• Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

da picasso 30 gennaio 2021, 05:24
Witam,
mój pierwszy post i od razu proszę o pomoc...
Zaznaczam, że jestem samoukiem, więc niektóre pojęcia elektroniczne mogą
być mi obce ;)
Laptop Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-1 448.OCW18.0011 Po zwarciu pinów SCL i SDA
kostka biosu Winbond 25Q128JVSQ umarła (błąd detekcji i błąd odczytu).
Oczywiście nie zrobiłem backupu :frustry: Laptop umarł, nie reaguje na
przycisk power... kostkę wymieniłem na winbond 25Q128FVSG bo nie znalazłem
kości z takim samym oznaczeniem. Czy one są kompatybilne? Wgrałem wsad z
forum laboneinside.com od laptopa z podobną płytą Lenovo T580, niestety
nadal sytuacja nie zmieniona. Myślę że padł też wsad w EC lub sama kostka.
Widziałem gdzieś że idzie to też zaprogramować. Jeżeli siedzi tam to samo
co w t580 to jest to chip MEC1653-BA1. Nie wiem tylko zbytnio jak ustalić
do których soldermasek się wlutować z przewodami od programatora, ale myślę
że jakoś bym to ustalił. Mam programator EZP2010 i mam też usbasp, powinny
temu podołać.
Pytanie tylko czy jest sens tych kombinacji? Czy jest szansa że płyta ożyje
czy już kaplica? Borykał się ktoś z podobnym problem?
Obdzwoniłem już kilka serwisów i niestety żaden nie chce się podjąć naprawy
dlatego jestem zmuszony żeby zrobić to samemu. Przyznam się że jeszcze
tego nie robiłem ale zawsze może być ten pierwszy raz. A może ma ktoś
wsady od tego konkretnego modelu płyty i laptopa. Pomoże ktoś?

Re: Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

da Google Adsense [BOT] 30 gennaio 2021, 05:24

#2 Re: Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

da Vogelek23 30 gennaio 2021, 18:03
picasso ha scritto:Po zwarciu pinów SCL i SDA kostka biosu Winbond 25Q128JVSQ umarła
Proszę zamieścić foto układu, na którym zwierałeś piny SCL i SDA - kość 25Q128JVSQ nie posiada pinów magistrali I[super]2[/super]C, ponieważ jest to kostka SPI.

#3 Re: Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

da picasso 31 gennaio 2021, 22:39
Vogelek23 ha scritto:Proszę zamieścić foto układu, na którym zwierałeś piny SCL i SDA
Immagine

#4 Re: Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

da Vogelek23 1 febbraio 2021, 11:02
To tak jak napisałem w poprzednim poście - to NIE JEST pamięć EEPROM z magistralą I[super]2[/super]C, lecz pamięć flash z magistralą SPI. Najprawdopodobniej uszkodziłeś hybrydowy procesor i/lub układ TPM. Niestety, była to bardzo kosztowna próba ściągnięcia hasła z tego komputera.

#5 Re: Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

da picasso 1 febbraio 2021, 12:07
Vogelek23 ha scritto:Najprawdopodobniej uszkodziłeś hybrydowy procesor i/lub układ TPM
Wracając do pytania z pierwszego postu... Czy jest szansa że płyta ożyje? Czy raczej wątpliwe? Warto zabierać się za programowanie KBC lub wymianę i programowanie, czy raczej wątpliwa sprawa że to będzie to?

#6 Re: Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

da Vogelek23 1 febbraio 2021, 14:37
Jeśli masz stację do lutowania układów BGA, porządne doświadczenie w lutowaniu hybrydowych CPU Intela i wolne 800zł na zakup nowego procesora, to masz 50% szans na uratowanie tej płyty. Ale jeśli padł układ TPM, to zapomnij, że cokolwiek z tą płytą zrobisz.

#7 Re: Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

da picasso 1 febbraio 2021, 17:57
Vogelek23 ha scritto:Jeśli masz stację do lutowania układów BGA
Mam zwykłą stację hotair + kolba, jakiegoś zhaoxina (nie mam preheatera)
Vogelek23 ha scritto:porządne doświadczenie w lutowaniu hybrydowych CPU Intela
Jakiegoś GPU kiedyś mi się udało postawić na nowych kulkach ale to chyba też fartem, więc doświadczenie raczej słabe.
Vogelek23 ha scritto:wolne 800zł na zakup nowego procesora, to masz 50%
za 1200 zł widziałem gdzieś płytę od "my friend'ów" i tam było by pewne że działa...
reasumując laptop raczej pójdzie na części, chociaż kusi mnie spróbować jeszcze z tym KBC... bardziej nie działać i tak nie będzie, a zawsze nauczyłbym się czegoś nowego :lol:

#8 Re: Lenovo P52s płyta LTS-2 MB 17812-2 448.OCW18.0011 nie reaguje na przycisk power

da Vogelek23 1 febbraio 2021, 20:47
picasso ha scritto: Mam zwykłą stację hotair + kolba, jakiegoś zhaoxina (nie mam preheatera)
Czyli nie masz czym polutować CPU.

picasso ha scritto:Jakiegoś GPU kiedyś mi się udało postawić na nowych kulkach ale to chyba też fartem, więc doświadczenie raczej słabe.
Do hybryd Intela to stanowczo za mało. Te układy są bardzo wybredne jeśli chodzi o lutowanie.

picasso ha scritto:bardziej nie działać i tak nie będzie
Z tym się zgodzę - płyta na części zawsze się przyda, a także jako "poligon doświadczalny" w nauce lutowania.

Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).