• Samsung R540,brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 9 maja 2021, 17:01
Pomiary rezystancji wykonane bez procesora z wylutowanymi tranzystorami Q3,Q4,Q5,Q6
Z Sondą "minus" na masie:
Q4: D -0,09 Ohm
S-0,02 Ohm
G-89,8kOhm
Q5: D- 0,09 Ohm
S- 0,02 Ohm
G-89,6kOhm
Z sondą "plus" na masie:
Q4: D -0,09 Ohm
S-0,02 Ohm
G-12,84 kOhm
Q5: D- 0,09 Ohm
S- 0,02 Ohm
G- 12,85 kOhm

Re: Re: Samsung R540,brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2021, 17:01

#22 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez Vogelek23 9 maja 2021, 18:46
Wylutuj TPS51621 i ponów pomiary. Jeśli nic się nie zmieni, wykonaj próbę zwarciową, opisaną w dziale SZKOLENIA (Szkolenie nr 1), podając napięcie 1,5V bezpośrednio na cewkę L3 lub L4 (najlepiej od strony kondensatora TOKIN). Przypuszczam, że faktycznie ten kondensator jest uszkodzony, więc podczas próby zwarciowej sprawdź szczególnie, czy ten kondensator się nie nagrzewa. Zalecana jest wymiana tego kondensatora na 4 kondensatory tantalowe po 330uF/2.5V każdy: nec-tokin-0e687-czym-to-zastapic-t26984.html?hilit=nec%20tokin

#23 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 10 maja 2021, 11:55
Po wylutowaniu TPS51621 pomiary się nie zmieniły. Czy zasilacz Korad KA3005D 30V 5A lub ZHAOXIN RXN-305D (bo te modele rozważam)będzie wystarczający do przeprowadzenia prób zwarciowych na początek.Rozumiem że jeśli tranzystory Q3-Q6 są poza układem nie potrzeba już wylutowywać cewek L3/L4 oraz czy sam TPS51621 powinien być wylutowany na czas tej próby czy mogę go już wlutować na miejsce? Pozdrawiam

#24 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez ctro 11 maja 2021, 08:00
Każdy z tych zasilaczy będzie wystarczające, tym bardziej, że pewnie będziesz odpalać je raz na jakiś czas. 150W też będzie wystarczające, aby odpalić na nich nawet mocniejsze laptopy bez zasilacza (od razu widzisz pobór prądu przez płytę główną). Ja co prawda wziąłem zasilacz 700W, bo była spoko promka i jest mega duży, ale taki nawet mi się nigdy nie przyda :)
Nie musisz lutować z powrotem, bo jak widzisz zwarcie dalej jest w układzie - przejrzyj polecany dział "szkolenia" :)

Wylutowane Q3,Q4,Q5,Q6 posprawdzałeś pod kątem rezystancji i są sprawne?

#25 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 11 maja 2021, 10:37
Wybiorę Korada, chyba w tej cenie nic rozsądniejszego nie znajdę, zawsze pozostanie zwrot ewentualnie i znalezienie czegoś lepszego.Czekając aż przyjdzie przejrzę sobie dział "szkolenia".
Tak Q3 ma zwarty Dren i źródło pozostałe wydają się być sprawne . Czy wystarczy wymiana Q3 czy lepiej wymienić je zapobiegawczo"parami"Q3 i Q6. Czy bez podgrzewacza da radę zdjąć wspomniany wcześniej OD 108(jest większy niż tranzystory mosfet i tps oraz znajduję się po drugiej stronie podstawki procesora,, dysponuję jedynie stacją hot air z kolbą i separatorem do wyświetlaczy lecz on ma za małą powierzchnię grzania raczej by podgrzać równomiernie całą płytę.

#26 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez ctro 12 maja 2021, 21:22
Poniżej 150kOhm nigdy z powrotem nie montuję mosfetów. Najlepiej jak mają mOhmy tak, jak z fabryki.
Zapobiegawczo też nie wymieniałem, jak ma prawidłową rezystancję.
Odnośnie podgrzewaczy, to widziałem już masakrę w postaci 20-30 odlutowanych elementów.
KBC z powodzeniem wymieniają ludzien HOT AIR, więc i ten układ powinieneś dać radę.
Ja sobie kolbą cynuję piny, leję dużo topnika i wtedy szybciej odlutowyją się układy (nie ma wtedy trudniej topliwej, utlenionej warstewki cyny na powierzchni pinów). Masz taśmę wysoko temperaturową, aby okleić inne detale dookoła (aby nie odpadły przy lutowaniu)?

#27 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 13 maja 2021, 01:58
Mam taśmę kaptonową jeśli o to Ci chodzi.Jakiego topnika używasz? Aktualnie mam AIM NC254,ale chyba raczej średnio sobie radzi

#28 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez Lesio23 13 maja 2021, 11:18
Aktualnie mam AIM NC254,ale chyba raczej średnio sobie radzi

Ja używam tego topnika i dla mnie jest on bardzo dobry. Lutowanie KBC, drobnicy to przy odpowiednim sprzęcie (lutownica) jest poezją :D

#29 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 14 maja 2021, 23:33
Witam czy metody "na śnieg "ze sprężonym powietrzem można używać na całej płycie ,czy nie wywoła to zwarć ?,
Vogelek23 napisał(a):podając napięcie 1,5V bezpośrednio na cewkę L3 lub L4 (najlepiej od strony kondensatora TOKIN)
-przepraszam, miałeś na myśli L 2/L3 czy L 3/L4 bo L 4 nie ma zwarcia do masy .do ilu mogę maksymalnie ustawić ograniczenie prądu w puncie podpięcia przy cewce L3??

#30 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez ctro 20 maja 2021, 08:35
Ja metody na śnieg nie lubię, bo masz duże naprężenia i duże różnice temperatur na płycie głównej. Zwarcia nie zrobisz, bo to nie woda, tylko zamrożony gaz (nośnikiem jest propan/butan).

Zasilacz laboratoryjny sam ogranicza prąd, Ty tak naprawdę sterujesz napięciem i automatycznie podbija prąd .
Zaczynasz nawet od 0,5V i czasem już przy takich nastawach da radę znaleźć zwarcie.
W zależności od miejsca wlutowania się lepiej nie przekraczać 1,5V. Przy takim napięciu zwarty element będzie już naprawdę gorący, a nie chcesz raczej czegoś wypalić, albo przyspawać czegoś do płyty głównej. Podanie np 19V jak niektórzy magicy na linii 3,3V może uśmiercić płytę.
Ważne są grubsze kable miedziane np 1mm2, aby przy tak niskich napięciach przez płytę płynął wymagany do rozgrzania zwartego elementu prąd.

#31 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 14 czerwca 2021, 13:38
Witam po dłuższej nieobecności.Kondensator NEC Tokin wymieniony na 4 tantalowe 330uF,zwarcie masy z cewkami L1 ,L2 ustało,lecz Tranzystory Q4 i Q5 nadal mają zwarte źródła do mas

#32 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez matic 14 czerwca 2021, 14:46
przemek2691 napisał(a):lecz Tranzystory Q4 i Q5 nadal mają zwarte źródła do mas
It is as it should be, because the source pins of both transistors are connected to the ground on the board itself.

#33 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 17 czerwca 2021, 18:29
Po wlutowaniu ponownym układu TPS oraz tranzystorów Q3-Q6 płyta uruchamia wentylator i zapala diody, nadal brak napięcia na cewkach L2 ,L3 .Płyta główna uruchomiona z włożonym procesorem,wentylatorem oraz jedną kością pamięci pobiera około0,515A,

#34 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez matic 17 czerwca 2021, 19:09
Try to turn on the board without CPU connected. Check, if you get the voltage on coil L2 in this case.

If there is no voltage, measure the voltages to ground on pins 22, 26, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 38, 40 of chip U501 when the machine is turned on with CPU connected.

#35 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 17 czerwca 2021, 21:14
Poprawiłem piny układu TPS51621 U501 . Na cewce L 1 bez włożonego procesora jest teraz1,1 V ,z procesorem 0,78V . Po za tym laptop nadal tylko załącza wentylator

#36 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez matic 17 czerwca 2021, 21:52
Please, specify the voltages to ground on all coils, when the machine is turned on with the CPU connected.

#37 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 18 czerwca 2021, 11:18
Witam po ponownym podłączeniu w celu wykonania pomiarów cewek ponownie zwarło linie zasilania.Z niewiadomych przyczyn zwarł się jeden z 4 kondensorów które podmieniłem zamiast NEC Tokin OD108(EC1001) oraz tranzystor 6414A (Q6) który również był nowy. Po ponownej wymianie laptop się uruchomił wyświetlając informacje o braku dysku,pozostaje zainstalować system i sprawdzić stabilność oraz czy znowu coś nie padnie.Napięcia cewek podczas pracy z procesorem przed podłączeniem matrycy :
L1-0,63V
L2-1,08V
L3-1,08V
L4-3,34V
L5-0,88V
L6-5,09V
L7-1,07V
L8-1,49V
Czy te napięcia są prawidłowe? Pozdrawiam

#38 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez matic 18 czerwca 2021, 21:40
Yes, these voltages seems fine. Test the machine.

#39 Re: Samsung R540,brak obrazu

przez przemek2691 27 sierpnia 2021, 12:40
Dziękuje wszystkim za poświęcony czas oraz pomoc i podzielenie się wiedzą, Wszystko działa jak należy, Pozdrawiam

Re: Samsung R540,brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2021, 12:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).