• Apple MacBook Pro A1398 mid-2015 (820-00138-A) - włącza się w trybie bezpiecznym

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Apple MacBook Pro A1398 mid-2015 (820-00138-A) - włącza się w trybie bezpiecznym

przez xamledyD 20 maja 2021, 11:56
Witam.

Na początek obsada laptopa:

Płyta główna   820-00138-A 
 CPU   Intel Core i7-4770HQ (SR1ZW) 
 PCH   HM86/HM87/QM87 (Lynx Point - brak oznaczeń na układzie) 
 SMC   980 YFE LM4FS1EH 
 BIOS   Winbond 25Q64FVIQ (64 Mbit = 8 MB) 
 Dodatkowe informacje   16 GB RAM, Hynix 

Ze sprzętami od Apple nie mam dużego doświadczenia, więc postanowiłem założyć ten wątek w celu uzyskania wskazówek pomocnych w przywróceniu sprzętowi pełnej sprawności.

Problem polega na tym, iż - jak wskazuje tytuł tematu - laptop uruchamia się w trybie bezpiecznym. Na ekranie logowania w prawym górnym rogu widnieje napis Bezpieczny rozruch. Klawiatura była już przez kogoś podmieniana, ale nie przyniosło to efektu. Sprawdziłem ją z użyciem testera klawiatur w przystawce Vertyanov JIG i jest sprawna tj. reaguje na wciśnięcia podświetlając odpowiednie pole, nie ma żadnych przywarć objawiających się samoczynnymi wciśnięciami itp. Na płycie laptopa znalazłem niewielki ślad korozji w jednym miejscu, ale za to dość pechowym - okolice SMC:
Obrazek
Usunąłem klej z rogów SMC, wymyłem korozję, wymieniłem skorodowany rezystor R5381 i poprowadziłem do niego cienkim drutem ścieżki - jedną od strony SMC (linia SMBUS_SMC_5_G3_SCL), drugą zaś od rezystora R5174 (linia PP3V42_G3H). Połączenia zabezpieczyłem soldermaską UV. Wymiana rezystora rozwiązała inny problem tj. niemożność uruchomienia sprzętu na samej baterii, jednak problem trybu bezpiecznego rozruchu pozostał. Postanowiłem więc zdjąć SMC i zajrzeć czy pod spodem nie ma "gruzu" lub utlenionych padów. Laminat pod SMC jak i pady na samym układzie były w porządku. Mając zdjęte SMC sprawdziłem jeszcze połączenie między jednym z padów a linią SMBUS_SMC_5_G3_SCL, lecz tam było wszystko w porządku. Przekulkowałem SMC spoiwem Sn63Pb37 i wlutowałem je na płytę. Nie przyniosło to żadnych zmian w zachowaniu sprzętu. Podmiana nośnika SSD również nie przynosi zmian w zachowaniu urządzenia.

Prosiłbym o informacje co mogę sprawdzić/zmierzyć aby zlokalizować przyczynę problemu.

Re: Apple MacBook Pro A1398 mid-2015 (820-00138-A) - włącza się w trybie bezpiecznym

przez Google Adsense [BOT] 20 maja 2021, 11:56

#2 Re: Apple MacBook Pro A1398 mid-2015 (820-00138-A) - włącza się w trybie bezpiecznym

przez xamledyD 13 marca 2023, 10:57
Ponowna wymiana rezystora R5381 rozwiązała problem całkowicie. Rezystor, który zamontowałem tam wcześniej był prawdopodobnie uszkodzony, mimo iż multimetr wskazywał prawidłową rezystancję.
Temat zamykam.

Re: Apple MacBook Pro A1398 mid-2015 (820-00138-A) - włącza się w trybie bezpiecznym

przez Google Adsense [BOT] 13 marca 2023, 10:57