• Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da muchamm 12 dicembre 2020, 21:10
Cześć.
Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu.
Bateria RCT wymieniona, chociaż na starej powinien trzymać. W prawdzie brak baterii głównej, ale nie przeszkadzało to do tej pory.
Korzystając ze schematu Quanta_xm2_reebok_rev_d_sch próbowałem sprawdzić elementy przy baterii RTC: R460, D16, R160, R161, R165, ale nie mogę ich znaleźć na płycie.
Czy Ktoś z Kolegów może mi chociaż przybliżyć obszar w którym mam szukać?
Pozdrawiam.

Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da Google Adsense [BOT] 12 dicembre 2020, 21:10

#2 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da matic 13 dicembre 2020, 00:58
Hello!

Please, post a clear picture of the board under the RTC battery connector (on another side of the board).

#3 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da muchamm 16 dicembre 2020, 17:54
Cześć.
Dzięki Koledze matic za sugestię. Wszystko znalazłem jest dokładnie po drugiej stronie płyty, naprzeciwko gniazda baterii RTC.
Niestety wszystkie elementy mierzą się poprawnie, na R460 i anodzie D16 występuje napięcie baterii RTC - 3,27V, na katodzie D16 i R160, R161 jest 3,17V natomiast na R165 z jednej strony jest 3,17 z drugiej 2,88.
Co można jeszcze sprawdzić?
Pozdrawiam.

#4 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da matic 16 dicembre 2020, 21:36
muchamm ha scritto:Co można jeszcze sprawdzić?
Use an oscilloscope and check, if the RTC quartz W1 and W2 oscillates (the frequency should be 32,768kHz) with connected RTC battery only (without power supply and main battery).

#5 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da muchamm 19 dicembre 2020, 09:54
Cześć.
Na W2 są oscylacje i napięcie ok 0,35V, natomiast na W1 ich nie ma. (do płyty wpięta tylko bateria RTC).
Pozdrawiam.

#6 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da matic 19 dicembre 2020, 13:17
Check, if the quartz W1 oscillates, when the machine is turned on.

#7 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da yasiu83 20 dicembre 2020, 23:55
Cześć. Ostatnio taki "dziwny" przypadek miałem w Lenovo G50-45 i pomogło ponowne zaprogramowanie KBC SVOD-em.

#8 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da muchamm 21 dicembre 2020, 20:56
Cześć.
Było ciężko dostać się do W1 przy włączonym laptopie, ale się udało - są na nim oscylacje.
Dodam, że zegar nastawiony pracuje do czasu wyłączenia zasilania laptopa.
Wszystkie testy (po wciśnięciu F5 w czasie startu) laptop przechodzi pozytywnie.

Co do programowania KBC faktycznie +RTC_CELL wchodzi przez R309 na MEC5045-LZ.
Tylko gdzie R309 się znajduje?
Pozdrawiam.

#9 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da matic 21 dicembre 2020, 21:52
muchamm ha scritto:Tylko gdzie R309 się znajduje?
Please, post a clear picture of the board under the MEC5045 (from another side of the board).

#10 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da muchamm 22 dicembre 2020, 13:22
Cześć.
Znowu podziękowania Koledze matic za sugestie.
Znalazłem opis na płycie (obszar I) na którym jest zaznaczony R309, jednak w miejscu gdzie on ma występować na płycie jest nieprzerwana ścieżka. Jest za to kondensator C270. Zarówno na C270 jak i wspomnianej ścieżce po podpięciu baterii RTC do płyty występuje napięcie 2,92V.
Pozostaje przeprogramowanie MEC5045-LZY, ale jak to bezpiecznie zrobić na płycie i gdzie znaleźć wsad.
Z tego co widzę mój programator ma ten układ w wykazie.
A może pozostaje coś jeszcze do sprawdzenia.
Pozdrawiam.

#11 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da matic 22 dicembre 2020, 14:33
muchamm ha scritto:jak to bezpiecznie zrobić na płycie
Which programmer do you have?

muchamm ha scritto:gdzie znaleźć wsad
You can ask for the KBC chip dump in proper department of the forum. Don't forget to specify the main chips markings according to the rules.

#12 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da muchamm 23 dicembre 2020, 17:13
Cześć.
Mam programator RT809F + PEB-1.

A czy nie ma jeszcze jakiejś alternatywy na rozwiązanie problemu?

Zdrowych, Radosnych i Rodzinnych Świąt.
Pozdrawiam

#13 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu  [RISOLTO]

da matic 24 dicembre 2020, 00:17
muchamm ha scritto:Mam programator RT809F + PEB-1.
As far as I know, this programmer does not support MEC KBC chips.
If I'm not mistaken the only programmer that currently supporting the MEC5045 chips is a "Svod".

muchamm ha scritto:A czy nie ma jeszcze jakiejś alternatywy na rozwiązanie problemu?
You can buy a pre-programmed KBC chip for this board and replace it.
This issue may also be related to the damaged/corrupted BIOS chip or bad PCH chip.

In your place I would start with the simpler things first - try to replace the BIOS chip and flash it with another dump.

BTW: have you tried to reset the CMOS (remove the RTC battery and short the - pin (cathode) of diode D16 to ground for about 15 seconds)?

#14 Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da muchamm 29 dicembre 2020, 17:47
Cześć.
Najprostsze działania są jednak najskuteczniejsze. Znowu Kolega matic miał rację.
Przywarłem na zmianę po 2 razy anodę i katodę D16 do masy po ok 20 sek.
Złożyłem laptopa, po uruchomieniu i wyłączeniu odpiąłem zasilanie (baterii brak co zaznaczyłem na początku).
Po 2.20 godz po ponownym włączeniu okazało się, że uruchomił się normalnie z aktualną datą i godziną.
Temat zatem uważam za zamknięty, zwłaszcza że muszę już oddać laptopa właścicielowi.
Pozdrawiam.

Re: Dell Precision M6500 Quanta DA0XM2MBAE0 rev. E nie trzyma ustawień biosu

da Google Adsense [BOT] 29 dicembre 2020, 17:47