• Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

von ebt25 26 Januar 2021, 12:57
Proszę o pomoc w odnalezieniu usterki na płytce.
Ewidentnie uszkodzony jest jakiś element na jednej linii zasilania.
Pomierzyłem omomierzem większość elementów, pomiary porównałem z taką samą
działającą płytką. Czerwonym oznaczyłem odczyty takie same na obu płytkach,
na żółto te jakie są na działającej, a na niebiesko te jakie są na nie
działającej. Czy jest jakiś sposób na odnalezienie uszkodzonego elementu
bez wylutowywania ?
Bild
Bild

Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

von Google Adsense [BOT] 26 Januar 2021, 12:57

#2 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

von Vogelek23 26 Januar 2021, 15:14
ebt25 hat geschrieben:Czy jest jakiś sposób na odnalezienie uszkodzonego elementu bez wylutowywania ?
Jest to bardzo utrudnione z uwagi na bocznikowanie, ale nie niemożliwe. Na początek zmierz na sprawnej płytce, podłączonej do zasilania, napięcie na kondensatorze, zaznaczonym żółtą strzałką.
Bild

#3 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

von ebt25 26 Januar 2021, 16:01
Vogelek23 hat geschrieben:Na początek zmierz na sprawnej płytce, podłączonej do zasilania, napięcie na kondensatorze, zaznaczonym żółtą strzałką.

Na sprawnej jest 1.2V a na nie sprawnej dokładnie tyle samo.

#4 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

von Vogelek23 26 Januar 2021, 17:07
ebt25 hat geschrieben:Na sprawnej jest 1.2V a na nie sprawnej dokładnie tyle samo.
Przy 5 omach rezystancji w tej gałęzi coś musi się grzać - to jest 240mA prądu, czyli około 300mW mocy traconej. Zapewne część mocy wytraca się w stabilizatorze (czarny element z trzema grubymi nóżkami po jednej stronie i blaszką po drugiej), ale sprężone powietrze, odwrócone do góry nogami, powinno pomóc Ci szybko namierzyć przywierający element (patrz "próba zwarciowa" w dziale SZKOLENIA, szkolenie nr 1). Z uwagi na to, że w tej gałęzi jest sporo kondensatorów filtrujących, próba zwarciowa wydaje się jedynym rozsądnym rozwiązaniem namierzenia usterki.

#5 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

von ebt25 26 Januar 2021, 17:32
Vogelek23 hat geschrieben:Przy 5 omach rezystancji w tej gałęzi coś musi się grzać

To co wyczuwalnie grzeje się to niestety ALTERA, czy można uznać, że to ten układ jest uszkodzony ? Tak zakładałem na samym początku, ale nie chciałem go wymieniać w ciemno.
Drugie pytanie, czy znasz kogoś kto będzie w stanie wylutować ten układ i wlutować drugi ?

#6 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

von Vogelek23 26 Januar 2021, 18:08
Niestety, wygląda to na uszkodzenie Altery. Co do drugiego pytania - otwórz stosowny wątek w dziale DAM PRACĘ (sekcja GIEŁDA).

Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

von Google Adsense [BOT] 26 Januar 2021, 18:08
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)