• Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez zeus40 7 stycznia 2021, 20:01
Witam

Odkopałem kolejny zakurzony laptop. Sony Vaio SVS13.
PROCESOR - Intel core i7-3520m
GRAFIKA - Intel HD4000 + NVidia geForce 640 z 2 gb ramu
Wlutowane 4GB ramu.
SVS13AB1HM SVS13A2C5E

Oznaczenia MB: V121_MB_M
MBX-259 REV:1.1
1P-0128700-A011

Pacjent uruchamia się i na ładowarce i na baterii. Kontrolki świecą jak powinny, reaguje na CapsLock itp. Podświelenie klawiatury działa (reaguje na zasłonięcie czujnika). Baterie ładuje. Wszystkie przetwornice uruchamiają się z prawidłowymi napięciami.
Niestety ekran jest czarny. Nie polaryzuje się przy starcie. Wymieniłem taśmę LVDS (stara miała rozerwane kilka przewodów), sprawdzona matryca (po podaniu zasilania na krótko, podświetlała się). Płyta MB nie ma żadnych zwarć (zerowy pobór prądu z zasilacza lab). Na kondensatorach w okolicy LVDS pojawiają się napięcia 3 i 5 V.
Zaintrygowały mnie DipSwitche które znalazłem w okolicy gniazda RAMu - jak wspomniałem jest wlutowane 4GB + jest jeden wolny slot DDR3.

Obrazek

Pytanie czy ktoś orientuje się do czego mogą służyć ? - przypadek że znajdują się akurat w okolicy RAMu ?
Niestety nie znalazłem nigdzie schematu do tej płyty. Więc proszę o pomoc Was, drodzy koledzy.
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 7 stycznia 2021, 20:01

#2 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez najdzik 8 stycznia 2021, 00:20
POST startuje?
Sprawdzałeś pod zewnętrznym monitorem?
Programowałeś BIOS?

#3 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez zeus40 8 stycznia 2021, 09:42
POSTa nie sprawdzę, ponieważ nic nie widać. Pod zewnętrznym monitorem to mógłbym sprawdzać pod windowsem. Teraz na tym etapie nie da się nic wysłać na zewnętrzny ekran.
Zanim zaprogramuje BOIS (będę musiał wziąć czysty ze strony producenta) chciałem upewnić się czy moich problemów nie rozwiążą "magiczne" dip-switche.

#4 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez matic 8 stycznia 2021, 10:56
zeus40 napisał(a):czy moich problemów nie rozwiążą "magiczne" dip-switche.
Hello!
Was the machine previously opened in another service?

Measure the voltages to ground on points marked as "A", "B" and "C" (picture below) when the machine is turned on with connected matrix.
Obrazek

#5 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez zeus40 8 stycznia 2021, 12:54
Unfortunately i don't know who & what doing with this laptop before.
Point A - 0,4 V
Point B - 3,3 V
Point C - 0 V - on the opposite side (on the second side) of this resistor is 19,8 V.

Mała i zarazem duża poprawka. Dostałem obraz po HDMI. @najdzik miał rację. Być może nowa taśma też jest uszkodzona / niekompatybilna ?

#6 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez matic 8 stycznia 2021, 13:56
zeus40 napisał(a):Point C - 0 V - on the opposite side (on the second side) of this resistor is 19,8 V.
This black component is actually not a resistor, but a fuse. This fuse is bad and needs to be replaced.
The value of this fuse is probably 3A, fast acting, package 0603.
Also check the same fuse on point "A".

Before replacing the fuse check the resistances to ground on points "A" and "C". If both resistances are high (in kΩ range or greater), replace the burned fuse.

#7 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez zeus40 8 stycznia 2021, 21:18
Ok. Oba bezpieczniki wymienione. Teraz mam prawidłową wartość napięcia przed i za obojgiem bezpieczników oraz wskazanym wyżej punkcie B. Jednak to spowodowało tylko (albo aż) przywrócenie podświetlenia matrycy. Nadal nie wyświetla się na niej żadna treść. Po HDMI podejrzałem że powinno wyświetlić się info o braku systemu.
Niestety nie mam pewności czy matryca jest sprawna. Nie mam innej na podmianę, nie mam też gdzie przetestować tej.
Czy jest jeszcze jakikolwiek sposób na diagnostykę, czy jedynym krokiem jaki pozostał jest zamówienie nowej matrycy ?

#8 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez matic 8 stycznia 2021, 22:03
The schematic for this board is currently not available, so the further diagnostic is not easy.
You can try to reflash the BIOS chip, but I think it will not change anything, because the initial issue was damaged LVDS cable.
It is best to test the machine with another LCD screen (matrix).

I have a pictures of the same board with the same revision, but it is from different machine model (Sony Vaio SVS13A2X9ES).
On this board all DIP switches are on the same position as yours, so I assume the issue is not related to these DIP switches.

#9 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez zeus40 20 stycznia 2021, 21:54
Maszyna sprawdzona jeszcze na dwóch innych matrycach (nowe, oryginalne) oraz taśmie LVDS (nowa, oryginalna). Bez zmian. LCD dostaje tylko podświetlenie, bez treści. Niestety regulacja jasności podświetlenia nie działa.
Wszedłem do BIOS (udało się dopiero przez klawisz Assist, ponieważ F2+POWER nie dziala). Sprawdziłem wszystkie opcje, ustawiłem Legacy w sekcji bootowania, date, godzine i zapisałem ustawienia z restartem. Teraz obraz w ogóle nie wyświetla się już po HDMI. Przy starcie laptopa, odpala się tylko podświetlenie matrycy. Dysk (sądząc po diodzie aktywności na obudowie) pracuje i windows się bootuje. Ale potem niestety nic więcej sprawdzić nie mogę.
Bios nie chce się zresetować pomimo wyjęcia baterii CMOS. Jakiś trick ? Np w MSI zwierało się bieguny baterii ?
Jakieś rady ?

#10 Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez matic 20 stycznia 2021, 22:55
Try to replace the PCH chip.

Re: Sony Vaio SVS13 AB1HM svs13a2c5e Brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 20 stycznia 2021, 22:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).