• Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 4 kwietnia 2011, 12:24
Witam.

Laptop: Samsung R60 plus
MOBO: PRAHA_SRE 1.0
Usterka: Brak jakiejkolwiek reakcji.

Nie mam napięć 3.3V i 5V. Max 1909 raczej w porządku.
Na TPS51120:
VREF2, VREG3, VREG5, V5FILT, VBST1i2, EN5, EN3, VIN .

Natomiast nie pokazuje mi się napięcie na cewkach 3,3V i 5V. Nie mam napięć na bramkach driver'ów. Zwarć żadnych nie znalazłem. Brakuje sygnałów z KBC EN1 i EN2, ale nie jestem pewien czy te sygnały powinny być przy niewłączonej płycie, a z podpiętą wtyczką.

Jeśli powinny być to raczej uszkodzony KBC prawda?
Bardzo proszę o sugestie.

Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez Google Adsense [BOT] 4 kwietnia 2011, 12:24

#2 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez AdamStar 4 kwietnia 2011, 12:34
DaCoPL napisał(a):Jeśli powinny być to raczej uszkodzony KBC prawda?

Niekoniecznie, może warto najpierw zainteresować się systemem BIOS?

#3 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 7 kwietnia 2011, 16:40
BIOS przeprogramowany i dalej nic. KBC wciąż nie wystawia sygnału załączenia stabilizatorów w TPSie.

#4 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez greg464 7 kwietnia 2011, 19:05
Zasilanie KBC i oscylacje na kwarcu są?

#5 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 7 kwietnia 2011, 21:14
Zasilanie KBC jest... 3,3V. Oscylacje... nie wiem bo nie mam czym sprawdzić. Jeśli oscylacji by nie było to uszkodzony kwarc czy coś innego?

#6 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez greg464 8 kwietnia 2011, 01:17
Czyli prościej najpierw podstawić kwarc a jak nie zadziała to KBC.

#7 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 8 kwietnia 2011, 11:09
Hmmm.. zamieniłem kwarce miejscami (mam nadzieję, że mogłem tak zrobić) Y3 z Y1 i dalej nic. Więc raczej pozostaje KBC.

#8 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez greg464 8 kwietnia 2011, 12:33
Nie mam schematu do SRE tylko SRI i GFX i tam Y1- 10Mhz Y3-12Mhz.
Czy można zamienić nie wiem.

#9 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 8 kwietnia 2011, 13:24
Dokładnie takie wartości.

#10 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez greg464 8 kwietnia 2011, 14:25
Przed podmianą KBC oczywiście sprawdzone:
RTC
+5V_ALW
MICOM_P3.3V
+12V_ALW
+1,2V_ALW

#11 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 8 kwietnia 2011, 17:47
Przyznam się, że nie do końca, z racji tego, że płyta to SRE a schemat SRI. I nie wiem na których elementach znajdują się sygnały/napięcia +12V_ALW i +1,2V_ALW. Sygnały +5V_ALW i MICOM_P3.3V sprawdzone.. są. RTC też sprawdzony.. ma 2,98V.

Jeśli ktoś ma schemacik płyty SRE to bardzo proszę o podpowiedź na których głównych elementach znajdę sygnały +12V_ALW i +1,2V_ALW. Na głównych ponieważ tylko te są opisane na płycie (tranzystory, mosty, duże cewki, kwarce, duże diody, duże kondensatory, gniazda i układy scalone).

#12 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 11 kwietnia 2011, 09:49
Ktoś pomoże?

Problem jest też ze zmianą KBC bo nigdzie go nie ma u nas.

#13 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 18 kwietnia 2011, 17:15
Dorwałem płytę SRI i na zasadzie zależności sprawdziłem sygnały +12V_ALW i +1,2V_ALW... są. W tamtej płycie KBC startował laptopa więc przerzuciłem go do płyty którą naprawiam i płyta nie startuje dalej. Czego tu jeszcze można się uczepić?

Na SB600 znalazłem kilka kondensatorów mających 1,5 ohma i ok. 10 ohm.

#14 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez greg464 18 kwietnia 2011, 17:54
RTC warto sprawdzić na samym wejściu do SB (PRTC_BAT).

Pozostaje chyba podmienić SB.

#15 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 18 kwietnia 2011, 19:50
PRTC_BAT sprawdzone. Na diodzie wszędzie jest ok 3V i PRTC_BAT też tyle ma.

Dzisiaj jeszcze wlutowałem MAX1909 z płyty paścia i płyta zaczęła się inaczej zachowywać. Po wpięciu ładowarki świeci mi na zielono dioda LED6 sygnalizująca podłączenie ładowarki. Po kliknięciu sw_on na moment zapala się dioda obok, ale zaraz gasną.... chwila minie i zielona znowu się świeci. Zachowuje się jakby jakieś zwarcie było.
Pomyślałem, że wlutuję stary KBC i dioda z zielonej zmieniła się w czerwoną (lub pomarańczową) i 0 reakcji.
Na nowym KBC na chwilę pokazuje się sygnał EN1 i EN2 przetwornicy TPS51120 (puszczany z KBC). Czyli coś nie tak było z MAX1909 i KBC.

Jeśli teraz chwycilibyśmy się MAX1909 to jakie napięcia powinny się pojawić na n.28, n.23 i n.20 (czyli na bramkach tranzystorów) po podłączeniu ładowarki bez baterii? Oczywiście n.2 i n.3 mają swoje napięcia czyli kolejno 5,4V i po dzielniku ok. 2,7V.

Ten SB600 często się uszkadza?

Ech... ostatnio bardzo ciężkie przypadki trafiam.

#16 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez sivel 18 kwietnia 2011, 21:44
Po wymianie tego Maxa i KBC jest dobrze, tzn prawidłowo świeci się zielona dioda LED6 (jak nie ma baterii ), nie ma napięć P5.0V_AUX i P3.3V_AUX - napięcia te uruchamia dopiero KBC po naciśnięciu SW_ON. Usterki szukaj w kolejnych etapach uruchamiania płyty. Inne przetwornice nie mają zwarć ?? Masz POWER SEQUENCE tej płyty ?

#17 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 19 kwietnia 2011, 22:17
Na razie znalazłem 3 ohmy na linii P3.3V. Po podłączeniu zasilacza laboratoryjnego grzał się kontroler 2-in-1 U13 (na płycie PSI zwarcia brak). Po wylucie zwarcie ustało. Jednak laptop dalej tak samo się zachowuje.

Będę szukał dalej.

#18 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 25 kwietnia 2011, 11:15
Sygnał P1.2V na cewce L509 (w schemacie płyty SRI chyba L507) ma po stronie zewnętrznej 11 ohm. Czy to normalne? Sygnał ten idzie do północy i południa.

Po podłączeniu zasilacza z ograniczeniem prądowym i podaniu 1,2V w tą gałąź pobierany prąd wynosi 0,37A.

-- wtorek, 26 kwietnia 2011, 08:32 --

Gdy podam wyższe napięcie w tą linię np. 2V to prąd wynosi 1,3A i zaczyna się grzać most północny. Południowy jest zimny.

#19 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez DaCoPL 29 kwietnia 2011, 12:21
Może jeszcze jedna rzecz naprowadzi nas na usterkę.

Złożyłem laptopa, bo już chciałem go oddać (klient nie chciał robić mostów). Po złożeniu całkowitym zaczął się inaczej zachowywać.

Mianowicie gdy mam włożoną baterię i podepnę zasilanie, zaczyna mrugać dioda ładowania (gdy ładuje, ponoć ma świecić stale na pomarańczowo, dlatego też nie ładuje baterii).
Gdy kliknę pwr_on niebieska dioda sygnalizująca włączony laptop na chwilę się zaświeca, po czym po 3 sek zaczyna migać jak w trybie standby i z głośniczków słychać raz długi-krótki-krótki beep.

Jak to jest... na samym zasilaczu włącza się i od razu wyłącza jakby zwarcie było, a na zasilaczu z baterią niby działa. Na samej baterii nie działa bo jest rozładowana (może nawet uszkodzona).

Macie jakieś sugestie?

#20 Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez grisza69 29 kwietnia 2011, 12:56
Uczepiłbym się KB, albo uszkodzony albo źle wlutowany.

Re: Samsung R60+ Martwy, brak 3,3V i 5V.

przez Google Adsense [BOT] 29 kwietnia 2011, 12:56