• Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez jendrasso 22 grudnia 2020, 10:21
Zweryfikowałem i na 100% wszystko podłączone jest dokładnie tak jak zaleciłeś. Dopytam jeszcze, ponieważ takiej wiedzy nie posiadam, jakie podzespoły mogę mieć podłączone do płyty w trakcie odczytu? Czy może lub powinny być wpięte kości RAM oraz bateria BIOS? Poza nimi mam wszystko od płyty odpięte.

Re: Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez Google Adsense [BOT] 22 grudnia 2020, 10:21

#22 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez matic 22 grudnia 2020, 11:54
jendrasso napisał(a):jakie podzespoły mogę mieć podłączone do płyty w trakcie odczytu? Czy może lub powinny być wpięte kości RAM oraz bateria BIOS?
RTC battery should be connected. RAM and everything else doesn’t matter.

If you previously removed the RTC battery from the board, the machine should be turned on once (with RTC battery, RAM and screen connected) to display the picture on the screen before reading the KBC chip.
During reading of KBC chip the machine must be turned off.

#23 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez jendrasso 22 grudnia 2020, 11:59
Ok, kwestia włączenia pierwszego po resecie biosu.
Po ponownym odczytaniu wsadu widać w HEX Viewer że zawarte są w nim jakieś informacje.
Zapisałem więc ten wsad i zaprogramowałem nim płytę w której zamontowałem nowy układ KBC. Połączenie programatora, proces programowania i sprawdzania przebiegł pomyślnie, dla pewności wyłączyłem oprogramowanie SVOD i uruchomiłem ponownie, wykonałem odczyt i wsad wczytał się poprawnie.
Niestety nie zmieniło to zachowania płyty z nowym układem KBC, po włączeniu zapala się dioda przy włączniku, wentylator się uruchamia i pracuje nieregularnie, po czym po około 15 sekundach wszystko gaśnie, każda próba włączenia jest taka sama, nawet po zresetowaniu biosu.

Co może jeszcze być powodem takiego stanu?

#24 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez matic 24 grudnia 2020, 20:41
Try to replace ECE5048 KBC chip.

#25 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez ADAMK101 26 grudnia 2020, 10:09
Wstaw MEC-a z takiej samej płyty , żeby się upewnić, że pozostała część płyty jest sprawna.

#26 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez jendrasso 28 grudnia 2020, 18:07
wymiana ECE5048-LZY nic nie zmieniła, wrzuciłem MEC5085-LZY-3 z innej działającej płyty i płyta wystartowała i prawie wszystko działa, oprócz dźwięku w głośnikach i przez złącze jack. Mikrofon oraz nagrywanie przez złącze jack działają prawidłowo. Urządzenia audio w systemie wykrywane są poprawnie, poziomy głośności można regulować a gniazdo jack poprawnie reaguje na podłączenie słuchawek. Testy i rozwiązywanie problemów nie wykrywają problemów z urządzeniem audio realtek. Głośniczki są sprawne. Bios zaktualizowany do najnowszej wersji. System operacyjny zainstalowany świeży, w wersji windows 10 pro 20H2 wraz ze wszystkimi sterownikami ze strony della po wyszukaniu modelu po ST.
Wlutowałem układ KBC który jako nowy trafił do płyty w której był spalony i sprawna płyta wystartowała na nim poprawnie i wszystko działa poprawnie, włącznie z dźwiękiem, oznacza to że programowanie układu KBC przebiegło poprawnie.
Gdzie mogę jeszcze szukać przyczyny braku dźwięku?

#27 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez matic 29 grudnia 2020, 10:25
Which audio codec chip is on the board?

#28 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez jendrasso 29 grudnia 2020, 10:41
ALC3235

#29 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC  [ROZWIĄZANY]

przez matic 29 grudnia 2020, 14:04
Measure the resistances between listed pins of audio codec chip with connected internal speakers to the board:
- Between pin 42 and pin 43.
- Between pin 44 and pin 45.

#30 Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez jendrasso 29 grudnia 2020, 16:45
Po wymianie układu ALC3235 dźwięk działa poprawnie, dziękuję za pomoc

Re: Dell Latitude E5570 płyta LA-C641P spalony układ KBC

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2020, 16:45