• Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da zeus40 7 gennaio 2021, 20:01
Witam

Odkopałem kolejny zakurzony laptop. Sony Vaio SVS13.
PROCESOR - Intel core i7-3520m
GRAFIKA - Intel HD4000 + NVidia geForce 640 z 2 gb ramu
Wlutowane 4GB ramu.
SVS13AB1HM SVS13A2C5E

Oznaczenia MB: V121_MB_M
MBX-259 REV:1.1
1P-0128700-A011

Pacjent uruchamia się i na ładowarce i na baterii. Kontrolki świecą jak powinny, reaguje na CapsLock itp. Podświelenie klawiatury działa (reaguje na zasłonięcie czujnika). Baterie ładuje. Wszystkie przetwornice uruchamiają się z prawidłowymi napięciami.
Niestety ekran jest czarny. Nie polaryzuje się przy starcie. Wymieniłem taśmę LVDS (stara miała rozerwane kilka przewodów), sprawdzona matryca (po podaniu zasilania na krótko, podświetlała się). Płyta MB nie ma żadnych zwarć (zerowy pobór prądu z zasilacza lab). Na kondensatorach w okolicy LVDS pojawiają się napięcia 3 i 5 V.
Zaintrygowały mnie DipSwitche które znalazłem w okolicy gniazda RAMu - jak wspomniałem jest wlutowane 4GB + jest jeden wolny slot DDR3.

Immagine

Pytanie czy ktoś orientuje się do czego mogą służyć ? - przypadek że znajdują się akurat w okolicy RAMu ?
Niestety nie znalazłem nigdzie schematu do tej płyty. Więc proszę o pomoc Was, drodzy koledzy.
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da Google Adsense [BOT] 7 gennaio 2021, 20:01

#2 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da najdzik 8 gennaio 2021, 00:20
POST startuje?
Sprawdzałeś pod zewnętrznym monitorem?
Programowałeś BIOS?

#3 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da zeus40 8 gennaio 2021, 09:42
POSTa nie sprawdzę, ponieważ nic nie widać. Pod zewnętrznym monitorem to mógłbym sprawdzać pod windowsem. Teraz na tym etapie nie da się nic wysłać na zewnętrzny ekran.
Zanim zaprogramuje BOIS (będę musiał wziąć czysty ze strony producenta) chciałem upewnić się czy moich problemów nie rozwiążą "magiczne" dip-switche.

#4 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da matic 8 gennaio 2021, 10:56
zeus40 ha scritto:czy moich problemów nie rozwiążą "magiczne" dip-switche.
Hello!
Was the machine previously opened in another service?

Measure the voltages to ground on points marked as "A", "B" and "C" (picture below) when the machine is turned on with connected matrix.
Immagine

#5 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da zeus40 8 gennaio 2021, 12:54
Unfortunately i don't know who & what doing with this laptop before.
Point A - 0,4 V
Point B - 3,3 V
Point C - 0 V - on the opposite side (on the second side) of this resistor is 19,8 V.

Mała i zarazem duża poprawka. Dostałem obraz po HDMI. @najdzik miał rację. Być może nowa taśma też jest uszkodzona / niekompatybilna ?

#6 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da matic 8 gennaio 2021, 13:56
zeus40 ha scritto:Point C - 0 V - on the opposite side (on the second side) of this resistor is 19,8 V.
This black component is actually not a resistor, but a fuse. This fuse is bad and needs to be replaced.
The value of this fuse is probably 3A, fast acting, package 0603.
Also check the same fuse on point "A".

Before replacing the fuse check the resistances to ground on points "A" and "C". If both resistances are high (in kΩ range or greater), replace the burned fuse.

#7 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da zeus40 8 gennaio 2021, 21:18
Ok. Oba bezpieczniki wymienione. Teraz mam prawidłową wartość napięcia przed i za obojgiem bezpieczników oraz wskazanym wyżej punkcie B. Jednak to spowodowało tylko (albo aż) przywrócenie podświetlenia matrycy. Nadal nie wyświetla się na niej żadna treść. Po HDMI podejrzałem że powinno wyświetlić się info o braku systemu.
Niestety nie mam pewności czy matryca jest sprawna. Nie mam innej na podmianę, nie mam też gdzie przetestować tej.
Czy jest jeszcze jakikolwiek sposób na diagnostykę, czy jedynym krokiem jaki pozostał jest zamówienie nowej matrycy ?

#8 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da matic 8 gennaio 2021, 22:03
The schematic for this board is currently not available, so the further diagnostic is not easy.
You can try to reflash the BIOS chip, but I think it will not change anything, because the initial issue was damaged LVDS cable.
It is best to test the machine with another LCD screen (matrix).

I have a pictures of the same board with the same revision, but it is from different machine model (Sony Vaio SVS13A2X9ES).
On this board all DIP switches are on the same position as yours, so I assume the issue is not related to these DIP switches.

#9 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da zeus40 20 gennaio 2021, 21:54
Maszyna sprawdzona jeszcze na dwóch innych matrycach (nowe, oryginalne) oraz taśmie LVDS (nowa, oryginalna). Bez zmian. LCD dostaje tylko podświetlenie, bez treści. Niestety regulacja jasności podświetlenia nie działa.
Wszedłem do BIOS (udało się dopiero przez klawisz Assist, ponieważ F2+POWER nie dziala). Sprawdziłem wszystkie opcje, ustawiłem Legacy w sekcji bootowania, date, godzine i zapisałem ustawienia z restartem. Teraz obraz w ogóle nie wyświetla się już po HDMI. Przy starcie laptopa, odpala się tylko podświetlenie matrycy. Dysk (sądząc po diodzie aktywności na obudowie) pracuje i windows się bootuje. Ale potem niestety nic więcej sprawdzić nie mogę.
Bios nie chce się zresetować pomimo wyjęcia baterii CMOS. Jakiś trick ? Np w MSI zwierało się bieguny baterii ?
Jakieś rady ?

#10 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da matic 20 gennaio 2021, 22:55
Try to replace the PCH chip.

Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

da Google Adsense [BOT] 20 gennaio 2021, 22:55
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).