• Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez maciek1221 8 stycznia 2021, 13:15
Witam,
trafił do mnie ten laptop wyświetlający bluescreeny, bluescreeny były również podczas uruchamiania instalatora Windows i próby reinstalacji systemu, informacja na ekranie błędu była o ''memory management''. Klinet uskarżał się na wcześniejszą bardzo wolną pracę systemu, dysk twardy był sprawny, postanowiłem odłączyć pamięć ram.
Bazowałem na instrukcji z Internetu. Po wykonaniu zamiany rezystorów, komputer zamiast 4Gb widział 2Gb wbudowanego ramu, wylutowałem wszystkie 8 kości RAM i obecnie laptop nie wyświetla obrazu w włożoną kością pamięci, pobór prądu zatrzymuje się na 1A.
Proszę o informację, czy tak jak zaznaczyłem przesunięcie rezystorów jest poprawnie, oraz czy oprócz przesunięcia 3 rezystorów należy wykonać jakiś zabieg? Teraz zwyczajnie nie chce mi się wlutowywać 8 kości BGA 8-)

Obrazek
Obrazek

Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez Google Adsense [BOT] 8 stycznia 2021, 13:15

#2 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez matic 8 stycznia 2021, 13:28
Hello!

You moved the resistor on the second picture to the wrong position.
Solder it as marked (yellow) in the picture below:
Obrazek

#3 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez maciek1221 8 stycznia 2021, 13:35
It was soldered like this originally (as you marked yellow). I resoldered it as you shown and still no screen with 1A current consumption.

#4 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez matic 8 stycznia 2021, 13:48
Check the solder joints on all three moved resistors.
Check, if all three resistors are good (all should be 10kΩ).

#5 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez maciek1221 8 stycznia 2021, 14:00
Soldered well, each resistor have 10KOhm.
1A is with and without DDR3L

#6 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez matic 8 stycznia 2021, 14:09
maciek1221 napisał(a):1A is with and without DDR3L
This board requires a classic DDR3 RAM memory and not a low voltage DDR3L. Use a suitable RAM module.

Edit:
You may have right about the DDR3L RAM. According to the board view the RAM power supply is signed as 1.5V, which may be wrong.
To make sure, measure the voltage to ground on coil PL8301 when the machine is turned on.

#7 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez maciek1221 8 stycznia 2021, 14:49
On PL8301 I have 1,54V to the ground. So it could be normal DDR3. On DDR3 RAM I have 0,73A and no screen. Before I tested laptop with DDR3L and 2GB module increase tdotal amount of RAM.

#8 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez matic 8 stycznia 2021, 17:22
maciek1221 napisał(a):Before I tested laptop with DDR3L and 2GB module increase tdotal amount of RAM.
Some of the DDR3L RAM modules can be used in both options - as DDR3 or as DDR3L.

Measure the power consumption of the board, when the machine is turned on with and without DDR3 RAM memory module.
Measure the voltages to ground on all coils, when the machine is turned on with connected DDR3 RAM memory module.

#9 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez maciek1221 8 stycznia 2021, 18:01
With DDR3 module power consumption is 0,71A. Without is 0,94A.
PL8101 - 5V
PL8100 - 3,3V
PL8301 - 1,5V
PL8501 - 0,9V
PL8502 - 0,9V
PL8401 - 1,77V
PL8200 - 1,07V
PL8001 - 1,12V
PL8004 - 0V
PL8801 - 3,2V

#10 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?  [ROZWIĄZANY]

przez michalmwp 11 stycznia 2021, 09:53
Solucja dostępna w sieci ma błąd (drugie zdjęcie z pierwszego postu) oraz jest niekompletna.
Przestaw rezystory tak jak na moich zdjęciach. Moim sposobem przerobiłem z powodzeniem co najmniej trzy płyty. Uszkodzone pamięci trzeba wylutować w zasadzie tylko kiedy mają zwarcie na zasilaniu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co do stosowania pamięci DDR3L w miejsce DDR3 to większość nowych płyt obsługuje je prawidłowo. Pamięci DDR3L są wstecz zgodne z DDR3 i mogą pracować na zasilaniu 1.5V. Miałem na warsztacie laptopy w których siedziały razem DDR3 i DDR3L i nie było problemów z pamięcią.

#11 Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez maciek1221 11 stycznia 2021, 10:20
Witam,
wczoraj poszperałem na rosyjskich forach i rzeczywiście, solucja jest niekompletna a może raczej zrobiona niedokładnie.
Wróciłem rezystory na swoje miejsca i ostatecznie musiałem zamienić tylko rezystor PCB_ID2 czyli R2432 wlutowałem w miejsce R2433.
Dodatkowo u mnie na płycie PCB_ID1 R2423 był na swoim miejscu więc nie trzeba było go ruszać.

Pomógł wędruje do michalmwp ponieważ jego rozwiązanie pomogłoby na pewno rozwiązać mój problem.
Pomógł mi ten wątek:
https://ascnb1.ru/forma1/viewtopic.php? ... RZyycRVpSc

Pozdrawiam i dziękuję również użytkownikowi Matic.

Re: Asus R513C płyta X550CL rev. 2.1 jak wyłączyć wbudowaną pamięć ram?

przez Google Adsense [BOT] 11 stycznia 2021, 10:20