• Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez dysk1 26 marca 2021, 00:47
Witam,

Laptop Asus GL553VD
Procesor: i5-7300HQ
Grafika: GTX1050
Płyta: GL553VD rev.2

Na początku po podłączeniu napięcia laptop pobiera 70mA. Napięcie na głównych liniach skacze odpowiednio 0-3V i 0-5V. Na linii +1.0VO (zasilanie PCH) tak samo napięcie cały czas skacze od 0 do 1V. Po odlutowaniu zworki JP8202 która znajduje się pomiędzy +1.0VO, a +1.0VSUS, napięcie na głównych liniach 3V i 5V oraz +1.0VO stabilizują się. Patrząc dalej sygnał z +1.0VSUS poprzez rezystor R2608 10mOhm połączone jest z napięciem +VCCPRIM_CORE. Po wylutowaniu tego rezystora, a zalutowaniu z powrotem zworki JP8202, napięcia są dalej stabilne, więc drogą dedukcji jakiś problem jest na samej linii +VCCPRIM_CORE. Rezystancja po stronie +1.0VSUS wynosi 350ohm, a po stronie +VCCPRIM_CORE 95ohm. Czy ktoś się spotkał z takim problemem?

Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 26 marca 2021, 00:47

#2 Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez matic 26 marca 2021, 23:43
Hello!

Inject 1V from the laboratory power supply to the power rail "+VCCPRIM_CORE". What electrical current flows from the laboratory power supply in this case?
The resistor R2608 should be removed from the board during the test.

#3 Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez dysk1 27 marca 2021, 15:46
Witaj,

prąd wynosi 11.23mA.

#4 Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez Vogelek23 27 marca 2021, 16:45
dysk1 napisał(a):prąd wynosi 11.23mA.
Odpowiedz sobie na pytanie: co jest zasilane z linii +VCCPRIM_CORE i jaki to ma związek z napięciami głównymi 3/5V oraz +1.0VO? Znajdź punkt wspólny - a zwłaszcza sprawdź oscyloskopem, co się dzieje z sygnałami ENABLE i napięciami zasilania tak sterowników tych przetwornic jak i kluczy, gdy napięcia "skaczą". Jeśli dana przetwornica ma poprawny sygnał ENABLE i poprawne, stabilne zasilanie, to jej napięcie wyjściowe może "skakać" z dwóch powodów - albo jest przeciążona, albo uszkodzona. W innym przypadku któreś z napięć wejściowych (zasilanie, ENABLE) zanika lub spada do wartości poniżej minimum i przetwornica traci stabilizację.

#5 Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez dysk1 28 marca 2021, 14:15
Z linii +VCCPRIM_CORE zasilony jest mostek PCH. Posprawdzałem oscyloskopem wszystkie wejścia enable z lini 3/5V oraz 1.0VO i wszystkie również skaczą od 0 do 3.3V. Wyjście z układu KBC VSUS_ON_EC z którego wychodzą wszystkie sygnały enable również skacze z 0-3.3V. Zasilenie KBC napięciem +3VA_EC stabilne 3.3V.

#6 Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez dysk1 2 kwietnia 2021, 14:58
Nie daje za wygraną z tą płytą i walczę z nią dalej. Wymieniłem na nową kostkę biosu, zaprogramowałem osobno układ KBC, użyłem już chyba 10 różnych wsadów do kostki bios. Jedyne co zauważyłem, to sprawdziłem napięcia bez kostki biosu, 3V odpalają się od razu, 5V musiałem wysterować podając 3V na "+5VO enable". Napięcie wstało, jest 5V pojawiło się również 1V na PCH o dziwo przy wlutowanej zworce JP8202 oraz wlutowanym rezystorze R2608. Reasumując z tego można wywnioskować, że bios komunikując się z mostkiem PCH, odpala jakiś układ poprzez PCH i zwiera sygnał +VCCPRIM_CORE.
Proszę o pomoc gdzie szukać.

#7 Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez Vogelek23 2 kwietnia 2021, 17:48
Nie chcę być "złym prorokiem", ale obawiam się, że PCH jest uszkodzony.

#8 Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez dysk1 4 kwietnia 2021, 18:04
Zrobiłem jeszcze taką próbę. Przy wylutowanej zworce JP8202 podałem 1V z zasilacza laboratoryjnego od strony mostku. Resztę normalnie z oryginalnego zasilacza. Wyniki są takie, że mostek pobiera z zasilacza 210mA, reszta napięć prawidłowa (nic nie skacze). Jednak nie ma reakcji na włącznik.
Czyli jednak mostek do wymiany? :(

#9 Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się

przez dysk1 12 kwietnia 2021, 14:59
Nie daje za wygraną z tą płytą. Poszukałem odpowiedniego pinu na KBC "ALL SYSTEM PWRGD" i panuje tam 0,32V. Podałem na chwilkę 3,3V z zasilacza i o dziwno napięcia wstają (przestały skakać), ale zobaczcie jak brzydko odpalił się CPU.
Obrazek
Na bv poszukałem jakie napięcia wchodzą na tę część CPU. Znalazłem napięcie +VCCIO sterowane przez przetwornice U9401 APW8713QBI. Pomiędzy tą przetwornicą a CPU jest zworka JP9402. Po rozlutowaniu jej i podaniu 19V wszystkie napięcia się pojawiły ustabilizowane nawet te 1V na mostku. Rezystancja od strony CPU wynosi 68ohm, więc teoretycznie dość wysoko. Gdzie mam teraz skupić swoje pomiary?
Edit:
Obciążyłem przetwornice dwoma rezystorami równolegle połączonymi 0,47omh, czyli około 0,42A i przetwornica już wyłącza wszystkie pozostałe.

#10 Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się  [ROZWIĄZANY]

przez dysk1 21 kwietnia 2021, 08:56
O dziwno laptop naprawiony. Zrezygnowany wczoraj przelutowałem na starą kość bios bo już chciałem odzyskać moją nową kostkę i mówię odpale na starej. Patrze a tu laptop normalnie wstaje i się odpala. Z tego wszystkiego wynika że kości firmy GIGADEVICE GD25Q64CSIG nie jest kompatybilna z oryginalną Winbond 25Q64FVSIQ.

Re: Asusa GL553VD I5-7300HQ GTX1050 - nie uruchamia się  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 21 kwietnia 2021, 08:56