• Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da HeartCom 22 gennaio 2021, 19:19
Laptop jak w tytule marki DELL. Ktoś tam coś kombinował z biosem widać tym samym może i więcej niespodzianek będzie ale póki co problem wychodzi na to jest inny. Laptop włączyć się włączy ale brak obrazu występują tylko sygnały dźwiękowe tj.: 1en długi jakaś sekunda może przerwy 2 krótkie znowu taka jakas sekunda przerwy i 2 krótkie. Później może coś 2-3sekundy ciszy i powtarzanie sekwencji dźwiękowej.
Po rozebraniu laptopa wygląda jednak, że mamy zwarcie w sekcji układu BGA 216-0728020 (U19) na układzie DK40BN (PQ29) między DRENEM a ŹRÓDŁEM. Po wylutowaniu zwarcie na płycie nadal w tych samych miejscach. Na samym mosfecie brak zwarć. W przypadku tej płyty ten mosfet wychodzi na to że mamy w linii z MAX8731A (PU5). Na nim z kolei wychodzi że mamy zwarcie na pinie 14 do masy. Wg schematu układu nie powinno go tam być. Po wylutowaniu okazuje się, że na nim samym nie ma tutaj zwarcia na płycie jest nadal..
Nie ma tak wielkiego doświadczenia aby temat szybko i sprawnie rozwiązać a tu już weekend to o szybkie rozwiązanie tematu przy wsparciu innych raczej będzie trudno, więc może ktoś na podstawie tych wiadomości będzie mógł nakierować co jeszcze można wykluczyć i czy wszystko tak naprawdę dobrze zinterpretowałem. Układ wskazuje nam z kolei jak dobrze wnioskuję, że jest odpowiedzialny za ładowanie baterii.. Problem wystąpił faktycznie po wymianie jakby nie było zużytej baterii starej na nową - zamiennik... Będę wdzięczny za wszelkie cenne uwagi. Może dzięki Wam uda się w weekend jakoś ten temat rozwiązać.

Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da Google Adsense [BOT] 22 gennaio 2021, 19:19

#2 Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da matic 22 gennaio 2021, 20:13
HeartCom ha scritto:że mamy zwarcie w sekcji układu BGA 216-0728020 (U19) na układzie DK40BN (PQ29) między DRENEM a ŹRÓDŁEM. Po wylutowaniu zwarcie na płycie nadal w tych samych miejscach.
Hello!
What is an actual resistance between pins 1, 8 of transistor PQ29?

HeartCom ha scritto:W przypadku tej płyty ten mosfet wychodzi na to że mamy w linii z MAX8731A (PU5). Na nim z kolei wychodzi że mamy zwarcie na pinie 14 do masy. Wg schematu układu nie powinno go tam być.
The transistor PQ29 is controlled by the chip PU8 (MAX8792) according to my schematic.
Pin 14 of chip PU5 is connected directly to ground according to my schematic.

Measure the resistances to ground on all coils.

#3 Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da HeartCom 22 gennaio 2021, 23:57
Hello!

Dokonując pomiaru między pinem 1-8 miernik mi wskazał 0,987MOhm

The transistor PQ29 is controlled by the chip PU8 (MAX8792) according to my schematic.
Pin 14 of chip PU5 is connected directly to ground according to my schematic.

To wychodzi na to że tutaj źle ustaliłem powiązania a Na PU5 w tym przypadku akurat na tych pinach nic zlego wstepnie nie zachodzi.

OK co co pomiarów przy okazji wnioskuję, że chyba trzeba się postarać o jakiś lepszy miernik (może koledzy po fachu coś by mogli polecić) mimo iż póki co edukacyjnie do tematu podchodzę, ale mam chęć więcej z nim poobcować:) Zdemontowałem pamięci, wifi, procesor, baterie 2032 wspomniane PQ29, PU5 dodatkowo PC36 i PC38 (2xNEM eJ8) na nich też zlokalizowałem kolejne zwarcie. Po wylutowaniu elementów zwarcie jednak na płycie dalej występuje.
Na tak "okrojonej" płycie wykonałem kolejne pomiary wg prośby (zaobserwowane błędy na sondach umieszczam w uwagach w nawiasach w pomiarach):
e1RO (PL1) - 0,438 kOHm;
5R8 (PL2) - 1,1 OHm ? (Po zwarciu jednak samych sond mam na nich 0,9MOhm)
3R3 002 (PL3) - 0,004MOhm
1R0 951 (PL4) - 0,9 MOhm (ale tutaj na tym zakresie podobno jak i wyżej mam tyle samo na sondach)
3R3 02 (PL5) - 0,9MOhm (Zakres na jakim ciągle występuje ten sam pomiar na sondach 0,9MOhm)
R75 (PL6) - 8,0 Ohm
R36 002 (PL7) - 1MOhm (podobnie jak wyżej 0,9 na sondach (ten sam zakres pomiarowy))
R36 002 (PL8) - 1,3MOjm (jak wyżej)
1R5 (PL9) - 23,7 Ohm

The transistor PQ29 is controlled by the chip PU8 (MAX8792)

Nie mogę znaleźć na płycie tego chipu znalazłem jeden który nie ma przy sobie tego symbolu PQ29 ani nie widzę żadnego innego go opisującego czy to nie będzie jednak on? Oznaczenie ADC NBY? Ilość wyprowadzeń 14 pasuje do układu MAX8792. A mieści się on praktycznie w lini wylutowanego PQ29 w bliskim sąsiedztwie gniazda VGA przy krawędzi łuku w jakim osadzony jest wentylator.

Coś mi podpowiada, że owym miernikiem za dokładnych pomiarów sobie na pewnych zakresach tym bardziej nie porobię... To ja się dodatkowo zacznę i za nim rozglądać ale będę wdzięczny i za sugestie bazując tutaj na bogatym doświadczeniu elektroników serwisantów. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

#4 Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da matic 23 gennaio 2021, 12:32
HeartCom ha scritto:
matic ha scritto:Hello!
Dokonując pomiaru między pinem 1-8 miernik mi wskazał 0,987MOhm
Have you measured this resistance on the board itself?
If not, what is an actual resistance on the board on the place of this transistor?

HeartCom ha scritto:5R8 (PL2) - 1,1 OHm ?
If this measurement is correct, this resistance is definitely much too low. Have you measured this resistance with battery and power supply disconnected from the board?

HeartCom ha scritto:(Po zwarciu jednak samych sond mam na nich 0,9MOhm)
Do you mean 0,9MΩ or 0,9mΩ ?
There is a huge difference between "M" (mega) and "m" (milli).
1MΩ = 1000000Ω
1mΩ= 0,001Ω

If you measured the resistance with shorted probes, the resistance should be less then 1Ω and definitely not in MΩ range.

HeartCom ha scritto:Oznaczenie ADC NBY?
Yes, this chip is PU8 (MAX8792).

#5 Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da HeartCom 23 gennaio 2021, 17:23
Have you measured this resistance on the board itself?
If not, what is an actual resistance on the board on the place of this transistor?

Na płycie rezystancja PQ29 wynosi między tymi pinami 8,6 Ohm

If this measurement is correct, this resistance is definitely much too low. Have you measured this resistance with battery and power supply disconnected from the board?

Ponowiłem pomiar i nie wychodzi inny. Wykonany oczywiście w max odchudzonej postaci także bez zasilacza i baterii.

Do you mean 0,9MΩ or 0,9mΩ ?
There is a huge difference between "M" (mega) and "m" (milli).
1MΩ = 1000000Ω
1mΩ= 0,001Ω

Rozumiem zależność. Wykopałem jakiś tani chiński miernik.. aby coś porównać. No i nic nie udało się ustalić. Wg mnie miernik który używam do pomiarów fiskuje w skali MOhm.. Tani zamiennik który chciałem wykorzystać do porównania w ogóle już nienadaje się do tego typu pomiarów. Wartości skaczą próbując dokonać pomiaru rezystancji między sondami.... No nic chyba faktycznie trzeba myśleć nad zakupem czegoś nowszego i lepszego może tym samym tak przyszłościowo nawet:)

Yes, this chip is PU8 (MAX8792)

Wylutowałem dla pewności i ten układ. Zwarcie jednak na laminacie w miejscu PQ29 jak było tak jest nadal.

Nadzieja umiera zawsze ostatnia ale poki co przeczucie jakieś dziwne mi podpowiada, że sprawdzą zamieszania będzie jednak układ 216-0728020. Tylko, że tutaj nie satysfakcjonuje przeczucie a pewność. Pewny poki co coraz bardziej jestem jedynie tego, że trzeba kupić jakiś pewniejszy miernik:)

#6 Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da matic 23 gennaio 2021, 17:47
HeartCom ha scritto:
matic ha scritto:Have you measured this resistance on the board itself?
Na płycie rezystancja PQ29 wynosi między tymi pinami 8,6 Ohm
This resistance seems completely normal in this case. It is not a short circuit.
Solder all removed components back to its place.

HeartCom ha scritto:Wartości skaczą próbując dokonać pomiaru rezystancji między sondami....
Try to replace the batteries in your meter. If it does not change anything, you have to obtain a working meter before proceeding with the diagnostics. Without reliable measurements it is impossible to diagnose anything.
When you will get a working meter, remeasure the resistances to ground on all coils.

HeartCom ha scritto:
matic ha scritto:Yes, this chip is PU8 (MAX8792)
Wylutowałem dla pewności i ten układ. Zwarcie jednak na laminacie w miejscu PQ29 jak było tak jest nadal.
This chip seems also good, so solder it back to the place.

#7 Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da HeartCom 31 gennaio 2021, 18:17
Try to replace the batteries in your meter. If it does not change anything, you have to obtain a working meter before proceeding with the diagnostics. Without reliable measurements it is impossible to diagnose anything.
When you will get a working meter, remeasure the resistances to ground on all coils.

Kupiony nowy miernik. Sugerując się tam poleceniem "Vogelka" w innych postach postawiłem na UT70A. Bez zasilacza, baterii, baterii bios, procesora
Na nim ponowiłem pomiary i sprawa wygląda tak:

e1RO (PL1) - 0,439kOHm
5R8 (PL2) - 0,15MOHm
3R3 (PL3) - 0,004MOhm
1R0 (PL4) - 1,4kOHm
3R3 (PL5) - 5,4 kOHm
R75 (PL6) - 0,3 OHm
R36 (PL7) - 1,6MOhm
R36(PL8) - 1,6MOhm
1R5 (PL9) - 22,8OHm

Widziałem, że ogólnie nie polecają tu automatów bo wolniejsze.. ale ten widzę też wolniejszy jest od tego w którym dopatrzyłem się przekłamań. Przy zwieraniu sond unit na zakresie 200Ohm pokazuje 0,1 czasem wskakuje na 0,2 na zakresie do 2000M pokazuje już na zwarciu sond 0,9. Więc te granice błędów już wyglądają tutaj bardziej przyzwoicie.. Ale np wartość na R36 (PL7) nie pokazał mi na zakresie do 20MOHm a dopiero na 2000MOhm. Ktoś ma jakieś większe doświadczenia z tym miernikiem aby podzielić się uwagami?

#8 Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da matic 31 gennaio 2021, 19:14
HeartCom ha scritto:Przy zwieraniu sond unit na zakresie 200Ohm pokazuje 0,1 czasem wskakuje na 0,2 na zakresie do 2000M pokazuje już na zwarciu sond 0,9.
It is normal. The measurement is the most accurate in the lowest range, where the meter still shows the result.
For example, if you measure a resistance of about 1kΩ, you will get the most accurate measurement on the measurement range 2k. And similary, if you measure a resistance of about 150kΩ, you will get the most accurate measurement on the measurement range 200k.

HeartCom ha scritto:3R3 (PL3) - 0.004MOhm
For example, this measurement is very inaccurate because you measured it in too large measurement range. The most accurate measurement would be at 20k measurement area.

The resistance on coil PL6 seems too low, all other resistances seems normal.
Please, remeasure the resistance to ground on coil PL6 at measurement range 200 with both polarities of test leads.

#9 Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da HeartCom 31 gennaio 2021, 23:44
The resistance on coil PL6 seems too low, all other resistances seems normal.
Please, remeasure the resistance to ground on coil PL6 at measurement range 200 with both polarities of test leads.

PL6 po pomiarze już i upewnieniu się ze zakres mam do 200Ohm wskazuje 7,7 Ohm ale tak czy inaczej i tak tutaj mamy najniższą wartość pomiaru na to wychodzi.

Re: Dell inspiron 1564 DA0UM3MB8E0 Włącza się, brak obrazu tylko sygnały dźwiękowe

da Google Adsense [BOT] 1 febbraio 2021, 09:42
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).