami nie i nie wiem czy to wina ładowarki.
A jak sobie z tym radzą ładowarki uniwersalne?
A jak sobie radzicie z takimi laptopami?
Do mnie np. trafił laptop HP do którego podłączono ładowarkę gdzie omawiany pin był podłączony pod +.
Trafił też Dell który się czasami włącza a czasami nie i nie wiem czy to wina ładowarki.
A jak sobie z tym radzą ładowarki uniwersalne?
Wyraźnie masz napisane, że jest taka opcja. Przeczytaj dokładnie. Jak podłączyć HP, napisał ci Vogelek23, w Dellu możesz spokojnie użyć tylko dwóch przewodów - "+" oraz masy. Nie będziesz jednak w stanie zweryfikować jedynie ładowania baterii, ponieważ tak jak napisał Vogelek23 do rozpoznania ładowarki potrzebna jest pamięć zwykle w niej umieszczona.
Kabelek serwisowy do della można zrobić ze spalonego zasilacza od della, czyli pobrać z niego kabelek i wspomnianą wcześniej pamięć. Warunkiem poprawnego działania ładowania przez taki kabelek to sprawna pamięć. W internecie jest opisany sposób jak zastąpić oryginalną uszkodzoną pamięć nową i zaprogramować ją odpowiednim wsadem< to jak by ktoś miał nie ładujący zasilacz.
Z laptopami HP czy Sony Vaio nie ma takich problemów, w HP wystarczy rezystor lub dzielnik na dwóch rezystorach, w Vaio wystarczy sam kabel.
W starych jabłuszkach z okrągłym wtykiem zasilacza również wystarczają dwa przewody - choć wtyczka ma kilka wyprowadzeń.
Do reszty laptopów wystarczają w sumie 4 kable o dwóch średnicach zewnętrznych- cieńszy i grubszy i o dwóch otworach wewnętrznych na grubszy i cieńszy bolec. Do samsungów jest przejściówka z samsungowego gniazda na klasyczne typowe dla większości laptopów. Do starszych toshib z zasilaniem 15v potrzeba osobnego kabla ze znacznie grubszą wtyczką.
Podsumowując do większości laptopów wystarczy 7 kabli, no chyba że ktoś naprawia stare delle typu CPI, nowe jabłuszka z wtykiem na magnes, starsze FS z wtykiem podobnym do HP.
Z laptopami HP czy Sony Vaio nie ma takich problemów, w HP wystarczy rezystor lub dzielnik na dwóch rezystorach, w Vaio wystarczy sam kabel.
W starych jabłuszkach z okrągłym wtykiem zasilacza również wystarczają dwa przewody - choć wtyczka ma kilka wyprowadzeń.
Do reszty laptopów wystarczają w sumie 4 kable o dwóch średnicach zewnętrznych- cieńszy i grubszy i o dwóch otworach wewnętrznych na grubszy i cieńszy bolec. Do samsungów jest przejściówka z samsungowego gniazda na klasyczne typowe dla większości laptopów. Do starszych toshib z zasilaniem 15v potrzeba osobnego kabla ze znacznie grubszą wtyczką.
Podsumowując do większości laptopów wystarczy 7 kabli, no chyba że ktoś naprawia stare delle typu CPI, nowe jabłuszka z wtykiem na magnes, starsze FS z wtykiem podobnym do HP.
A ja mam pytanie o kabelek do laptopa APLE A1095. Dostałem takiego do naprawy, z uszkodzoną baterią i bez zasilacza. Nie mam doświadczenia w naprawach laptopów, gdyż zajmuję się serwisem RTV. Nowy zasilacz mogę kupić za 100 zł, lecz laptop może być uszkodzony w stopniu uniemożliwiającym naprawę. Jak widać był już grzebany. Napięcie zasilania to 24,5V. Mam taki zasilacz lecz bez wtyku. Może ktoś mi podpowie jak go załączyć z zasilacza labolatoryjnego i jak wygląda topologia wyprowadzeń wtyku. Co znajduje się na kołku i czy we wtyku są jakieś elementy elektroniczne?
Kolejne pytanie dotyczy możliwości zakupienia samej wtyczki lub wtyczki z kablem w rozsądnej cenie.
Kolejne pytanie dotyczy możliwości zakupienia samej wtyczki lub wtyczki z kablem w rozsądnej cenie.
KWRTV написав:A ja mam pytanie o kabelek do laptopa APLE A1095. Dostałem takiego do naprawy, z uszkodzoną baterią i bez zasilacza. Nie mam doświadczenia w naprawach laptopów, gdyż zajmuję się serwisem RTV. Nowy zasilacz mogę kupić za 100 zł, lecz laptop może być uszkodzony w stopniu uniemożliwiającym naprawę. Jak widać był już grzebany. Napięcie zasilania to 24,5V. Mam taki zasilacz lecz bez wtyku. Może ktoś mi podpowie jak go załączyć z zasilacza labolatoryjnego i jak wygląda topologia wyprowadzeń wtyku. Co znajduje się na kołku i czy we wtyku są jakieś elementy elektroniczne?
Otwórz laptopa i będzie widać tam gdzie gniazdo małą płytkę i od niej idą wiązką przewody łatwo się połapać który to plus, bo masa jak wiadomo jest ogólnie dostępna. Będzie też widać podwójny dławik- jak jesteś elektronikiem to łatwo znajdziesz.
Re: Kabel do zasilacza z trzecim pinem.
Google Adsense [BOT] • 13 Квітня 2011, 10:41
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.