• Reballing kilka pytań

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Reballing kilka pytań

chevy 13 Травня 2010, 11:53
Witam!

Najpierw chciałbym się przywitać!
Jeżeli to nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Kilak pytań odnośnie reballingu.

Jak narazie posiadam sprzęt HA + materiały do lutowania (plecionka 3mm, topnik, pasta itp).
Czy do wymiany układów taka lutownica wystarczy?
Mam możliwość dokupienia podgrzewacza, słyszałem że bez tego za wiele się nie zrobi.
Jaką temperaturę wytrzymuje układ i jak długo grzać?
No i czy używając podgrzewacza grzać całą płytę czy punkt wymiany układu

A jeszcze lepiej jak byście opisali jak wy to robicie i na jakim sprzęcie (sprzęt, temperatury i czas grzania)

Dzięki za cierpliwość i pozdrawiam

Re: Reballing kilka pytań

Google Adsense [BOT] 13 Травня 2010, 11:53

#2 Re: Reballing kilka pytań

Usunięty Użytkownik 576 13 Травня 2010, 20:12
Kolego, raczej nikt się nie podzieli. Jeśli nie miałeś do czynienia z bga to będzie ciężko. Ja od 12 lat lutuję bga w gsm czy rtv i przestawienie sie na laptopy przyszło mi bardzo szybko. Myślę, jesli zadasz pytanie dotyczące danego typu problemu czy układu, prędzej uzyskasz odpowiedź. A podgrzewacz musisz mieć, bez tego nawet nie próbuj coś lutować.

#3 Re: Reballing kilka pytań

Robgie 13 Травня 2010, 20:18
Troszkę off top ale misieklk czy my się nie znamy ze starego p-gsm i późniejszych??

A chevy co do tematu to nie wiemy jakie masz doświadczenie i czy wiesz co z tym robić. Sądząc po tym co napisałeś niestety nie. o ile za czasów ołowiówki bez podgrzewacza jako tako można było sobie radzić w gsm tak w laptopach płyty są duże oddają ciepło za szybko i jest problem a od czasów bezołowiówki to już nie ma o czym mówić. Wymiana smd da rade ale więcej to niestety nawet nie ryzyko.

//Robgie, popraw ortografię. Po kropce piszemy z dużej litery. Vogelek23

#4 Re: Reballing kilka pytań

chevy 13 Травня 2010, 22:20
Robgie написав:A chevy co do tematu to nie wiemy jakie masz doświadczenie i czy wiesz co z tym robić .sądzac po tym co napisałeś niestety nie.

Gdybym wiedział to bym nie pisał :) Moje doświadczenie w tym temacie jest takie że teoretycznie wiem jak się to robi ale brakowało mi informacji odnośnie temperatur i podgrzewacza bo na złomie pól na pól raz wyszło raz nie. Dlatego jeszcze trochę potrenuje na złomie zanim się zabiorę za sprzęt klienta.

Re: Reballing kilka pytań

Google Adsense [BOT] 13 Травня 2010, 22:20
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість