• HP Elitebook 820 G1 Warning: machine is not in committed state

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Elitebook 820 G1 Warning: machine is not in committed state

przez dragus1208 13 lutego 2021, 12:42
Pacjent HP Elitebook 820 G1. Problem polega na błędzie wyświetlającym się podczas startu komputera. Kiedy wyświetla się logo HP w lewym górnym roku pojawia się komunikat "Warning: machine is not in committed state ".
Z tego co wyczytałem w sieci błąd ten pojawia się kiedy brakuje jakichś numerów seryjnych. Jednak w biosie wszystkie numery się wyświetlają. Pozyskałem wsad z innej płyty, wyczyściłem ME Region, wgrałem do pacjenta, ale komunikat dalej się wyświetla. Nie mam pomysłu co jeszcze może być nie tak. Czy ktoś ma jakiś pomysł ?

Re: HP Elitebook 820 G1 Warning: machine is not in committed state

przez Google Adsense [BOT] 13 lutego 2021, 12:42

#2 Re: HP Elitebook 820 G1 Warning: machine is not in committed state

przez ADAMK101 14 lutego 2021, 08:30
Też to miałem.
Płyta no screen , po podstawieniu BIOS-u pod płytę (nie pod model) , system wywalał ten komunikat, ale działał.
Stwierdziłem zaawansowany checking MB wykrywający niezgodność UUID z hardwarem na MB.
Poddałem regeneracji oryginalny BIOS no screen lepiąc go blokami z innego , o tej samej sygnaturce na końcu pliku.
Na szczęście można było programować płytę klipsem i piąty czy szósty mix zakończył się sukcesem.

#3 Re: HP Elitebook 820 G1 Warning: machine is not in committed state

przez dragus1208 14 lutego 2021, 09:17
Tu już wyższa szkoła jazdy widzę. Mówisz że po zmianie biosu z innego laptopa może być niezgodność sprzętu ? Tylko że mam o tyle dobrze iż posiadam 2 identyczne sztuki, dokładnie ta sama konfiguracja sprzętowa, ta samą wersja biosu i nr. Myślałem że tyle wystarczy żeby dokonać klona.

Generalnie to zauważyłem że na płycie znajduje się jeszcze jedną kość pamięci 2Mb. Ja przeprogramowałem tylko tą 16 Mb. Orientujesz się co znajduje się w tej mniejszej kości ? Czy podmiana tego wsadu może przynieść jakiś efekt ?

#4 Re: HP Elitebook 820 G1 Warning: machine is not in committed state

przez sebastiank 14 lutego 2021, 10:21
Popraw numery DMI Toolkit (trzeba użyć odpowiedniej wersji, jest na forum zbiór). Albo kleić wsad z nowego i ori jak wyżej. Podmiana zawartości drugiej kości raczej nie pomoże, ale spróbować możesz.

#5 Re: HP Elitebook 820 G1 Warning: machine is not in committed state  [ROZWIĄZANY]

przez ADAMK101 14 lutego 2021, 11:00
Jest troszeczkę trudniej. PCH w hybrydzie ma wpisy. Generalnie mając dwie identyczne płyty mozesz zamieniać co chcesz , bo w tej generacji powrót do starych plików jest absolutnie możliwy. Na obraz z opóźnieniem pomoże MECLEAR , a na Twój problem , nie wiem. W zasadzie przy klonowaniu podstawiamy komplet elemantów programowalnych , jeśli noga WP# jest sterowana.

#6 Re: HP Elitebook 820 G1 Warning: machine is not in committed state

przez dragus1208 14 lutego 2021, 13:38
Przerzuciłem 2mb wsad ale dalej to samo. Otworzyłem go w hxd i rzeczywiście są tam wszystkie numery. Czyli wychodzi na to że muszę do nowego wsadu jednej i drugiej kości wrzucić numery które są zapisane w mostku żeby mieć szansę na pozbycie się komunikatu ?
Generalnie ten mój błąd wpływa w jakikolwiek sposób na pracę komputera ? Po wyczyszczeniu me i ponownie wsadu laptop przestał się wyłączać po pół godziny, teraz pracuje bez przerw.

Re: HP Elitebook 820 G1 Warning: machine is not in committed state

przez Google Adsense [BOT] 14 lutego 2021, 13:38