Правила форума: Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума
- Тема должна иметь краткое описание проблемы.
- Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
- Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
- Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
- Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).
Re: Samsung N130 - ratowanie układu KBC, włącznika
от Google Adsense [BOT] • 3 Февраль 2021, 21:38
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Vogelek23 писал(а):marcin79 писал(а):i zabierzesz ładnie lutownicąOby nie chińską zabawką - do tego trzeba mieć porządną stację lutowniczą z porządnym grotem o sporej bezwładności cieplnej.
Jestem w posiadaniu takiej lutownicy:

Czy można zaliczyć ją do chińskich zabawek?
Jeśli tak, to jaką lutownicę moglibyście mi polecić? Również prosiłbym o polecenie jakiegoś dobrego mikroskopu.
koldo писал(а):Czy można zaliczyć ją do chińskich zabawek?Tak, chociaż przy dobrej wprawie można tą lutownicą ładnie polutować taki KBC. Używałem stacji 852D+ przez długi czas i jakoś dawała radę, choć przełącznik od hot-air psuł się regularnie co kilka miesięcy.
koldo писал(а):Jeśli tak, to jaką lutownicę moglibyście mi polecić?Ja używam Hakko FX-951 i cenię sobie tę stację. Ale wybór stacji lutowniczej to dość indywidualna sprawa.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Vogelek23 писал(а):Tak, chociaż przy dobrej wprawie można tą lutownicą ładnie polutować taki KBC. Używałem stacji 852D+ przez długi czas i jakoś dawała radę, choć przełącznik od hot-air psuł się regularnie co kilka miesięcy.
Mam pytanie co do grotu. Mam te groty które były w zestawie, ale na nich lutowanie to istna katorga, w ogóle nie chcą rozgrzewać cyny. Jeśli już to muszę dotykać ją bokiem grotu bo czubek słabo chce z nią współpracować. Sam użytkowałeś te które były w zestawie czy musiałeś dokupić inne? Jeśli tak proszę doradź mi jakie mógłbym kupić ponieważ z tymi co są w zestawie nie da się praktycznie pracować. Chyba, że ja robię coś nie tak. Regulowanie temperaturą nie dawała żadnego dobrego rezultatu... :/
Ja używałem z tą stacją grotów typu "mini-fala", np. takich: https://diolut.pl/grot-typu-minifala-mi ... -5186.html
Re: Samsung N130 - ratowanie układu KBC, włącznika
от Google Adsense [BOT] • 19 Апрель 2021, 00:16
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).